Carte / Benzi Desenate

Goodbye Ceaușescu

De Scena 9

Publicat pe 23 mai 2023

Cum vede un francez România când o ia la pas ca să înțeleagă ce a devenit țara după Revoluția din 1989, aceasta este miza romanului grafic Goodbye Ceauşescu.

Cartea urmărește experiența lui Romain, un francez marcat de imaginile revoluției: de la oamenii ieșiți din case, tancurile de pe stradă până la procesul și execuția cuplului Ceaușescu.

Ca să înțeleagă ce a urmat după aceste evenimente, Romain ajunge în țară noastră și o bate la pas vorbind cu oamenii și meditând asupra modului în care istoria mare și reprezentările media se împletesc cu realitatea de zi cu zi a oamenilor obișnuiți.

Născut în Franța, Romain Dutter și-a petrecut mai mulți ani lucrând cu ONG-uri și organizații caritabile în Franța și în străinătate (America Latina mai ales).

În 2008 a fost angajat de Fédération d’Éducation Populaire Léo Lagrange drept coordonaror cultural la închisoarea Fresnes (Val-de-Marne), una dintre cele mai mari și vechi închisori din Franța.

Goodbye Ceaușescu

Romain Dutter, ilustrații de Bouqé, culori de Paul Bona Traducere de Mihaela Dobrescu
Editura Grafic
2023

Timp de 10 ani a facilitat accesul la cultură al deținuților organizând diferite activități culturale, spectacole sau evenimente literare. Experiența cu închisoarea s-a transpuns în cartea Symphonie carcérale, petites et grandes histoires des concerts en prison. Ilustrat de artistul Bouqé, romanul prezintă cu umor și realism viața deținuților.

După această primă carte, Dutter a continuat să scrie romane grafice. Următorul a fost Goodbye Ceaușescu, ilustrat tot de Bouqé (de culori s-a ocupat Paul Bona) publicat în 2021. Romanul a fost tradus în acest an la editura Grafic de către Mihaela Dobrescu. 

Volumul poate fi găsit la târgul de carte Bookfest 2023, la standul editurii Art. Citește un fragment din carte. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK