Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 30 iulie - 5 august

De Scena 9

Publicat pe 30 iulie 2018

Dacă n-ați plecat în vacanță pe coclauri, poate-ar fi bine să vă faceți un pic de dreptate și să testați în fiecare zi a săptămânii câte-o aventură culturală. Să vă jucați de-a turiștii în orașul pe care-l cunoașteți așa de bine, că poate de multe ori nici nu-l mai băgați în seamă. Sigur aveți ce descoperi.  Săptămâna asta, avem film documentar și expoziții care ridică semne de întrebare, poezie în aer liber, o instalație sonoră cu ploaie și o mână de ajutor întinsă clădirilor istorice din București. 

Film documentar & artiști în vizorul Securității, de la Andra

RETROcedările One World: Proiecție Sexpertul vă răspunde, ARCUB, marți, 31 Iulie, ora 20:00

Sexpertul vă răspunde (SUA, 2017, regie: Vaishali Sinha) e unul dintre cele mai înduioșătoare documentare de la ediția One World Romania din 2018. E povestea unui medic indian care, de 41 de ani, ține o rubrică de sfaturi sexuale într-un ziar din Mumbai. La 90 de ani, Mahinder Watsa e o figură greu de uitat, care găsește mereu un răspuns inspirat - uneori tandru, alteori ironic -  pentru toți cei care-i scriu, indiferent că-i vorba de adolescenți sau de oameni trecuți de tinerețe. Și într-o societate conservatoare cum e India, contribuția lui Watsa nu-i deloc de neglijat, atâta vreme cât medicul ginecolog are probabil cel mai longeviv și deschis program de educație sexuală din țara lui.

 

Expoziția Muzicieni în Arhiva CNSAS, Muzeul Național „George Enescu”, deschisă până pe 10 august

Deși sunt niște resurse extrem de importante prin care ne-am putea înțelege mai bine istoria recentă și felul în care ea ne modelează prezentul, arhivele fostei Securități sunt foarte puțin explorate în spațiul public din Ro. Tocmai de-asta, expoziția realizată de Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu, despre dosarele câtorva muzicieni importanți - Sergiu Celibidache, Ionel Perlea, Antonin Ciolan, Valentina Crețoiu, Petre Ștefănescu-Goangă și Florica Musicescu - e un gest important. Alături de documentele din arhivele CNSAS - note, rapoarte, scrisori, fotografii de filaj etc. -, în expoziție mai găsiți o mulțime de materiale documentare din arhivele Muzeului „George Enescu”, pentru a înțelege mai bine care a fost contribuția fiecărui muzician în parte.

O expoziție cu sex în comunism, de la Luiza

Viață privată și practici sociale în Epoca de Aur, Muzeul Minovici, București, de miercuri, 1 august, până vineri, 31 august

Miercuri se deschide la Muzeul Minovici din București o expoziție care explorează reprezentările erotismului și sexualității în cultura vizuală din Epoca de Aur. Lucrările fac parte din colecția George Șerban, iar materialele de arhivă din colecția Nasui Collection & Gallery. O privire pe gaura cheii vieții private în comunism, așa cum era ea exprimată în arta și publicațiile epocii. N-o să fie cu vernisaj, ci cu petrecere tematică, pe 23 august. Expoziție nerecomandată persoanelor sub 18 ani (ceea ce e puțin ciudat, pentru că perpetuează la nesfârșit tabuizarea discuției dintre adulți și adolescenți despre sex și erotism). 

„Educația sexuală” (pentru părinți) – P. Penciu și V. Pavlid, Ed. Didactică și pedagogică, 1970, din colecția Cosmin Nasui

La bloc, de la Ioana

Blocul. Proiecții speciale de film documentar „Culese din Balkani”, luni, 30 iulie, București, Cinematograful Țăranului Român, de la ora 20 la 21

Documentarul premiat al Mariei Șalaru, doctorandă în Antropologie Socială și Culturală la  Oxford, pleacă de la ceea ce pare a fi motto-ul lui Gheorghe Bud, protagonistul filmului. „Ai fost odată director, rămâi director toată viața.” Numai că fabrica în care lucra Bud înainte de 1989 nu mai există, perioada comunistă s-a încheiat, iar lui i-a rămas să fie doar administrator de bloc. Așa că mediază conflicte între vecini, de la zgomot la mirosul de usturoi pe scară, iar filmul le observă atent și sensibil pe toate. Montat de Ileana Szasz, Blocul este un prim pas într-un proiect de cercetare care vrea să documenteze biografia socială a arhitecturii urbane. În paralel, Maria Șalaru e în curs de a-și termina lucrarea de doctorat, despre schimbările din mediul urban al orașului Piatra Neamț, post-1989.

 

Poezie în aer liber, de la Vlad

Nocturne de Poezie Contemporană, Magheru One, București, vineri, 3 august, ora 20:30

Serile de poezie puse la cale de A.R.C.E.N. și BRD continuă cu o nouă adunare pe terasa blocului Magheru One. Poeții invitați în această săptămână sunt Alexandra Turcu și Dan Coman. Lecturile sunt asortate cu muzici, dialoguri tematice și prosecco. Rezervările pentru eveniment se fac gratuit aici.

Un catalog pentru orașul vulnerabil, de la Ionuț

Lansare catalogbucuresti.info, Institutul Francez, București, joi, 2 august, ora 19.00

În 2017, ARCEN a început să adune zeci de mii de date pentru toate imobilele din cele 98 de zone istorice ale Bucureștiului, cu o echipă de voluntari, arhitecți, urbaniști & ingineri, o acțiune care are ca termen limită sfârșitul anului 2020. Datele au primit acum și un spațiu de găzduire online: catalogbucuresti.info, o platformă interactivă unde oricine, de la locuitori la autorități, pot consulta informații centralizate despre imobilele din zonele construite protejate ale Capitalei. Asta vine într-un context în care acestea din urmă sunt într-o stare avansată de degradare, potrivit inițiatorilor, iar mutilările și intervențiile ilegale amenință patrimoniul construit al orașului. Platforma va fi lansată joia aceasta, alături de 5 „caiete de bune practici constructive” pentru zonele protejate Mântuleasa, Negustori, Moșilor, Călărași și Caimatei.

O instalație sonoră cu ploaie, de la Diana

Expoziție Iosif Kiraly - 87 clouds will rain for you, UNAgaleria, București, 30 iulie, ora 19.00

De Iosif Kiraly am auzit de la câțiva studenți de-ai lui că ar fi unul dintre cei mai buni profesori de la Universitatea Națională de Arte București. Este și unul dintre fondatorii departamentului de fotografie de la UNAarte. Ca artist vizual a explorat relația dintre timp și memorie sau transformările din orașe în perioada post-comunistă. În seara asta puteți veni la UNAgaleria să ascultați o instalație sonoră realizată de el, numită 87 CLOUDS WILL RAIN FOR YOU. Pare croită special pentru finalul ăsta ploios de iulie. Instalația acompaniază o expoziție mai amplă cu lucrările lui Kiraly, UȘI îNCHISE PLICURI DESCHISE, pe care o puteți vizita până pe 30 septembrie la Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC). 

Foto: Imagine din arhiva Cosmin Năsui

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK