Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 29 octombrie-4 noiembrie

De Scena9

Publicat pe 29 octombrie 2018

Se anunță încă o săptămână cu soare și cu evenimente pentru care merită să ieși din casă: expoziții de fotografie, festivaluri, conferințe și dezbateri & filme din interbelic. 

Filme din interbelic, de la Andra

Retrospecții. Filme din interbelic, Cinema Union, București, sâmbătă, 3 noiembrie, de la ora 18

Până acum câțiva ani, cinematografia românească începea pentru mine în comunism: crescusem cu filmele realizate în deceniile alea, iar peste tot ce fusese înainte se așternuse un blind spot. Încet, încet, prin câtva inițiative foarte timide ale unor oameni care scormonesc prin arhive, am început să recuperez timid. Iar cum ocaziile să ai acces la materialele din arhivele de film sunt extrem de rare, fiindcă nu sunt digitalizate, vă sugerez să nu ratați niciuna. Sâmbăta asta, o porție zdravănă de trei ore de film interbelic, pusă la punct de Centrul Cultural / Imagine și Sunet. Încap în orele astea filme de ficțiune și de animație (inclusiv o comedie co-regizată de Constantin Tănase), dar și câteva documentare scurte (despre care intuiesc că vor fi priceless), printre care „Târgul de fete de pe muntele găina” (regizat de Ionel Veștea, 1934, film mut), 
„Fabrica de bere Bragadiru” (regizat de Constantin Petrovici, 1938, film mut) sau „Recoltarea si prelucrarea chihlimbarului” (regizat de Eftimie Vasilescu, 1939, film mut). 

O conferință despre îmblânzirea trecutului, de la Vlad

Situating Narratives. Strategies of History Writing in Eastern European Art, Centrul Ceh, București, 2-3 noiembrie

Prima întâlnire regională a Institutului Prezentului e dedicată istoriei artei postbelice în Europa de Est, din perspectiva fiecărei culturi din regiune. Evenimentul „urmărește conturarea unui cadru comparativ pentru diversele perspective teoretice ce reflectă asupra modalităților de scriere a narațiunilor în arta est-europeană, asupra modului în care artiștii și-au definit propria terminologie și relația cu traiectoriile naționale ale modernității, ale culturii tradiționale și cu circulația globală a ideilor”. Mai simplu, conferința încearcă să împace versiunile despre trecutul recent, prin „îmblânzirea” discursului occidental și adaptarea lui la cele locale. 

 

Taximetriști alb-negru, de la Ioana

Taximetriști - Expoziție foto, de Adi Tudose, București, Apollo111 Barul, de luni 29 octombrie, până duminică, 3 noiembrie

Dacă bula ta de Fb nu se umple periodic cu povești despre taximetriști – chiar de la sursă sau de la inamicii lor nr. 1, uberiștii și ăia care fac Taxify – nu știu dac-o să te gâdile ce-ți propun. Dar hai să încerc oricum, pentru că portretele alb-negru, elegant realizate de colegul Tudose, spun o altă poveste despre șoferii de taxi din București decât cea stereotipică. Le șterge toate etichetele de grobianism și ignoranță pe care, de la înălțimea privilegiului nostru de white collar workers creativi ș.a.m.d., le aplicăm voios în stânga și-n dreapta. Unii ar zice că îi umanizează – dar asta ar fi incredibil de greșit, pentru că, iată, taximetriștii sunt deja oameni.

Fotografiile pot să fie văzute la Apollo111 Barul până pe 3 noiembrie, iar apoi, după premiera spectacolului cu același nume, scris și regizat de Bogdan Theodor Olteanu, vor fi mutate în foierul de la Apollo111 Teatrul. Apropo de spectacol: am pile și am citit un draft al textului lui Bogdan. E bun. Are umor, e frust și, cum m-am obișnuit deja la autor, e despre relații și cum ni le auto-sabotăm. A, și mai e și cu Maria Popistașu în kimono, dar alte detalii despre distribuție, scenografie și text nu pot să divulg (Bogdan a fost rugbyst și mă tem pentru siguranța mea). Veniți luni la spectacol și stăm de vorbă.

Fotografie de Adi Tudose
O discuție teoretică despre artă, de la Ionuț D.
 
Între autoritate și alternativă - o discuție cu Veda Popovici, Rezidența BRD Scena9, București, ora 19.00
 
Artista & activista Veda Popovici va vorbi mâine despre autoorganizare (solidară) în artă ca necesitate și formă de rezistență în vremurile astea în care statele devin tot mai autoritare și represive peste tot în lume. Despre tensiunea dintre necesitatea instituționalizării și dorința autonomiei în România de azi, despre organizarea artistică împreună cu sau dincolo de structurile statului. „De la Muzeul Orb și până la sindicatele speculative ale proiectului Istoria (Nu) Se Repetă, proiectele artistice dezvoltate de Veda Popovici tematizează ierarhiile autorității, relațiile de putere instituțională statală și necesitatea societății de a se autoorganiza și de a rezista autoritarianismului”, ne anunță evenimentul. „Fie că sunt cooperative, muzee alternative, sindicate libere sau confederații de spații independente, autoorganizarea solidară cu cei de-o seamă și critică cu tendințele statului contemporan este necesară.” Printrele altele, Veda face parte din cooperativa Macaz și platforma de justiție locativă Frontul Comun pentru Dreptul la Locuire.
 
 
O expoziție cu vrăji, de la Luiza
 
TinTinTin by Virginia Lupu, Spațiul 2/2 (Str. Renașterii, nr. 27, Timișoara), miercuri, 31 octombrie, de la 18
 
În ultima vreme, încep să regret din ce în ce mai mult că nu locuiesc în Timișoara. Un motiv e și expoziția asta, o serie de fotografii despre „o feminitate care prin vrăjile de iubire face lumea mai bună, care prin lucrul cu plantele și elementele naturii fluidizează energia cosmică, care prin gesturile repetitive din cadrul unui ritual crează ritm punând în acest fel ordine în haos”. Artista Virginia Lupu a urmărit femeile rome vrăjitoare și felul în care se construiește identitatea lor într-o lume a bărbaților, a „albilor”, a banalului. Și atenție: „Deschiderea expoziției coincide și cu noaptea de Halloween, noapte în care granița dintre lumea aceasta și lumea de dincolo se slăbește, permițând spiritelor rele să pătrundă pe tărâmul nostru. Dar nu vă fie teamă: Virginia se va transforma într-o maestră a molibdenomanției și pe parcursul vernisajului, vă va asculta temerile cele mai adânci pentru ca apoi, cu ajutorul cositorului (tin) topit să le solidifice în apă, scăpându-vă astfel de ele.” Pam pam.

Un festival pentru publicul tânăr, de la Ionuț S.

Festivalul Tânăr de la Sibiu, 2-11 noiembrie, Teatrul Gong Sibiu

Împărțit în două categorii -  KIDS (evenimente pentru categoria de vârstă 0 – 8 ani) şi TEENS (10+, adolescenţi și tineri), festivalul prezintă peste 40 de spectacole susținute de trupe din Marea Britanie, Polonia, Italia, Bolivia, Germania, Franța, Japonia, Suedia, Canada, România (pe lângă spectacole, vor avea loc conferințe pentru părinți și cadre didactice și ateliere pentru copii). O alternativă educațională bazată pe incluziune socială și pe formarea unui public nou - cam astea sunt obiectivele pe care și le-a propus echipa de la Gong în ultimii ani atât prin organizarea acestui festival, cât și prin proiectele derulate în fiecare stagiune. Și se pare că strategia dă roade, de vreme ce Gongul are deja un public numeros și variat. Ediția de anul ăsta va fi deschisă, pe 2 noiembrie, de la ora 11:00, cu „Grădina desfătărilor umane”, un performance de 15 minute susținut de până la 6 ori pe zi de trupa Mere Phantoms (Canada). Prețul biletelor variază între 9 și 14 lei.  

Foto main: Festivalul Tânăr Sibiu

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK