Personaje

Generația 9 / LGBT

Celeste, o drag queen care nu se teme să fie văzută în online: „Persoanele queer nu vor înceta niciodată să existe”

Scena9 / Conținut sponsorizat

Celeste și-a făcut debutul online în pandemie, la 15 ani, postând pe Instagram și TikTok clipuri cu transformările sale. A strâns rapid 10.000 de urmăritori, într-o vreme în care puținx creatorx făceau asta în România. Astăzi, la 21 de ani, își recunoaște curajul de atunci și ne ajută să înțelegem cum a influențat-o toată această perioadă.

Exploratori / Muzică

Cioc, cioc! Cine e? E Partizan, după 25 de ani

Ionuț Dulămiță, Toma Hurduc

Partizan scoate album nou, după o lungă tăcere discografică. „Nori peste Sălăjan” amplifică sound-ul extraterestru al trupei legendare născute în haosul anilor 2000 și cimentează prietenia de-o viață dintre Artan și Suedezu, cele două inimi nebune ale formației. I-am însoțit pe Partizan la repetiții și prin cartierul unde s-au format, pentru o poveste despre muzică și prietenie.

Exploratori / Benzi Desenate

Un deceniu de detenție, izolare și supraviețuire, într-o bandă desenată. „Evadarea tăcută” a Lenei Constante

Sorina Vazelina

Lena Constante a fost o artistă care și-a întipărit viziunea în cărți pentru copii, marionete pentru spectacole de teatru, picturi, tapițerii, volume de memorialistică. Într-un moment istoric tensionat, ilustratoarea Sorina Vazelina aduce la lumină câteva pasaje din „Evadarea tăcută. 3.000 de zile singură în închisorile din România”, volumul de memorii al artistei despre anii petrecuți în detenție la jumătatea secolului trecut, fără niciun contact cu lumea.

Exploratori / Pictură

„Ca artist, trebuie să fii mereu pregătit să te apuci de un Glovo”. În atelierul pictorului Șerban Savu

Ionuț Dulămiță, Raul Ștef, Ioana Cîrlig

Am fost în atelierul pictorului Șerban Savu, care a reprezentat România la Bienala de la Veneția de anul trecut. Am vorbit pe larg despre drumul lui prin arte și idei, și despre cum s-a inspirat din Tițian, Poussin și din realismul socialist pentru a reda viața cotidiană ce se deschide în fața ferestrei, despre cum arată programul lui de atelier și nesiguranța continuă cu care munca artistică vine la pachet.

Exploratori / Muzică

500 de ani fără doamna Philippi

Raul Ștef, Raul Ștef

Ursula Philippi este prima femeie organistă din istoria de cinci secole a Catedralei Evanghelice din Sibiu. Artista povestește despre cum a studiat în anii ’70 pe singurul loc scos la concurs pentru orgă și cum nu s-a putut despărți niciodată de instrumentul la care a cântat toată viața.

Exploratori / Arte vizuale

„Artiștii romi sunt adesea absenți din expozițiile majore și din colecțiile permanente ale instituțiilor culturale”

Teodora Talhoș, Ioana Cîrlig

Mihaela Cîmpeanu vorbește despre ce înseamnă să fii artistă romă în România zilelor noastre, despre rasismul adânc înfipt în instituții și atitudini, dar și despre puterea de a merge înainte. Lucrările artistei fac referire la situația dezavantajată a romilor și a femeilor în societate și au fost expuse la Bienala de Arte de la Veneția în 2007, pe când era încă studentă.


Tema de gândire

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK