Video / Meșteșug

VIDEO Omul de sunet

De Black Horse Mansion

Publicat pe 14 septembrie 2020

Mara Mărăcinescu lucrează cu urechile. După câțiva ani în care a meșterit sunet pentru televiziune, a început să exploreze pe cont propriu: prin documentare și multe alte specii de artă sonoră, prin munca ei de arhivist audio și cea de sunetistă pentru câteva podcasturi românești de referință. 

Împreună cu jurnalista Diana Meseșan a creat „Sunt în casă cu răul”, un podcast despre violența în cuplurile de adolescenți, și a fost omul de sunet din echipa care a creat „Americanii”, un serial audio despre începuturile emigrării în masă de la noi. Cel mai nou podcast construit de Mara pe care-l puteți asculta e „Reconectat”, unde psihoterapeuta Cristina Petrescu-Ghenea deschide discuții despre relația noastră cu corpul, cu noi și cu ceilalți. 

Mara crede că, în lumea noastră bombardată de stimuli și informații, dintre toate mijloacele prin care poate fi spusă o poveste, sunetul e mai visceral. „Tocmai pentru că e sunet și toată viața noastră, o bună parte din noi suntem înconjurați de sunet, și nu ne putem izola așa ușor de el. Chiar dacă îți pui dopuri în urechi, tot simți frecvențele joase, care nu se aud, ci mai degrabă se simt în corp. Iar faptul că poți auzi toate nuanțele din vocea cuiva e ceva fabulos. Plus că poate are ceva și mai primar cumva, de cum îți vorbea mama, nu știu. E ceva ce te învăluie pur și simplu și cred că asta doar sunetul poate să o facă.” 

Am vrut să aflăm mai multe despre ce înseamnă să lucrezi cu sunetul, așa că am însoțit-o pe teren pe Mara Mărăcinescu, pe care zilele-astea o găsiți jonglând cu alte două proiecte sonore noi-nouțe. 

P.S. Fiindcă ne plac mult podcasturile create de Mara, am rugat-o să ne împărtășească trei dintre descoperirile care i-au bucurat urechile și mintea în ultima vreme:

Finding Fred, pentru că e gazda Carvell Wallace, unul din oamenii pe care îi admir și urmăresc în ultima vreme (are și un featuring cu Ashley C. Ford ,care e role model-ul meu din ultima vreme), și nu în ultimul rând, pentru că e despre cum să fim mai buni unii cu alții. 

Thirst Aid Kit, pentru că e despre dorința feminină :). Și gazdele, Bim Adewunmi și Nichole Perkins, sunt niște tipe super amuzante și deștepte.

Made of Human, pentru că gazda, Sofie Hagen, din nou, e o femeie super smart și funny

 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK