Pagina9 este o școală alternativă de presă – o experiență de învățare de la egal la egal concepută de redacțiile Scena9 și Școala9 pentru viitoarea generație de reporteri.
Etapa 1. Sibiu, live. intensiv.
Ediția-pilot începe între 15 - 19 septembrie 2025, la Sibiu, unul dintre orașele cele mai animate social&cultural din România.
5 zile de conferințe susținute de unele dintre cele mai importante voci ale spațiului public de la noi, ateliere intensive cu jurnaliștii Scena9/Școala9, dezbateri, plimbări tematice.
Discutăm despre jurnalism și etică, empatie, video&audio, internet, misiune și pasiune, public și încredere, explorăm idei de subiecte, facem exerciții de scris și gândit împreună.
Etapa 2. Documentare, ghidaj, online.
După întâlnirea de la Sibiu, continuăm cu 2 luni de mentorat 1 la 1, în care participanții vor lucra la câte un material propriu, ghidați de o jurnalistă/un jurnalist din cele două redacții.
Etapa 3. Publicare în Scena9 sau Școala9.
Pagina9 e o întâlnire între generații care au prea puține prilejuri de a fi împreună. Un transfer reciproc de energie, cunoaștere și entuziasm. Un boost de puteri jurnalistice într-o lume în care solidaritatea a devenit vitală.
Pentru tineri între 20 și 27 de ani, aflați la început de drum, cu elan, curiozitate și interes pentru jurnalism și storytelling. Ba chiar și cu îndoieli și întrebări.
Poți fi student(ă) și/sau poți lucra deja într-o redacție. Trebuie să fi publicat măcar câteva texte jurnalistice sau să fi făcut un proiect video/audio.
Poți fi din orice oraș din România, dar ne-am bucura nespus dacă ești dintr-un sat sau din vreo comună. Încurajăm participări din zone cât mai diverse.
În ultimii ani s-au închis redacții din toată țara, lăsând în urma lor deșerturi întinse de informație și comunități întregi pe care nu le mai servește nimeni.
Jurnaliștii sunt tot mai puțini. Oamenii devin invizibili, poveștile rămân nespuse, instituțiile nechestionate.
Nu vrem să se lase tăcerea.
Într-o lume spartă în mii de cioburi, insistăm să credem că jurnalismul e o forță care încă mai poate face lumină. Jurnalismul care se uită atent în jur și construiește poduri de înțelegere între insule din ce în ce mai îndepărtate.
Am adunat împreună la Scena9 și Școala9 cincisprezece ani de jurnalism despre cultură, artă, societate, educație. Am lucrat cu mii de autori, artiști, cercetători, activiști, jurnaliști. Am învățat de la ei o mie și unul de lucruri, pe care ne dorim să le dăm mai departe.
Sprijinirea noii generații de reporteri e pentru noi o piesă importantă din imaginarea unui viitor comun.
Vrem să construim o comunitate de jurnaliști care se susțin și învață unii de la alții. Începem cu o rezidență colaborativă de jurnalism.