Carte / Benzi Desenate

Casa veselă. O tragicomedie de familie

De Scena9

Publicat pe 15 mai 2016

În uriașa bibliotecă de memorii a lumii, Alison Bechdel stă pe un raft foarte aerisit, al autobiografiilor în care nu textul face legea. În ”Casa veselă. O tragicomedie de familie” (”Fun Home. A Family Tragicomic”), textul e doar un bun partener de poveste al imaginii.

Autoarei, foarte cunoscută pentru benzile ei desenate și pentru suținerea drepturilor LGBT, i-a luat șapte ani să-și așeze viața sub forma unui roman grafic. La final însă, cartea ei, unde vorbește cu subtilitate, umor și sarcasm despre viața disfuncțională de familie, orientări sexuale și literatură, a devenit best-seller și obiect de studiu în universități. Mai puțin în două state americane, unde povestea compusă cu atenție obsesivă în cadrele desenate i-a scandalizat pe academicieni, care au interzis-o. Aceeași reacție au avut-o și custozii unei biblioteci publice din Missouri, care au scos cartea din colecție după ce câțiva locuitori s-au plâns de ”incedența” ei. Anul trecut, Fun Home a fost adaptat într-un musical premiat, iar anul acesta, versiunea ei în limba română va apărea la Editura ART.

Casa veselă. O tragicomedie de familie

Traducere din limba engleză de Iulia Gorzo

În curs de apariție la Editura ART, în colecția „Romanul grafic

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK