Muncă / Independent

Noul Cod Fiscal explicat pentru independenți

De Ionuț Dulămiță, Iulia Popovici, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 12 decembrie 2017

2018 aduce schimbări importante de taxe privind veniturile contribuabililor. Impozitul va scădea iar contribuțiile la sănătate & pensii vor fi mai mari, ca urmare a trecerii lor în sarcina celor care realizează venitul. Aceștia trebuie să le plătească chiar dacă sunt și salariați. Noile modificări fiscale pregătite pentru anul viitor sunt blocate în Parlament deocamdată, de unde scot în continuare oameni în stradă. Chiar azi e programat, în Piaţa Victoriei, un miting de protest al Blocului Naţional Sindical față de Codul Fiscal, mai ales față de transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat. Această măsură i-a inflamat pe plătitorii de taxe și-i va afecta considerabil pe cei care câștigă din activități independente, inclusiv din drepturi de autor. Adică mai tot sectorul cultural independent, de exemplu. 

Costul muncii independente va creşte cu 20-25% în mod real, nu contabil, susțin organizatorii dezbaterii „Statul, banii și liber profesioniștii”, găzduită aseară de spațiul MACAZ - Bar Teatru Coop.. Asta pentru că, în cazul lucrătorilor independenți, nu e vorba despre niciun transfer al contribuţiilor de la angajator la angajat, cum este în cazul salariaților, ci de o pură majorare. Jurnalista Iulia Popovici, cunoscută pentru expertize și diagnoze culturale (inclusiv privind regimul fiscal al lucrătorilor culturali), a tras aici un prim semnal de alarmă în această privință, după adoptarea OUG 79/2017 pentru modificarea Codului Fiscal. Apoi a făcut calcule și-a pus date cap la cap, să vadă ce-ar urma să înfrunte, din 2018, lucrătorii independenți (care nu realizează activități agricole), printre care se numără jurnaliștii, traducătorii, actorii, regizorii sau scenografii. A adunat ce-a aflat în infograficul de mai jos, făcut de Sorina Vazelina, și a detaliat informațiile în dezbaterea de la MACAZ, alături de consultantele fiscale Ana-Maria Grecu şi Raluca Nicolae și de regizorul independent David Schwartz.

Pe scurt, dacă oamenii câștigă anual, din activități independente, sub un anumit prag, nu sunt obligați să plătească pensia și sănătatea, dar rămân neasigurați. Dacă nu sunt și salariați sau nu se numără printre persoanele scutite de la plata sănătății - proaspete mame, studenţi, beneficiari de indemnizaţie de şomaj etc. - nu au acces decât la servicii medicale de urgență, nici măcar la medicul de familie. Dacă câștigă sub prag și aleg totuși să se asigure sau dacă depășesc pragul, intră într-un sistem dubios cu declarații estimative și plăți trimestriale (după cum veți vedea mai jos) care-i îngreunează birocratic și-i obligă la know-how fiscal; înscrierea în Spațiul Privat Virtual, unde au acces online la declarații și alte documente, ușurează acest mic calvar. În plus, apare și o inechitate: dacă ceilalți vor ieși în minus anul viitor față de 2017, cei cu venituri mari vor plăti mai puțin. David Schwartz rezumă:

„Măsurile acestea le avantajează în primul rând pe persoanele cu venituri mari [din activități independente]. Le dezavantajează pe cele cu venituri medii, cărora efectiv le va creşte contribuţia, şi le dezavantajează şi mai tare pe cele cu venituri mici, care vor rămâne fără asigurare de sănătate dacă nu sunt salariate şi fără contribuţie suplimentară la pensie. Pe de altă parte, ne dezavantajează pe toţi, pentru că avem o muncă birocratică în plus, pe care o prestăm pentru statul român şi pentru angajatorii noştri”. În prezent, până vom vedea forma în care va fi adoptat noul Cod Fiscal, singura armă care le revine celor dezavantajați de el este protestul - inclusiv pentru reducerea inechităților prin introducerea taxării progresive. Iar pe viitor, pentru lucrătorii independenți, soluția de organizare optimă din punct de vedere fiscal ar fi asocierea. 

„Este vital să faceți acest lucru, nu se poate să nu vă asociați”, le-a transmis independenților adunați la MACAZ Rodica Novac, de la Asociația Conect - care a organizat dezbaterea în cadrul campaniei „Servici Ușor”. „Am încercat, împreună cu confederaţiile sindicale, să introducem pe agenda publică posibilitatea ca sectorul independent să poată fi sindicalizat. Dar se pare că există o opoziţie categorică a PSD-ului în acest moment. Nici Ministrul Dialogului Social nu a acceptat, şi nici preşedintele Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor. Pentru moment, nu se poate vorbi despre înfiinţarea unor sindicate în sectorul independent, pentru că legea actuală spune că numai angajaţii cu carte de muncă pot fi membri de sindicat. Orice formă de organizare colectivă e importantă – veţi avea nevoie de consultanţă fiscală nu doar atunci când veţi plăti contribuţii, ci şi atunci când veţi negocia tarifele; va trebui să ştiţi cum să le calculaţi şi cum să le negociaţi.” 

Mai jos regăsiți datele adunate de Iulia Popovici, pentru o idee mai clară.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK