În lume / Turcia

Scurt inventar al lumii după lovitura de stat din Turcia

De Scena 9

Publicat pe 17 iulie 2016

Am descoperit harta transmisiunilor live de pe Facebook odată cu lovitura de stat eșuată din Turcia. Cu greu ne-am dezlipit de ea, chiar și după ce breaking news-ul s-a stins. 

Pe hartă apar puncte albastre prin Vietnam, Finlanda sau Maroc, și ai senzația că peste tot se întâmplă ceva important. Poate fi pe-acolo un tip care filmează de după un copac uciderea a cinci polițiști în Dallas, Statele Unite. De multe ori, însă, e doar un adolescent care dansează acasă, un concert sau un drum oarecare filmat de pe scaunul din dreapta șoferului, oameni care se pregătesc de vreo petrecere, oameni care învață ceva. Punctele se aprind și se sting întruna, ca luminile blocului de vizavi. 

Ne-am plimbat pe hartă și am salvat câteva fragmente de transmisiuni, înainte să dispară din memoria colectivă a lumii. Dincolo de știri îngrozitoare, există și un spectacol al vieților obișnuite, și asta e oarecum reconfortant. 

Kaoshiung City, Taiwan: O fată cu urechi de Minnie Mouse plimbă prin fața camerei o poșetă Louis Vuitton. 56 vizualizări.

Alexandria, România: Țuicaru Regele Femeilor e vizibil pilit lângă un lighean cu gheață și sticle de alcool. Zice c-a ajuns în paradis. 11 vizualizări.

Potsdam, Germania: Un bărbat la vreo 50 de ani se machiază strident în oglindă, pe muzică pop. 5 vizualizări.

Toronto, Canada: O fată stă sprijinită de o canapea de piele, plânge și-i cântă lui Dumnezeu. 11 vizualizări.

Undeva în Arabia Saudită: Doi puști, unul cu tricou Arsenal Londra, celălalt cu Borussia Dortmund, fumează și ascultă un muezin.

Sevilla, Spania: Trei tineri se plâng de „aglomerație, madre mia!” pe autostradă. Ar fi plecat mai devreme, zice băiatul de la volan, dacă fetele n-ar fi rămas până târziu și nu i-ar fi cheltuit toți banii. 10 vizualizări.

Taipei, Taiwan: O vedetă locală strălucește într-o rochie albă la Taipei Film Awards. 20 de vizualizări.

Undeva în Brazilia: Un puști de 14-15 ani se tunde live. Probabil va arăta ca Elvis.

Wimbledon, UK: Patru romi hipsteri ascultă o manea despre puterea dragostei într-o mașină. „Unde mergem?". 5 vizualizări.

Prin sudul Spaniei: Jorge stă prăbușit în perne și zice că n-a mâncat ciocolată. Jorge are mustață. Fumează. 20 de vizualizări.

Dubai, Emiratele Arabe Unite: Jay ridică pisica plictisită de lângă mașina de spălat, pentru a o prezenta asistenței. Așază apoi camera în fața prietenei sale, care-și aranjează decolteul și bate o țigară de masă. Intră un tip în maieu roz, zice „I love you” și muzica se face mai tare. 28 de vizualizări. 

Edinburgh, UK: Cursă de mașini. Doi băieți beau bere și zic sec: „Go, Jack!”.

Casablanca, Maroc: Un grup de studenți la medicină se hlizesc cât îmbracă un manechin din plastic, cu organe genitale clar definite. 57 de vizualizări.

Oyama, Japonia: Oameni cântă la chitară și se bâțâie de pe un picior pe altul în Life International Church. 7 vizualizări.

Karbala, Irak: Camera se mută de pe un umăr tatuat în caractere arabe pe un perete pe care e pictat un cap blond. 38 de vizualizări.

Tulcea, România: Un băiat asiatic vorbește prin semne. 18 vizualizări.

A urmărit lumea și Victor Ilie.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK