Carte / Război în Ucraina

„Jocul se numește «Război»”. Jurnal dintr-un subsol din Harkiv

De Scena 9

Publicat pe 21 iulie 2022

Olga Grebennik e ucraineancă. Are 35 de ani, e mamă, soție, fiică, artistă și scriitoare. E, așa cum spune în „Cuvântul înainte” al Jurnalului de război, un om a cărui viață a fost ruptă în două. 

Înainte de război, Olga ilustra cărți pentru copii, în care personajele principale erau un „vulpișor năzdrăvan” și sora lui mai mică cu cei doi părinți ai lor. Pe 24 februarie, scrie autoarea, „ editura aștepta continuarea poveștilor. Continuarea le-a fost un jurnal de război. E un gen literar cu totul străin de mine, așa-i?”

Pe 23 februarie, Olga și soțul ei au stat împreună - copiii adormiseră devreme, așa că s-au bucurat de o cină pregătită de el. Au făcut planuri despre cum să-și amenajeze apartamentul cel nou, au vorbit despre școala celor doi copii, Fedia (9 ani) și Vera (4 ani), despre „mii de proiecte și de vise”. „Viața noastră înainte de război semăna cu o mică grădină, unde fiecare floare are locul ei bine ales și înflorește când îi vine timpul.” Au adormit „fericiți și cu burțile pline”.

La 5 dimineața, i-au trezit bubuiturile. Nu erau artificii, cum au crezut inițial, ci explozii. 

În mod dezordonat am început să adun documente și niște lucruri, fără să-mi dau seama ce se întâmplă de fapt. Apoi s-a trezit Fedia. Trebuia să-i explic cumva ce se petrece. Imediat după el – micuța Vera.

Primul lucru – am scris pe brațele copiilor numele, datele lor de naștere și numerele de telefon.

— Pentru ce o faci? - a întrebat Vera.

—E un joc.

—Ce joc?

—„Război” se numește

Jurnal de război

Olga Grebennik
Editura Seneca
2022

Citește mai jos, în premieră, fragmente din jurnalul scris și ilustrat de Olga Grebennik în cele 8 zile din februarie și martie pe care le-a petrecut într-un subsol din orașul ei, Harkiv. „Desenul a devenit singura portiță către lumea mea interioară care din afară era bombardată de avioane”, scrie Olga. „Toată frica mea o revărsam pe hârtie. (...) Lumea se dărâma, iar eu în ciuda războiului mă ocupam cu creația. Ca să supraviețuiesc. Acest caiet era firul de ață de care mă agățam cu toată forța.”

În a noua zi, Olga a hotărât să-și ia copiii și să plece. 10 minute - atât a avut la dispoziție ca să împacheteze o întreagă viață, până la sosirea unui taxi găsit cu greu, într-un oraș care rămăsese fără combustibil. Mama ei a rămas acolo. Soțul a ajutat-o apoi să se stabilească la Sofia, dar s-a întors la Harkiv, unde e voluntar al Crucii Roșii.


Pe Olga, Fedia, Vera și cățelul Mikki îi puteți întâlni astăzi, 21 iulie 2022, de la ora 19, la lansarea cărții Jurnal de război, la Seneca AntiCafe.

(Bonus: La final, am inclus câteva dintre minunatele ilustrații create de Olga. Pentru a o susține, îi puteți cumpăra lucrările de aici.) 


 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK