Video / Religie

„Un pas în urma serafimilor”: Interviu în 5

De Claudiu Popescu, Ioana Pelehatăi

Publicat pe 4 octombrie 2017

Se vorbește despre Un pas în urma serafimilor. Se spune, chiar, că e un film controversat: e despre biserică și credință, dar fără elogiile și evlavia cu care te-ai obișnuit. Povestea semi-autobiografică scrisă și regizată de Daniel Sandu pune ăștia doi stâlpi ai „românismului” sub semnul întrebării și îi așază într-un chenar clasic de coming-of-age story. Pe final de ani '90-început de ani 2000, la un seminar teologic din Moldova, un grup de boboci încearcă să se emancipeze de sub aripa totalitar-duplicitară a dirigintelui lor, părintele Ivan (Vlad Ivanov, tandru și perfid, cum îl știi). 

Urmează, într-o ordine aleatorie: epifanii, beții, camătă, chiul, sex, delațiuni, prietenii pe viață și vieți stricate. Totul pe fundal de Ini Kamoze. (Dacă nu știi șlagărul Here Comes the Hotstepper probabil te-ai născut după perioada în care se petrece acțiunea filmului, dar nu contează - revolta adolescenților ăstora împotriva unui sistem circular-vicios nu cunoaște vârstă.) În miezul acestui vârtej de 150 de minute de film cu look foarte à l'américaine, se află cinci tineri actori. Am stat de vorbă cu ei într-o după-amiază, post-cafea, pre-bere, la Apollo111. Ne-au povestit despre plâns, combinații, războaie și caterincă la filmări. Și, mai ales, ne-au zis de ce nu trebuie să ratezi filmul ăsta.


„Un pas în urma serafimilor”: scenariul și regia - Daniel Sandu. Cu Ștefan Iancu, Vlad Ivanov, Cristian Bota, Toto Dumitrescu, Ali Amir și Ștefan Mihai.

Filmul poate fi văzut de pe 22 septembrie în cinematografele de la noi.

4 octombrie 2017, Publicat în Video /

Text de

  • Claudiu PopescuClaudiu Popescu

    Are un aparat foto și nu-i e frică să-l folosească.

  • Ioana PelehatăiIoana Pelehatăi

    Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

    Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK