Video / Reciproc

VIDEO Ioana Bugarin & Elvira Deatcu vorbesc despre actorie, schimbare și costurile personale ale muncii lor

De Diana Andreea Rață, Ana Banu

Publicat pe 18 martie 2024

Ioana Bugarin și Elvira Deatcu sunt actrițe de teatru și de film. Cu toate că fac parte din generații diferite, le leagă o experiență solidă de muncă și o prietenie apropiată. În noua serie de dialoguri creată de Scena9, le-am invitat pe cele două actrițe la un un dialog deschis despre diferențele dintre generații și cum se reflectă ele în munca lor, despre ce înseamnă o relație sănătoasă între profesori și studenți care învață actoria, despre costurile emoționale ale acestei meserii și ce înseamnă să fii un actor de succes.


 

Le-am invitat la dialog pe cele două actrițe după ce le-am văzut jucând împreună, alături de actrița Ruxandra Maniu, în spectacolul Julieta fără Romeo, în regia lui Bogdan Theodor Olteanu. Sala Studio a Teatrului Odeon din București găzduiește această poveste modernă a raporturilor dintre mamă, fiică și „doică”, ancorată în cele trei arhetipuri feminine din mai mult decât clasica Romeo și Julieta de William Shakespeare. E, printre altele, un spectacol despre lupta dintre datoria față de familie și aspirațiile individuale. 

Pe Ioana Bugarin și pe Elvira Deatcu le leagă însă nu doar spectacolele Teatrului Odeon, unde joacă de multe ori împreună, cât și o prietenie apropiată. Tocmai de aceea am vrut să le creăm un spațiu de discuție despre munca pe care o împărtășesc și diferențele de perspectivă. 

Ioana Bugarin are 28 de ani și e născută în Timișoara. În 2016, a absolvit studiile de actorie pe care le-a urmat la Royal Academy of Dramatic Art, în Londra. S-a întors la București, unde a terminat Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” în 2019, la secția Actorie. În 2018, a avut primul ei rol în filmul Moromeții 2 (r. Stere Gulea). Este cunoscută ca Mia din filmul Mia își ratează răzbunarea (r. Bogdan Theodor Olteanu) sau ca Laura din Otto Barbarul (r. Ruxandra Ghițescu). În teatru, joacă atât pe scena teatrelor de stat, cât și pe cea a teatrelor independente. Începând din 2019, Ioana Bugarin este actriță în echipa Teatrului Odeon, unde joacă, printre altele, în  Am avut o livadă (r. Eugen Jebeleanu), O casă deschisă (r. Teodora Petre), Persona (r. Radu Nica).

Elvira Deatcu are 51 de ani și este născută în București, Între 1991-1995, a studiat la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale”, la secția Actorie. În 1990 a avut primul rol din cariera ei cinematografică (Amelie Necșulescu în ...Escu, un film de comedie regizat de Dinu Cernescu și Constantin Dicu), iar în 1995 a devenit actriță în echipa Teatrului Odeon. Este cunoscută pentru rolurile din spectacole ca Julieta fără Romeo (r. Bogdan Teodor Olteanu), Am avut o livadă (r. Eugen Jebeleanu), O casă deschisă (r. Teodora Petre), Gaițele (r. Alexandru Dabija), Pescărușul (r. Andrei și Andreea Grosu) și pentru serialul Vlad. În 2021, a primit Premiul Gopo pentru Cea mai bună actriță în rol secundar, pentru filmul 5 minute, în regia lui Dan Chișu.

În video-ul de mai jos, cele două își împărtășesc cu căldură una alteia concluziile personale și revelațiile pe care le-au avut pe scenă și în afara ei.

În noua serie de dialoguri video, Scena9 aduce față în față creatori din domenii și generații diferite și îi invită să se intervieveze reciproc. 

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK