Teatru / București

Hai să-ți arăt orașul

De Mihai Brezeanu

Publicat pe 16 iunie 2016

Bucureşti. Instalaţie umană te privește direct în ochi. Nouă excelenţi actori, bine coordonaţi de Radu-Alexandru Nica (regie) şi Florin Fieroiu (coregrafie), re-creează oraşul în care locuiesc, povestind episoade personale, ironizând mode şi tendinţe sociale, developând prejudecăţi. Spectacolul trece în ritm alert de la petreceri cu manele la cluburi de house, de la costume scumpe de corporatişti la mâini întinse de artişti independenţi, de la hrana bio a unora la punga de aurolac a altora, de la Revoluţia din ‘89 la tragedia de la Colectiv, de la seminţele scuipate pe străzi la joint-urile fumate pe furiş, de la farmecul străzilor pustii pe timp de vară la teroarea matinală a pickhammer-lor şi bormaşinilor.

După o primă parte oarecum defocalizată, în care ţinta ironiei sunt politicieni şi celebrităţi locale pe care cu greu ţi i-ai putea imagina într-o sală de teatru, Ada Galeş, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Dumitru Georgescu şi colegii lor pun reflectoarele pe public. Când mai fruste, când mai aluzive, când în cheie comică, când direct-provocatoare, interogaţiile lor izbesc multe dintre punctele sensibile, adesea trecute sub tăcere ipocrită, ale bucureşteanului activ. Cel ca mine și ca tine, ale cărui acţiuni şi non-acţiuni au ca directă consecinţă felul în care arată astăzi oraşul.
 
Există, pe de o parte, ritmurile alienant-cacofonice, tipice unei metropole, inteligent, haios şi, pe alocuri, înduioşător redate în spectacol, mai ales în tablourile coregrafice. Există, pe de altă parte, semnificative particularităţi negative ale Bucureştiului (în fapt, ale României) explicabile, în bună măsură, prin slaba/nula implicare civică a cetăţenilor săi. Acestei pasivităţi devastatoare i se adresează Bucureşti. Instalaţie umană. Spectatorul este chemat să coboare din globul său de sticlă în care stă „privitor ca la teatru” şi, alături de artiştii de pe scenă, să contribuie la formarea unui ţesut social fără de care o existenţă urbană rezonabilă nu e posibilă.

ARCUB
Bucureşti. Instalaţie umană
Dramaturgia: Ada Lupu, Florin Fieroiu, Radu-Alexandru Nica
Regia: Radu-Alexandru Nica, după o idee de Florin Fieroiu
Mişcare scenică: Florin Fieroiu
Video: Andu Dumitrescu
Muzică si sound: Vlaicu Golcea
Actori: Nicholas Cațianis, Ada Galeș, Dumitru Georgescu, Flavia Giurgiu, Denis Hanganu, Ilinca Manolache, Ioana Marchidan, Dana Marineci, Ciprian Nicula
 
Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 18 iunie

Fotografie de Adi Bulboacă

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK