Muzică / Descoperiri

Nou în muzică #22: James Blake, Nicola Cruz, Toro y Moi ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 28 ianuarie 2019

Nu prea e rost de ieșit din casă, mai ales cu vremea asta posomorâtă care îmbracă orașul în cămăși de gheață. Așa că ți-am pregătit cinci albume de lenevit la domiciliu, pe canapea, cu prietenii sau seara, când ai chef să citești o carte.

James Blake - Assume Form

Al patrulea album al britanicului e mai personal decât precedentele, mai puțin abstract și mai bine gândit. James Blake și invitații lui - Andre 3000, Travis Scott, Rosalia - vorbesc despre iubire, singurătate și depresie. Instrumentalul electronic are influențe hip-hop și pop, iar atmosfera pe care o creează e delicată, de parcă am fi legănați în brațele persoanei iubite. Uneori tandrețea asta este completată de refrene hipnotice și sunete de pian nocturne.

Ascultă-l duminică după-amiază.

7.3/10 ⭑

James Blake - Where's The Catch

Nicola Cruz - Siku

Când am auzit prima dată mixul lui Nicola Cruz din Boiler Room mi s-a părut că am dat peste o mină de aur. Muzica lui electronică combină sunete tradiționale din America de Sud cu beat-uri de muzică house. Din păcate, acest al doilea album este lipsit de creativitate și inspirație. Nu sună rău, dar nu are nicio sclipire (spre deosebire de albumul său de debut care este burdușit de astfel de momente) sau care să-mi rămână înrădăcinat în creier.

Ascultă-l când gătești.

6/10 ⭑

Nicola Cruz - Siku

Sharon Van Etten - Remind Me Tomorrow

Compozitoarea și producătoarea americancă revine după cinci ani cu un album indie-pop, zece piese, 41 de minute, imnuri electrizante, tobe care bubuie, sunete psihedelice și versuri dramatice. „Follow me until you don’t know where you are”, spune ea pe melodia „You Shadow”, dar se potrivește ca laitmotiv pentru tot materialul.  Din păcate, albumul sună a ceva ce am mai auzit pe undeva, aduce mult a Courtney Barnett sau Angel Olsen.

Ascultă-l dimineața când mergi la birou.

7/10 ⭑

Sharon Van Etten - Seventeen

Toro y Moi - Outer Peace

Toro y Moi a lansat unul dintre cele mai bune albume în ultima vreme. Poate îți aduci aminte că acum zece ani chilwave-ul era pe mare val. Apoi s-a stins și au rămas doar câțiva artiști puși pe treabă. Al șaselea album al lui Chaz Bear, aka Toro y Moi, e funky, disco minimalist și melancolic. Sună bine, dar problema lui este că la un moment dat, pe la jumătate, devine rudimentar și plictisitor și parcă nu mai are nimic de spus.

Ascultă-l când ai prieteni în vizită.

6.2/10 ⭑

Toro y Moi - Freelance

Pom Pom - Untitled ll

Doza de techno de săptămâna asta vine de la proiectul anonim Pom Pom și al șaptelea album Untitled II. Materialul pare rupt dintr-o distopie post-apocaliptică cu puțini supraviețuitori și ceva șanse de repopulare a planetei. Artistul trece prin mai multe stiluri de muzică întunecată: de la ambient, la experimental și techno industrial. Piesele „Untitled 3” și „Untitled 13” sunt amuțitor de liniștite, în timp ce „Untitled 9” și „Untitled 11” te fac să dai din cap ca în cluburile slab luminate din Berlin.

Ascultă-l noaptea când ești singur(ă) prin casă.

7/10 ⭑

Pom Pom - „Untitled 9”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK