Film / Cannes

5 regizori români despre primul lor Cannes

De Scena9

Publicat pe 25 septembrie 2016

Săptămâna trecută, juriul Camera9 a decis care vor fi cele 4 scurtmetraje care vor primi finanțare și îndrumare ca să ajungă din mintea scenariștilor și regizorilor, pe ecran. În timp ce câștigătorii se pregătesc de lucru, Scena9 și Les Films de Cannes à Bucarest, care au pus la cale concursul de scenarii, au invitat 5 regizori români premiați la Cannes să vorbească despre premiul care le-a schimbat cariera. Sperăm ca filmele nou-nouțe din Camera9 să le meargă pe urme. 

Cristian Mungiu:

Știți ce deschide scena pentru o carieră reușită de cineast? Un scurtmetraj văzut la Cannes. Într-un interviu exclusiv Camera9, Cristian Mungiu vorbește despre prima lui experiență la cel mai influent festival de film din lume. Iar între timp, noi îi instruim pe cei 4 câștigători  cum să se folosească de acest avantaj extraordinar.

 

Corneliu Porumboiu:

Corneliu Porumboiu face apel și către necredincioșii cineaști. Când filmul său de diplomă a fost selectat la Cannes, el însuși a crezut că este o glumă. Iată ce s-a întâmplat apoi și câteva alte câteva insight-uri de festival.

 

Cătălin Mitulescu:

Departe de ideea de competiție, festival Cannes te ajută „să te naști ca regizor”. Despre prima ieșire la Cannes, drumul până în vârf și „ce înseamnă să intri în breaslă” ne povestește chiar Cătălin Mitulescu.

 

Andrei Crețulescu:

Chiar și ideile trimise „într-o doară” îți pot aduce premii. Din pasiune pentru creativitate și film, Andrei Crețulescu s-a pomenit pe scena Cannes încă de când era debutant. Cum ajungi să turnezi un film „ca în țările civilizate” și cum altfel ar traduce un regizor ideea de Cannes, aflați din interviul de mai jos.

 

Radu Muntean:

La Cannes, nu viața bate filmul, ci filmul îți schimbă viața. Cel puțin, asta pare să ne spună Radu Muntean, regizor și membru al juriului Cinéfondation, Cannes, ediția 2016. Iar să-ți vezi premiera filmului de autor la Cannes îți aduce și notorietate, și șansa unui film viitor. Cei 4 studenți talentați ies din Camera9 cu acest gând și pornesc curând spre marea scenă cu speranțele sus. Să-i încurajăm! 

 

25 septembrie 2016, Publicat în Arte / Film /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK