În afara bulei / Bani

Hashtag școală, hashtag țeapă

De Ionuț Sociu

Publicat pe 25 septembrie 2020

Daniel Florea, primarul PSD al Sectorului 5, cel mai sărac sector al Bucureștiului, a aprobat un buget de 150.000 de lei pentru filmul „Hashtag School”, un proiect co-produs de  Centrul Cultural și de Tineret „Ștefan Iordache”, aflat tot în ograda primăriei, și o asociație din Pitești fără niciun angajat. Marcello Battaglia, care conduce asociația piteșteană Musicando Con Adina Sima, e prezentat de presa locală drept „controversat om de afaceri” și „un om care iubește petrecerile luxoase”. Într-o fotografie, acesta apare alături Nicola Inquieto, afacerist italian stabilit în Pitești și membru al clanului mafiot Casalesi, arestat în 2018 de procurorii DIICOT, în urma unui mandat emis de Direcția Antimafia a Procuraturii Napoli. 

Referatul de aprobare emis vara asta de Centrul Cultural „Ștefan Iordache” și semnat de primarul Florea spune că cei peste 30.000 de euro din fonduri publice vor merge la producția unui episod pilot din serialul Hashtag School:

„Hashtag School”, reprezintă viața dintro școală privată, cu un sistem de predare bazat pe ultimele tehnologii, unde materiile au denumiri adaptate acestei ere, cu denumiri preluate din limbajul internetului, tik-ologie, youtub-ică, acestea fiind doar câteva exemple.” 

Același document susține că episodul va fi difuzat pe Netflix, iar „beneficiarii direcți” vor fi, pe lângă „membri ai comunității locale din Sectorul 5, publicul cinefil, locuitorii Sectorului 5”, și „telespectatorii TV NETFLIX - minimum 15.800.000 de abonați la sfârșitul lunii mai”. Pe scurt, oameni din toată lumea ar urmări filmul despre școala hi-tech făcut cu banii publici ai sectorului bucureștean în care există foarte multe școli sărace. 

Doar că răspunsul rețelei de streaming arată altceva. „Nu au avut loc discuții privind producția unui serial Hashtag School în București”, spune un purtător de cuvânt regional al Netflix. 

Scenariul filmului e scris de Vlad Ionescu, jurnalist, antreprenor și fost prezentator la Antena1, iar regia e semnată de Camelia Popa (a debutat în 2018 în lungmetraj cu comedia Pup-o, mă!). Cel care a venit cu ideea acestui proiect e tot Ionescu: „Să faci un serial pentru copii în ziua de azi este extraordinar de greu. De fapt, nu s-a mai înhămat nimeni în România la așa ceva, probabil de la Cireșarii și Racheta albă încoace, deci de vreo 40 de ani. Un proiect unic, unic, pur și simplu”, spune el. 

Jurnalistul Vlad Ionescu, inițiatorul proiectului „Hashtag School”

Despre colaborarea  pentru a face acest film cu Asociația Musicando Con Adina Sima, condusă de afaceristul Marcello Battaglia și de solista Adina Sima, Vlad Ionescu zice că e condiționată în primul rând de prietenie. „Sunt prietenii mei, ce să zic mai mult. Eu când trec prin Pitești mă opresc la ei la o citirică. Ce să fac? Să mă simt vinovat că cunosc oameni de la Pitești? Îi cunosc pe oamenii ăștia, stau cu ei la șpriț, ce să fac? Știi cum e, dacă un prieten îți zice pune și tu vorbă acolo, mai cunosc și eu pe cineva și tot așa.”

Ca jurnalist cu o lungă experiență, Ionescu a cunoscut mulți oameni politici, a fost coleg și cu Gabriela Firea la Antene și recent l-a consiliat și pe soțul ei, Florentin Pandele, atunci când acesta a lansat Metropola TV, deținută de Primăria Voluntari. Metropola TV tocmai a fost sancționată de CNA „pentru servilism” imediat după ce au lansat prima lor emsiune, în care a fost invitată Gabriela Firea. „Am lucrat 25 de ani în televiziune, e normal să fi cunoscut multă lume, oameni politici, președinți, îl cunosc și pe Daniel Florea, am fost coleg cu Gabriela Firea, ce să fac acum, să mă vinovat că-i știu?”

Vlad Ionescu compară producția serialului Hashtag School cu construirea unei autostrăzi. „E ca atunci când vine o autoritate publică și mai pune niște bani. Da, sunt și niște bani de la stat, dar eu știu ce va ieși și că va fi ceva de super-super calitate. În sfârșit se bagă niște bani publici în ceva ce merită.”

Când l-am sunat pe italianul Marcello Battaglia, președintele asociației piteștene Musicando con Adina Sima, să-l întreb de implicarea sa în Hashtag School, acesta a răspuns: „Suntem o asociație care a câștigat premii în toată lumea. Suntem un grup cu renume internațional.” În clipa în care am adus vorba de Daniel Florea și Primăria Sectorului 5, Battaglia a spus iritat: „Am un program încărcat, nu prea pot vorbi acum. În seara asta am spectacol, mâine am spectacol, nu pot vorbi.” Iar când l-am întrebat și despre legătura lor cu Netflix, mi-a tăiat-o scurt: „Hai, domnule, lasă-mă.” Și mi-a închis telefonul.

Marcello Battaglia e o figură cunoscută în Pitești, oraș în care derulează mai multe afaceri de vreo două decenii încoace, printre care și restaurantul La Dolce Vita, unde se adună lumea bună a urbei. El este și președintele Comunității Investitorilor Italieni din Argeș și, printre altele, oferă consultanță clienților săi italieni. Ziarele locale îl descriu pe Battaglia ca pe un om care „iubește femeile frumoase, petrecerile luxoase și mașinile scumpe”, „cunoscut pentru ieşirile nocturne şi dezmăţurile la care participă” și care se distrează „la maxim în cluburi de fițe din Mamaia, în Maldive, dar și prin cluburile bucureștene, în care se întâlnesc mai marii Capitalei.” 

Potrivit unor surse locale, unul dintre partenerii lui de distracție era Nicola Inquieto, membru al clanului mafiot Casalesi, reținut în 2018 de autoritățile române, în urma unui mandat emis de Direcția Antimafia din Napoli. Nicola Inquieto, care se află acum în arest în Italia, a fost implicat în comiterea unor infracțiuni de tip mafiot și a spălat banii Camorrei prin firmele sale din Argeș, județ în care acesta a devenit cunoscut ca investitor în imobiliare. În 2019, a fost arestat și fratele lui Nicola, Vincenzo Inquieto, unul din oamenii de bază ai lui Michele Zagaria, temutul șef al clanului Casalesi. Vincenzo Inquieto (care e prieten cu Battaglia pe Facebook, la fel ca și Ioana Inquieto, soția lui Nicola), stabilit la rândul lui la Pitești, este acuzat tot de spălare de bani din poziția de de om al Camorrei în România.

Marcello Battaglia alături de Nicola Inquieto, membru al clanului mafiot Casalesi (Camorra), reținut în 2018 de autoritățile române, în urma unui mandat emis de Direcția Antimafia din Napoli.
Marcello Battaglia. Sursa: epitești.ro

Marcello Battaglia, un tip jovial și pasionat de gastronomie (apare și  în emisiuni tv gătind tagliatelle alla chitarra), întreține relații de amiciție și cu oameni din showbiz și televiziune, precum Aurelian Temișan, Adrian Enache, Iuliana Marciuc ș.a. Adina Sima, alături de care conduce Asociația Musicando con Adina Sima, e „profesoară la catedra de estradă la Palatul Copiilor și artist liric la Filarmonica din Pitești”. Asociația lor, care a avut zero angajați în 2019, pregătește tineri muzicieni, copii și adolescenți, iar printre cele mai importante activități a fost organizarea, în urmă cu câțiva ani, a Festivalului „Europop Stars”, alături de Consiliul Județean Argeș și Primăria Pitești. 

Pentru Hashtag School, Asociația Musicando Con Adina Sima colaborează direct cu Centrul Cultural „Ștefan Iordache”, care, din 2016, când a fost înființat de Primăria Sectorului 5, a risipit câteva milioane de euro pe festivaluri, recitaluri folclorice și zile cu joc și voie bună. Banii curg cu nemiluita, de la Zilele Sectorului 5 în 2018 (cu un buget de 700.000 de euro), la sărbătoarea Micii Uniri în ianuarie 2020 (pe care primăria a cheltuit 280.000 de euro, evenimentul fiind realizat împreună cu o firmă de publicitate din Slobozia). Dacă în 2016 Centrul Cultural scotea din pușculiță 2 milioane de lei pentru hore și serbări, în 2019 cheltuielile au ajuns la aproape 15 milioane de lei. 

Pe lângă festivisme, Centrul Cultural din subordinea primarului Florea e și campion la achiziții absurde. Spre exemplu, doar în 2019 a cumpărat baloane de 180.000 de lei și jucării din pluș de peste 200.000 de lei, iar în 2018 au fost achiziționate totemuri & steaguri în valoare de 521.000 de lei. În comparație cu parangheliile din ultimii ani, bugetul alocat pentru Hashtag School pare firav, dar în același timp un astfel de proiect ridică mai multe semne de întrebare și reflectă un mod de operare al Centrului Cultural & Primăriei Sectorului 5 în ceea ce privește traseul banul public - cultură - comunitate locală

 

Daniel Florea (PSD), primarul Sectorului 5. Foto: Inquam Photos/George Călin

Am trimis mai multe solicitări către Centrul Cultural „Ștefan Iordache” și către Primăria Sectorului 5, în speranța că vor clarifica situația, însă nu am primit niciun răspuns. Numărul de telefon afișat pe pagina Centrului a fost dezactivat, așa că am mers personal la Centrul Cultural, aflat în sediul Primăriei, dar cei de la pază nu mi-au permis accesul, deși, teoretic, ar trebui să fie deschis cetățenilor. Când am încercat să dau de directoarea Mariana Stoica, mi s-a transmis că e într-o ședință și că voi fi sunat. Evident, nu m-a sunat nimeni înapoi. Toate astea pentru că ele arată încă o dată că un astfel de centru cultural, gândit încă din fașă ca o interfață de sifonat bani publici, funcționează doar cu ușile închise, netransparent și complet rupt chiar de comunitatea locală pe care, chipurile, o reprezintă. 

Vlad Ionescu spune că episodul pilot din Hashtag School se află în postproducție și urmează „să fie prezentat mai multor entități, printre care și Netflix,” deși, după cum spuneam la început, compania neagă existența unor discuții pe tema acestui film. În același timp, el se gândește și la alternative, în cazul în care nu iese schema cu Netflix. „Știți cum e, te duci la o întâlnire cu o fată și te gândești, bă, vreau să-mi fie nevastă”, spune Ionescu. „Ai văzut-o, te-ai îndrăgostit. Și ea ți-a acceptat cererea de căsătorie, dar nu te-ai căsătorit încă. Și normal că-ți zici dacă asta nu mă ia, oi găsi alta peste trei ani care să mă ia.

*

Foto main: În colaj sunt incluse fotografia lui Daniel Florea (Inquam Photos / George Călin), fotografia lui Vlad Ionescu (captură YouTube), fotografia lui Marcello Battaglia (Sursa: Epitești.ro), imagine din timpul unui eveniment organizat de Centrul Cultural „Ștefan Iordache” (Andreea Retinschi)

La acest material au contribuit Delia Marinescu și Andra Matzal.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK