Foto / Centenar

FOTOREPORTAJ. Veneau români cu steaguri

De Vlad Odobescu, Fotografii de Andrei Pungovschi

Publicat pe 2 decembrie 2018

Sâmbăta trecută ne-am luat cu toții supradoza de roșu, galben și albastru. Românii au purtat culorile astea pe căciuli, la balcoane, agățate de portierele mașinilor, pe cartoanele cu care au venit în Piața Victoriei.

Fotoreporterul Andrei Pungovschi a fost la parada din București și la protestele de după și a strâns o colecție de imagini bune de pus în ramă. 

La ora 10 fix, câțiva români zâmbitori împărțeau încă stegulețe românilor care continuau să curgă spre paradă. Pe lângă românii zâmbitori erau alții înarmați cu mitraliere, spre bucuria celor mici. Piața Arcului de Triumf din București era deja plină, așa că filtrele forțelor de ordine îi direcționau pe întârziați prin parcul Herăstrău, tot mai departe de centrul paradei. Imaginea părinților cu copiii printre copaci, grăbiți pe pământul înghețat, cu avioane grele bâzâind deasupra lor, amintește de vreo scenă dintr-un film de război. Ajunși la bulevard, au putut admira doar turelele mașinăriilor grele ale armatei și bătăile monotone ale tobelor. În lipsa priveliștii, lumea se poza cu jandarmii îmbrăcați în costume de paradă.

Promisele huiduieli la adresa Jandarmeriei au fost destul de firave, concentrate înspre latura Arcului de Triumf dinspre Bulevardul Prezan. Acolo, lumea striga „Rușine să vă fie!” și „Jandarmeria apără hoția!”. La scurt timp după aceea, mulțimea a început să se risipească. Un tătic dezamăgit povestea cuiva la telefon că n-au fost decât două avioane din alea care-i plac lui și oricum au zburat sus de tot.

Spre seară, vreo 2.000 de oameni și-au dat întâlnire în Piața Victoriei, pentru a sărbători printr-un nou protest împotriva puterii PSD-ALDE, în contextul în care în România centenară Guvernul pare să pregătească o ordonanță pentru amnistie și grațiere. Participanții au strigat, între altele, „Demisia”, „Centenar fără tâlhar!” sau „Sărbători fără infractori” și au format un steag al României din cartoane colorate. 

2 decembrie 2018, Publicat în Foto /

Text de

  • Vlad OdobescuVlad Odobescu

    Reporter. Căutător prin lumi mărunte. Hușean. Mai multe despre Vlad, aici. Îl găsiți la vlad@scena9.ro.

Fotografii de


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK