Video / Religie

„Un pas în urma serafimilor”: Interviu în 5

de Claudiu Popescu, Ioana Pelehatăi

Publicat pe 4 octombrie 2017

Se vorbește despre Un pas în urma serafimilor. Se spune, chiar, că e un film controversat: e despre biserică și credință, dar fără elogiile și evlavia cu care te-ai obișnuit. Povestea semi-autobiografică scrisă și regizată de Daniel Sandu pune ăștia doi stâlpi ai „românismului” sub semnul întrebării și îi așază într-un chenar clasic de coming-of-age story. Pe final de ani '90-început de ani 2000, la un seminar teologic din Moldova, un grup de boboci încearcă să se emancipeze de sub aripa totalitar-duplicitară a dirigintelui lor, părintele Ivan (Vlad Ivanov, tandru și perfid, cum îl știi). 

Urmează, într-o ordine aleatorie: epifanii, beții, camătă, chiul, sex, delațiuni, prietenii pe viață și vieți stricate. Totul pe fundal de Ini Kamoze. (Dacă nu știi șlagărul Here Comes the Hotstepper probabil te-ai născut după perioada în care se petrece acțiunea filmului, dar nu contează - revolta adolescenților ăstora împotriva unui sistem circular-vicios nu cunoaște vârstă.) În miezul acestui vârtej de 150 de minute de film cu look foarte à l'américaine, se află cinci tineri actori. Am stat de vorbă cu ei într-o după-amiază, post-cafea, pre-bere, la Apollo111. Ne-au povestit despre plâns, combinații, războaie și caterincă la filmări. Și, mai ales, ne-au zis de ce nu trebuie să ratezi filmul ăsta.


„Un pas în urma serafimilor”: scenariul și regia - Daniel Sandu. Cu Ștefan Iancu, Vlad Ivanov, Cristian Bota, Toto Dumitrescu, Ali Amir și Ștefan Mihai.

Filmul poate fi văzut de pe 22 septembrie în cinematografele de la noi.

Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK