Video / Natură

VIDEO Verde abuzat

De Octavian Coman

Publicat pe 16 septembrie 2022

Zeci de copaci de pe spații verzi din București au fost tăiați ilegal anul acesta și, deși auzim des la știri sau pe rețelele de socializare de astfel de incidente, de cele mai multe ori asistăm ca și cum am avea mâinile legate la spate. 

O mână de oameni din grupurile de inițiativă civică pentru protejarea parcurilor bucureștene încearcă să stea cu ochii pe autorități și să pună presiune până nu e prea târziu. 

Grupurile sunt conectate printr-un nod uman - Alex Oprița, coordonator al Platformei de Mediu pentru București și co-fondator al Grupului de Inițiativă Civică Cișmigiu. Cu Alex ne-am plimbat prin toate punctele fierbinți în care au avut loc tăierile, ca să vedem cu ochii noștri că în capitală distrugerea spațiilor verzi pare că se face după niște tipare deja încetățenite.  

Ce e bine de știut, înainte de a urmări itinerariul nostru prin parcurile distruse:

Proprietarii terenurilor de pe care se taie ilegal copaci primesc amenzi simbolice: 100 de lei pentru fiecare arbore dispărut. Minimul amenzii e 50 de lei, iar dacă amenda e plătită în 15 zile ajunge la 25 de lei, după cum au explicat reprezentanții primăriilor. Astfel, în acest moment e mai rentabil să tai ilegal un copac căci poți ieși pe câștig chiar și după amendă prin vânzarea lemnului respectiv.

Chiar dacă există o propunere de creștere a amenzilor în această speță, activiștii de mediu consideră că tot nu va fi suficient în fața puterii financiare a dezvoltatorilor imobiliari.

În cel puțin două cazuri, pe parcele de teren care au fost cândva parte din Parcul Circului sau Parcul Grozăvești, proprietarii amendați nu s-au gândit cu siguranță la valoarea lemnului pe piață, ci, mai probabil, la cum să elibereze zona pentru viitoare construcții. Pașii sunt mărunți pentru că respectivele suprafețe nu sunt construibile. Figurează încă drept spații verzi în actele oficiale. 

Modelul ilegal din cele două cazuri a fost replicat într-un mod inedit într-o altă secțiune de parc care a fost retrocedată și acum e lăsată de izbeliște. E vorba de o suprafață de 12 hectare din Parcul IOR. Aici trunchiurile a zeci de arbori au fost găurite, cel mai probabil cu bormașina, ca să se usuce și, în cele din urmă, să moară.

La finalul unei veri fierbinți, merită să nu uităm că în zonele asfaltate din București, unde copacii lipsesc, s-au uscat sau au fost „toaletați” până la anihilare, temperatura atinge și 50-60 de grade Celsius. Iar apoi să ne întrebăm dacă chiar preferăm ansambluri rezidențiale noi, clădiri de birouri și parcări betonate în loc de umbră, răcoare și locuri înverzite.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK