Foto / Coronavirus

FOTOREPORTAJ Primul vaccin anti-COVID-19 a venit în România

De Andrei Pungovschi

Publicat pe 27 decembrie 2020

La aproape un an de când pandemie a început să răvășească lumea, primul vaccin anti-COVID-19 a ajuns în România, unde campania de vaccinare a început duminică, 27 decembrie, în aceeași zi cu aproape toate celelalte țări europene.

Primele 10.000 de doze ale vaccinului Comirnaty, produs de companiile Pfizer și BioNTech și de curând autorizat de Agenția Europeană a Medicamentului, au intrat în țară de Crăciun. Pe 26 decembrie, vaccinurile au fost primite oficial, în prezența unor membri ai noului guvern, la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19. De aici, 3.000 dintre ele au fost împărțite către zece spitale de boli infecțioase din România, unde au fost și urmează să fie administrate personalului medical din prima linie, care vor primi în scurt timp și dozele pentru cea de-a doua administrare - pentru a fi eficient, vaccinul Comirnaty necesită două administrări, la interval de minim 21 de zile. 

Despre importanța unui vaccin anti-COVID-19 a scris pe larg aici și aici un specialist în biologie moleculară,  care în numărul trei al revistei Scena9 pe hârtie explică de ce un asemenea vaccin nu a putut fi gata mai repede. Cu toate acestea, spune cercetătorul, aceste vaccinuri sunt „un record absolut de viteză: primele vaccinuri dezvoltate într-un an, fiecare dintre ele rezultatul unui efort conjugat, al asocierii mediului academic cu firme farmaceutice”.

Fotojurnalistul Andrei Pungovschi a documentat momentul în care a fost primit la București vaccinul care ar putea conduce la încheierea celei mai grave crize modiale de sănătate din ultimele decenii. Apoi a fotografiat cum au fost administrate primele doze personalului medical de la Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof. Dr. Matei Balș” din București.

Vaccinul împotriva conspirațiilor anti-vacciniste încă nu a fost dezvoltat. 

Premierul Cîțu sosește la Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” din București
De la stânga la dreapta: Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Florin Cîțu, premierul României, Vlad Voiculescu, ministrul Sănătății
Cutia de transport cu gheață carbonică ce poate asigura temperaturile extrem de mici la care trebuie păstrat vaccinul
Frigider în care sunt păstrate dozele de vaccin până la administrare
Adrian Streinu Cercel, Fostul director al Institutului Naţional de Boli Infecţioase, își fotografiază colegii. Streinu Cercel a fost unul dintre medicii care au primit vaccinul pe 27 decembrie
Cadre medicale de la „Matei Balș” stau la rând să se vaccineze
Dr. Maria Nițescu, noul manager al Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș”
Asistenta Mihaela Anghel, asistenta de la „Matei Balș” care a preluat primul pacient confirmat cu COVID din România, a fost prima persoană vaccinată de la noi

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK