Foto / Religie

Reînvierea de la Constanța

, Fotografii de Andrei Pungovschi

Publicat pe 27 mai 2020

„Vă rog să păstrați distanța și regulile sanitare!”, spune arhiepiscopul Teodosie din mijlocul unei scene montate pe latura sudică a catedralei Sfinții Apostoli Petru și Pavel din Constanța. Lavaliera ascunsă în hainele bisericești împrăștie mesajul din boxe peste zidurile fostei cetăți Tomis, unde câteva sute de credincioși s-au adunat să ia parte la a doua slujbă de Înviere din acest an. 

În pofida pandemiei și a recomandărilor ferme din partea conducerii Bisericii Ortodoxe Române, care a punctat printr-un comunicat că „adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști”, Arhiepiscopia Tomisului a mers mai departe și a organizat slujba cu public în noaptea de 26 spre 27 mai, cu două zile înainte de sărbătoarea Înălțării.

Cu puțin înainte de miezul nopții, Teodosie reia apelul la distanțare socială și reguli sanitare, după care împarte lumina către preoții de pe scenă și lansează creștinescul „Veniți de luați lumină!”. Curajoși, preoții se avântă în mulțime, conduși de arhiepiscop, fără mască sau orice urmă protecție lumească. Oamenii se adună puhoi în jurul lor, câte șapte, opt la o lumânare. Unii cu măști, pe față sau pe gât, alții fără. Preoții nu discriminează pe criterii sanitare, împart la toată lumea. 

Un cetățean protestează în gura mare de pe trotuar și îl atacă pe Teodosie. „Blasfemie, Iisus învie o singură dată.” În câteva minute e băgat într-un Logan de poliție și dus la audieri. 

Camerele foto și echipele de televiziune roiesc în jurul arhiepiscopului, care a coborât de pe scenă a doua oară și face o tură înconjurat de credincioșii din parcul Catedralei, printre ruinele romane. Din când în când, se mai oprește să răspundă la întrebările presei. „Nu credeți că se pot infecta la împărtășanie? Nu, se pot vindeca. Le garantați dumneavoastră că nu se îmbolnăvesc? Da.” 

La intrarea în catedrală, ceva mai departe de haosul mulțimii, ușa veche din lemn masiv se deschide și din biserică iese un medic. Poartă costum medical, albastru, halat alb, subțire, peste care un halat gros, de spital. Își face cruce, vede camerele foto, își pune repede masca de protecție și pleacă. Doamne ajută!

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK