Teatru / Independent

Texte de hăt-hăt cu ochi de post-post

De Mihai Brezeanu, Fotografii de Adi Bulboacă

Publicat pe 1 iunie 2016

Independent e un cuvânt foarte mare în lumea teatrală românească. Îl pronunţi şi automat invoci actorii, regizorii, spaţiile, festivalurile care îşi declară non-apartenenţa la establishment-ul clasic-bugetar. Pesemne că sinonimul cel mai potrivit al zisei independenţe ar fi faimosul „freelancer”, doar că mi-e teamă că, aplicat la realitatea mioritică, termenul anglo-saxon îşi cam diluează sensul. Pe fondul unei realităţi economice complicate şi al unui public puţin dispus să experimenteze, mulţi dintre curajoşii care nu evoluează deloc în sistemul de stat reuşesc cu greu să îşi facă meseria la un nivel în conformitate cu propriile vise şi exigenţe.

Există, totuşi, şi exemple luminoase. Trupa independentă Frilensăr arată, la momentul scrierii acestui text, cu totul altfel. Patru fete şi cinci băieţi, între 20 şi 28 de ani, absolvenţi  ai Universităţii de Arte din Iaşi (cu o singură excepție), mutaţi, la început de 2016, la Bucureşti, au in portofoliu o trilogie de debut haioasă/deșteaptă/originală teribil de apetisantă. Mălăieş în călcăieş - Tristory I (adaptare după Capra cu trei iezi), #‎daughter sau HadikaTsuki - Tristory II (pornind de la românescul Fata babei şi fata moşneagului şi de la niponul Fata cu potirul pe cap) şi Mioritza - Tristory III sunt din genul de spectacole capabile să surprindă, provoace şi îmbujoreze până şi pe cel mai posomorât spectator. 

Dacă cele trei piese ar fi de rezumat într-un singur cuvânt, acela ar fi libertate. Libertatea de a reciti texte de hăt-hăt cu ochii şi cordul de post-post-(modernist), libertatea de a le re-scrie pentru scenă (Green Hours, kilometrul 0 al frilensărilor teatrali româneşti) anului 2016, adicătelea cu muzicile, luminile, efectele, ritmurile epocii, ibertatea de a le căuta, găsi şi re-formula esenţele venerabile, aşezându-le alături de întrebările prezentului.

Deşi absolvenţi de arta actorului sau de păpuşi/marionete, cei 9 de la Frilensăr fac de toate, de la dramatizare, regie şi scenografie (sub coordonarea lui Daniel Chirilă) la actorie (bonus pentru Alina Mîndru şi Loredana Cosovanu), de la muzici live (lider Ovidiu Cosovanu) la lumini şi efecte sonore. 

Dacă Tristory I e un delicios mix, narativo-lingvistic, de Creangă şi Shakespeare, iar Tristory II demonstrează că, atunci când vine vorba de folclor, Tokio e la o aruncătură de băţ de Bot’şeni, Tristory III schimbă radical tonalitatea, convocând o galerie somptuoasă de personaje (Manole, Dumnezeu, Ana, Iisus, Baba Dochia, Dracul) la căpătâiul Mioriţei muribunde, dar încă supravieţuitoare. Comedia capătă accente noir, parodia lasă locul absurdului oarecum beckett-ian, textul e însoţit de imagini abundent-neliniştitoare, numărul întrebărilor il surclasează pe cel al răspunsurilor. 

Se cheamă, aşadar, ca trupa Frilensăr reuşeşte să facă teatru cu adevărat independent, adică ne-dependent de gustul comun, de compromis, de şablon, încrezător în libertatea de primire, simţire şi gândire a publicului.

Frilensăr & Teatrul Luni de la Green Hours
Mălăieș in călcăieș (Tristory I)
Adaptarea & Regia & Scenografia: Daniel Chirilă
Coregrafia: Beatrice Volbea
Distribuţia: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Claudia Chiraș, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu, Ovidiu Cosovanu, Daniel Chirilă 
Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 15 iunie 

Frilensăr & Teatrul Luni de la Green Hours
#‎daughter sau HadikaTsuki (Tristory II)
Adaptarea & Regia & Scenografia: Daniel Chirilă
Muzica: Ovidiu Cosovanu
Distribuţia: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Daniela Tocari, Victor Bitiușcă, Tiberiu Enache, Ovidiu Cosovanu
Următoarea reprezentaţie va avea loc pe 19 iunie 

Frilensăr & Teatrul Luni de la Green Hours
Mioritza (Tristory III)
Adaptarea dupa balada &Textul & Regia & Scenografia & Muzica: Daniel Chirilă
Distribuţia: Loredana Cosovanu, Alina Mîndru, Tiberiu Enache, Dumitru Georgescu

Următoarea reprezentaţie din trilogie va avea loc pe 25 iunie.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK