Remix / Performance

Spațiu vs. Corp: Dans contemporan UP STAIRS

De Scena 9

Publicat pe 13 septembrie 2016

Care e relația dintre corpul tău și spațiul pe care-l populează? Cum se influențează unul pe celălalt permanentul arhitecturii și efemerul din carne și oase? Te miști diferit de la un spațiu la altul. Poate n-o faci conștient, dar cu siguranță privești, valorizezi și simți altfel fiecare loc pe care-l ocupi.

Alina Ușurelu și Irina Marinescu au inițiat UP STAIRS, un proiect care te provoacă la discuții și reflecții despre arhitectura interioară în relație cu cea internă. Proiectul a angrenat deja șase performeri, care au creat momente de dans contemporan în care deconstruiesc/reconstruiesc spații, prin întâlnirea acestora cu corpurile lor. Cinci dintre ei (Irina Strungăreanu, Momo Sanno, Istvan Teglas, Cristina Lilienfeld și Carmen Coțofană) interacționează fiecare cu câte un singur spațiu, o singură scară. Al șaselea (Catrinel Catană) le conectează pe toate printr-un traseu unificator. În galeria foto de mai jos poți vedea imagini din cadrul tuturor performance-urilor – care urmează să fie prezentate laolaltă, într-un scurtmetraj experimental.

Dacă ți se pare interesant ce vezi, e cazul să afli despre atelierul (super) intensiv VOLUM, din cadrul proiectului UP STAIRS. Workshop-ul îți propune să afli, să teoretizezi, să experimentezi, să aplici și să creezi pe tema asta cu tur și retur. Relația spațiu-corp urmează să fie explorată pe parcursul a patru zile pline, alături de  Valentina de Piante Niculae și Andreea Novac (dans contemporan), Mina Sava (arhitectură), Simona Deaconescu şi Alina Uşurelu (explorare video) și Crista Darie (psihologie). Dacă ai între 20 și 35 de ani și îți asumi că poți să participi la tot atelierul, tot ce trebuie să faci e să te înscrii aici, până pe 15 septembrie la ora 23:00. Nu-ți trebuie experiență anterioară în vreunul dintre domeniile de mai sus – doar curiozitate și interes. Atelierul e gratis și pot participa doar 20 de persoane, iar vineri, 16 septembrie, afli dacă o să și participi.

Atelierul VOLUM. Corp în spaţiu se desfășoară în perioada 19 – 22 septembrie, între orele 10:00 – 17:00 la Palatul Universul, din str. Ion Brezoianu, nr. 23-25, în Sala Eugen Ionescu de la etajul 5.

Fotografiile au fost făcute în timpul filmărilor pentru scurtmetrajul UP STAIRS. Am filmat la Muzeul Național al Pompierilor - Foișorul de Foc, Muzeul Municipiului București Palatul Suțu, Grădina Cinema Capitol, Magazinul Victoria şi un hotel nespecificat.

Credit foto: Lavinia Pollak (Pollak Po Photography) și Alina Usurelu (Alina Uşurelu Photography)

Lista performerilor

Catrinel Catană - performerul care unifică spaţiile - Muzeul Pompierilor - Foișorul de Foc, Muzeul Municipiului București Palatul Suțu, Grădina Cinema Capitol, Magazinul Victoria

Irina Strungăreanu - scara claustrare - Muzeul Pompierilor Foișorul de Foc

Momo Peter Sanno - scara monument - Muzeul Municipiului București Palatul Suțu

IstvanTeglas - scara ruină - hotelul nenumit

Cristina Lilienfeld - scara acaparată de natură - Grădina Cinema Capitol, unitate cinematografică din patrimoniul RADEF România Film

Carmen Coțofană - scara tehnologie - Magazinul Victoria

Echipa scurtmetrajului

Imagine: Alina Ușurelu și Vlad Dumitrescu

Editare: Cristian Vieriu

Soundtrack: Florin Ciocan

Fotografii: Lavinia Pollak

Interviuri: Alina Ușurelu și Corina Cimpoieru

După o idee de Alina Ușurelu și Irina Marinescu.

UP STAIRS e un proiect inițiat de Alina Ușurelu și Irina Marinescu, produs de PETEC - Asociația pentru Teatru și Carte, și finanțat de Ministerul Culturii.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK