Publicat pe 5 februarie 2020

Început de an timid, dar măcar divers, cu prospături dinspre rock alternativ candid către pastișe folk & trap sau glam rock de la un superstar feminin.

Cântecul „Liniștea”, de Om la Lună

Un riff ecou „Mr. Brightside” pornește noul single al unei trupe din recenta recoltă cu frământări călduțe & sensibile (mai vezi Umbra, Ana Coman sau Adam’s Nest) – cât de importanți au fost, așadar, The Mono Jacks –, continuă cu versuri pastișe Nichita Stănescu („În ce parte-a născut / Și-n ce parte-a durut / Poți să-mi zici. / Îți simt cute pe chip”) și, cel mai important, cu vocea remarcabilă a lui Doru Pușcașu (haț, alt Doru!), care sună precum un David Gray răcit, cu nasul înfundat și frisoane. Dacă toate astea sună prea candid, a doua jumătate a cântecului caută explozie shoegaze, ne aducem aminte din instinct de Pale Saints sau Slowdive, Pușcașu începe să zbiere ca nimeni altul pe scena locală și inevitabil dai un replay să nu ți se pară că ai visat. 

3/5 ♥

Albumul Xenofolk, de Xenofolk

Casa de discuri Future Nuggets continuă explorările-pastișă (despre care am mai scris aici) la intersecția electro-pop-folk cu EP-ul proiectului pus la cale de Fraga și Ion Dumitrescu. Sau, să-i parafrezez, xeno-exerciții unde putem găsi o binemeritată relocare manelo-trap la „Where did you sleep last night” în „Cu cine-ai fost la mare?” sau folclorwave românesc pe „Foaie” (sau Subcarpați dacă ar fi putut fi ironici). Se adaugă arome asiatice sau lascitivăți nemțești.

4/5 ♥

Albumul se poate asculta pe Soundcloud.

Cântecul „Uitat”, de Melting Dice

Dacă Nicu Covaci ar fi cântat rock alternativ, ar fi sunat destul de aproape de primul album al celor de la Melting Dice, Cord Cablu Creier, scos în 2017. Din fericire, pe acest proaspăt single vocea lui Bogdan Cotârță nu mai are acel timbru grungy haiducesc, dar din păcate livrează o frazare comună & versuri estompate. 

2/5 ♥

Cântecul „Aruncă-mă”, de Delia

Cu o copertă grungy și un cântec glam rock, Delia continuă să scrie cântece emo-introspective din categoria feminism rănit, dar cu capul sus a.k.a. „Da, mamă!”: „Spune-mi tu cum te simți / Cu inima mea în dinți / Cum te simți când mă minți”.

3/5 ♥

Cântecul „Îmi vine să cânt”, de Șuie Paparude

O privire peste umăr către „Învățături” și către recenta nostalgie breakbeat & rave (îmi sare în special în minte „Agharta”). Pe de altă parte, cred că cea mai folosită și nemuritoare înțepătură cu nasul pe sus din toată muzica românească e cea către Șuie Paparude: „Sună a Chemical Brothers!”. Le iese cel mai bine când nu-și pun ambiția să fie moderni.

4/5 ♥

Cântecul „Gloria”, de The Mono Jacks

În paradigma cântecelor cu strofe minimaliste și refren zbierat, Doru Trăscău nu doar că începe să se repete, însă pierde din frustrarea și determinarea de pe precedentul album Ușor distorsionat – ce-i drept, acela pica după o perioadă tulbure în sînul trupei, noul Gloria, care poartă numele acestui prim single, vine după una mai degrabă de culegere a roadelor. Dacă Maria era Maria și atât, Gloria nu e doar o fată, ci bineînțeles și o ambiție sau o utopie. Prezumțioasă: „Și nu-mi mai trebuie nimic / Cu Gloria de mână / Haide să scriem istoria / Gloria!”.

2/5 ♥

Unde-i vezi? 

Om la lună cântă pe 11 martie în Expirat din București, în timp ce Melting Dice ajung în Form Space din Cluj-Napoca pe 27 februarie. Delia cântă pe 7 februarie la Berăria H din București și pe 21 februarie în NOA din Cluj-Napoca. Șuie Paparude sunt pe 6 februarie în Expirat din București și pe 13 februarie la Winterfest din Parâng, în timp ce The Mono Jacks lansează albumul Gloria la Arenele Romane pe 8 februarie, apoi la Doors din Constanța pe 14 februarie.


Pe Mihai Tița îl găsiți și pe blogul personal, supraelastic.ro.

Fotografie de Irina Fețanu, în timpul unui concert Șuie Paparude din Control Club, Decembrie 2019.