Arte vizuale / Femei

Cine e Yvonne Hasan?

De Sorina Vazelina

Publicat pe 14 iunie 2019

Până duminică, 16 iunie, mai puteți vedea la Muzeul Național de Artă Contemporană, expoziția dedicată lui Yvonne Hasan. Și fiindcă numele ei nu e mai deloc cunoscut pentru munca artistică (deși a fost teribil de prolifică și de versatilă), am invitat-o pe ilustratoarea Sorina Vazelina să ne facă cunoștință.

Pe scurt: Yvonne Hasan a fost țesătoare de imagini, pictoriță, profesoară de istoria artei la Institutul de Arte Plastice Nicolae Grigorescu din București, autoare a voluminosului tratat Paul Klee și Pictura Modernă, elevă a lui M.H. Maxy, bună prietenă a Ninei Cassian, realizatoare de tapiserii și „reliefuri colorate”, soția traducătorului Petru Solomon și mama regizorului Alexandru Solomon. Yvonne Hasan fost arestată pentru acțiuni antifasciste, a navigat liber între colaj cu materiale reciclate, asamblaje, a predat și a continuat să învețe constant. Către final, și-a adunat gândurile pe un site personal, conectând amintiri de acum jumătate de secol cu realitatea virtuală. S-a născut între războaie (în 1925) și a murit în plină eră accelerată (în 2016). Lucrările ei, extrem de numeroase și cameleonice, sunt mai vii ca niciodată, multe dintre ele putând fi văzute pentru prima oară la expoziția de la MNAC.)

 

 

14 iunie 2019, Publicat în Arte / Arte vizuale /

Text de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK