Istorie / Extremism

Când democrația nu prea mai e democrație

De Ioana Pelehatăi, Ilustrații de Dragoș Boțcău

Publicat pe 13 septembrie 2018

Lecție despre iliberalism

În septembrie și octombrie ne întoarcem la școală. Lansăm o serie de „planuri de lecție” ideale, pe subiecte presante, puse cap la cap împreună cu experți și colaboratori. Am vrut să vedem cum se pot preda la liceu teme actuale, arzătoare, precum schimbările de climă, educația sexuală sau episoade ignorate din istoria noastră.

Începem cu o oră de educație civică.


În Românistan e liniște și pace. Economia merge cât de cât (se poate și mai bine), datoria externă e sub control, nu există conflicte de stradă – o țară ca oricare alta. Prezența la vot nu e cine știe ce, e drept. Populația stă mai mult la țară și e cam îmbătrânită. Tinerii pleacă din țară. De la un tur de alegeri la altul, Partidul Simplu și Drept câștigă din ce în ce mai multe voturi, până ajunge să aibă majoritate parlamentară și să formeze Guvernul. Guvernul e condus de marioneta șefului de partid, care încearcă să schimbe legi, astfel încât să-i meargă lui bine. Amnistiază corupții din închisori. Elimină infracțiunile de corupție din legi. Numește în fruntea tuturor instituțiilor importante prieteni ai partidului. Deși unii oameni protestează pe străzi, sunt bătuți de poliție și arestați. În cele din urmă, țara își închide granițele, liderul partidului își elimină adversarii politici și devine șef de țară pe veci. Sau măcar până când moare.


 

Teme de discuție

Cum se numește un astfel de regim? Îi mai putem spune democrație? Ce se putea face ca să nu se ajungă la asta?

Definiție

Iliberalismul e lipsa sau opusul liberalismului :) Pentru că poporul e privat de niște drepturi, seamănă destul de tare cu o dictatură. În unele țări iliberale, toată presa e controlată de stat, oamenii sunt pedepsiți pentru că își exprimă convingerile anti-sistem și n-au voie să se mai asocieze în grupuri.

Iliberalismul e o democrație scăzută sau goală, unde cetățenii încă mai au voie să voteze. Dar pentru că li s-au anulat niște drepturi și nu trăiesc într-o societate transparentă, sunt ținuți în ceață de către cei care-i conduc, care își văd de ale lor fără grija poporului.

Un caz clasic e Turcia actuală, care nu mai e considerată o democrație liberală din cauza măsurilor restrictive și punitive ale președintelui Recep Tayyip Erdoğan. Jurnalistul român Vlad Ursulean a documentat în ultimii ani sufocarea democrației în Turcia, Ungaria și Ucraina. Cel mai recent a fost în Turcia la re-alegerea lui Erdoğan.

Există multe astfel de „democrații” pe lume și se vorbește mult despre ascensiunea iliberalismului în ultimii ani. Ai mai jos câteva exemple recente de folosire a cuvântului în spațiul public:

  • „Donald Trump nu a aprins flacăra, ci pur și simplu s-a alăturat unei tendințe sinistre și destabilizatoare de iliberalism, care se desfășoară de ani de zile în Rusia, Turcia, China, India, Asia de sud-est și Europa occidentală, centrală și de est.”

Rachel Aviv, The New Yorker, Donald Trump and the Stress Test of Liberal Democracy, 13 martie 2017

  • „Furia, paranoia, lipsa de sinceritate și iliberalismul lui Trump funcționează la scară umană, în explozii de 140 de semne.”

Ezra Klein, Vox, American democracy has faced worse threats than Donald Trump, 10 mai 2018

  • „Vreau să creez un stat iliberal, un stat non-liberal [care] nu respinge principiile fundamentale ale liberalismului, cum ar fi libertatea, și aș putea să mai enumăr câteva, dar nu face din ideologia asta elementul central al organizării statului, ci, în schimb, include o abordare diferită, specială, națională.” (Viktor Orban, premierul maghiar, într-un discurs susținut după realegerea sa, în 2014)

Exerciții

1. În jocul de PC Papers, Please ești un ofițer de imigrații într-o țară ficțională, distopică și iliberală dintr-o zonă care seamănă binișor cu Europa de Est înainte de 1989. Jocul are loc la o graniță ficțională care amintește de cea delimitată de zidul Berlinului până la căderea sa. Tu trebuie să evaluezi, pe baza documentelor cetățenilor și a unei liste din ce în ce mai lungi de instrumente și reguli, cine are voie să treacă granița. În funcție de decizii, ți se mărește salariul sau ești pedepsit de regim.

Trailerul jocului „Papers, Please”

Joacă-te 10 minute și apoi hai să stăm de vorbă despre felul în care ai decis cine trece și cine nu + ce efect ar fi avut hotărârile tale asupra unor oameni reali.

2. Ordonează cronologic incidentele de mai jos, apoi elimină-le pe cele care nu ți se par dovezi de iliberalism. De ce le-ai eliminat pe acelea? E vreun eveniment despre care nu știi nimic?

  1. Regele Carol al II-lea al României interzice toate partidele politice

  2. Adolf Hitler preia puterea printr-o serie de jocuri de culise și mașinațiuni politice.

  3. În România comunistă se interzic avorturile.

  4. Premierul Ungariei amenință închiderea Universității Europei Centrale (Central European University sau CEU), pentru că finanțatorul acesteia, multi-miliardarul și filantropul George Soros s-ar fi infiltrat în politicile țării.

  5. La Paris, au loc proteste de stradă, demonstrații, bătăi, greve generale, marșuri studențești – împotriva capitalismului și a consumerismului.

  6. În Rusia se interzice propaganda homosexuală.

  7. În Statele Unite se interzice consumul de alcool.

  8. Circa 100.000 de români din țară și diaspora protestează în Piața Victoriei împotriva corupției.

  9. Administrația Trump dictează despărțirea familiilor de imigranți ilegali la graniță – copii de 2-3 ani sunt judecați în procese individuale și luați de lângă părinți.

  10. Marea Britanie decide prin referendum să iasă din Uniunea Europeană.

Ai răspunsurile la final, dar nu trișa!

3. În seria de jocuri video Tropico ești dictator pe o insulă tropicală. Trebuie să faci cumva să nu superi niciunul dintre multele grupuri influente în țară (printre care naționaliștii, religioșii, intelectualii etc.) ca să nu-ți pierzi puterea. Joacă-te 10 minute și explică apoi ce grup ai favorizat și de ce.

Trailerul jocului „Tropico 4”

4. Iată harta Europei. Colorează cu verde țările despre care știi că ar fi mai degrabă democratice, cu galben cele despre care nu ești sigur, și cu albastru pe cele iliberale. Câte ai nimerit?

Harta Europei, via Maps.com

Răspunsul îl ai aici, în raportul anual Freedom in the World, publicat de ONG-ul american Freedom House care cercetează și promovează democrația, libertățile politice și drepturile omului. Poți să dai click pe fiecare țară ca să afli de ce e considerată liberală sau nu.


          

Tendința spre iliberalism în lumea occidentală (Europa și SUA) s-a accentuat în ultimii 7-8 ani. De ce? Ce se întâmpla în perioada aia în economie - o chestie care influențează enorm politica?

Se întâmpla criza financiară globală, care a dus la crize locale, proteste și măsuri de austeritate (tăieri de buget, salarii, pensii) în multe țări de pe lumea asta. S-a întâmplat urât de tot la vecinii noștri greci – țara a intrat în faliment, practic. S-a întâmplat și în România: a anunțat tăierea salariilor angajaților la stat, printre alte măsuri menite să economisească bani din bugetul țării. Au avut loc atunci proteste masive de stradă la București.

Dar cineva a și profitat de criza asta și de supărarea oamenilor: partidele populiste, care „țin cu poporul”. În Franța, Suedia, Danemarca, Marea Britanie, Cehia și în multe alte locuri au apărut partide care au ceva în comun: promit să îi ajute pe cei oropsiți și să-i scape de un dușman tăcut, ascuns, foarte puternic și periculos. În unele țări, dușmanul ăla sunt refugiații, în altele imigranții, la noi e „statul paralel”, în Ungaria e Soros, în Statele Unite e mass media mainstream și „statul profund” (deep state) etc. Se mai dă vina pe masoni, pe evrei, pe Antifa (mișcarea antifascistă) și așa mai departe.

Economia afectează major politica.

De ce credeți că e nevoie de un țap ispășitor? Oare există vreo legătură între democrațiile iliberale și știrile false sau discursul care îndeamnă la ură? Cum credeți că e afectată viața unui cetățean dintr-un sistem iliberal?

Temă

Citește oricare dintre articolele astea:

-          Despre asistații social, pe care suntem adeseori îndemnați să-i urâm;

-          Despre discursul care încurajează ura;

-          Despre știri false.

Alege-ți preferatul și discută-l cu un adult (poate să fie un părinte, un bunic, oricine). Întreabă-i ce părere au despre subiect, explică ce ai înțeles tu din text și înregistrează discuția. Apoi, pe baza discuției, scrie 2-3 paragrafe despre cum a mers și cu ce-ai rămas tu :)

Bonus

Dacă vrei să folosești netul și smartphone-ul pentru binele democrației, încearcă aplicațiile astea:

  • Signal, pentru comunicare perfect securizată;

  • SID, care îți dă acces la net chiar și când semnalul e prost, pentru că e un protest;

  • Zello Walkie Talkie, care funcționează fix ca un walkie-talkie și te ajută să nu te pierzi de prieteni la marșuri;

  • FireChat – poți să vorbești cu prietenii fără net, prin Bluetooth etc.

  • Factual și Snopes sunt două site-uri care verifică chestiile pe care le citești pe net și-ți zic dacă sunt sau nu adevărate.


     

Răspunsurile la exercițiul 2

  • În Statele Unite se interzice consumul de alcool. - ianuarie 1920

  • Adolf Hitler preia puterea printr-o serie de jocuri de culise și mașinațiuni. - martie 1933

  • Regele Carol al II-lea al României interzice toate partidele politice. - 31 martie 1938

  • În România comunistă se interzic avorturile. - 1 octombrie 1966

  • În Rusia se interzice propaganda homosexuală. - 11 iunie 2013

  • Administrația Trump dictează despărțirea familiilor de imigranți ilegali la granița SUA – copii de 2-3 ani sunt judecați în procese individuale și luați de lângă părinți. - octombrie 2017

  • Premierul Ungariei amenință închiderea Universității Europei Centrale (Central European University sau CEU), pentru că finanțatorul acesteia, multi-miliardarul și filantropul George Soros s-ar fi infiltrat în politicile țării. - ianuarie 2018
13 septembrie 2018, Publicat în Intră la idei / Istorie /

Text de

  • Ioana PelehatăiIoana Pelehatăi

    Editor. Citește poezie, citește non-ficțiune, ascultă podcasturi. Gătește mult.

    Mai multe despre Ioana, aici. O găsiți la ioana@scena9.ro.

Ilustrații de

  • Dragoș BoțcăuDragoș Boțcău

    Ilustrator. Și-a găsit vocația de 126 de ori. I s-a spus des că are potențial


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK