Muzică / Descoperiri

Nou în muzică: Gorillaz, Florence + the Machine, Nine Inch Nails ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 17 iulie 2018

A început perioada festivalurilor, la mare, la munte, prin păduri, pe insule șamd. Ți-am ales cinci albume care să te pregătească pentru mai multă muzică. Merg și dacă n-ai chef de bagaje și plecări și vrei rămâi cu căștile pe urechi pe la tine prin oraș.

Gorillaz - The Now Now

Trupa digitală Gorillaz, creată de solistul trupei Blur, Damon Albarn, și de animatorul Jamie Hewlett, revine cu cel de-al șaselea album. Un material ca un norișor, visător și melancolic, de vară, care combină pop-rock-ul cu muzica electronică. „E ca o zi la plajă, dar în care ești prea trist ca să te bucuri de ea”, spune Anthony Fantano, unul dintre cei mai cunoscuți critici de muzică de pe YouTube.

Ascultă-l când plouă la mare.

6.5/10 ★

Gorillaz - „Humility”

Florence + the Machine - High as Hope

O prietenă m-a rugat să-i recomand o cântăreață cu spirit de leoaică și prima care mi-a venit în minte a fost Florence Welch. Noul album al englezilor păstrează stilul încrezător și războinic al artistei, dar parcă-i mai banal decât cele dinainte. Îi lipsește acel moment de sclipire care să spargă barierele. Piesa „Big God” îi aduce laolaltă pe Jamie xx și Kamasi Washington, care dau un zvâc de ambiție, doar că se stinge odată cu finalul piesei.

Ascultă-l când te pregătești să pleci în oraș.

7/10 ★

Florence + The Machine - „Big God”

Nine Inch Nails - Bad Witch

Album fulger, șase piese, juma de oră de rock industrial care te bagă în priză. Saxofonul lui Trent Reznor se aude pe tot materialul, uneori aduce a jazz experimental, de parcă ar fi un horn dintr-o fabrică abandonată. Ritmuri metalice susțin chitările lo-fi și sunetele electronice distorsionate și distopice. Doar finalul albumului e ceva mai liniștit și cerebral.

Ascultă-l în căști într-o cameră întunecată.

7.5/10 ★

Nine Inch Nails - „God Break Down The Door”

Blawan - Wet Will Always Dry

În sfârșit, după o groază de mixuri, single-uri și EP-uri lansate, englezul debutează cu un album care o să bubuie cluburile. Sunetele industriale creează tensiune și dramă, uneori se aud scântei, alteori hârâituri care se suprapun peste ritmurile rapide de tobă și bass. Melodiile sunt făcute pentru picioare neobosite și inimi săltărețe, albumul nu e vreo revoluție în muzica electronică, dar aduce un suflu modern și e distractiv de ascultat.

Ascultă-l când meșteșugărești prin casă.

7.8/10 ★

Blawan - „Tasser [TESC005]”

Martyn - Voids

Anul trecut olandezul Martijn Deijkers a suferit un infarct care aproape i-a fost fatal. Voids este albumul pe care artistul l-a creat în timpul perioadei de recuperare. Sunetul e intens, întunecat și iritat pe alocuri. Influențele compun un mozaic din mai multe sfere electronice: dubstep subtil și finuț, techno futurist și jungle propulsiv. Pare că Martyn a vrut să scrie un testament închinat supraviețuirii și miracolului de a fi în viață.

Ascultă-l când îi dai blană pe bicicletă.

7.9/10 ★

Martyn - „Manchester”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK