Muzică / Descoperiri

Nou în muzică #17: Proem, Laurel Halo, Ross From Friends ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 31 iulie 2018

Am fost pe la festivaluri, la Rock the City, la Gărâna Jazz Festival, la Waha și la Electric Castle, acum să ne tragem puțin sufletul cu cinci albume noi, ambientale, experimentale, numa bune de relaxare până la următoarea escapadă.

Proem - Modern Rope

Imaginează-ți că mergi printr-o pădure întunecată. Te-ai pierdut, nu știi unde e șoseaua, dar găsești o clădire imensă metalică, ca o fabrică abandonată. Începi să mișuni crispat prin ea, în jurul tău se aud tot felul de sunete discrete și înspăimântătoare: clincăne metalice, pași grei și picături apăsătoare. 67 de minute de muzică întunecată ambientală.

Ascultă-l noaptea, după miezul nopții.

7.5/10 ★

Laurel Halo - Raw Silk Uncut Wood

Frumos parcurs are americanca producătoare de muzică electronică Ina Cube. De la primul ei album, avangard-pop, la ceva mai minimalist, iar acum la noul material ambiental. Stilul ei are suficientă adâncime ca să te captiveze. Sunetele curg unele în celelalte, se aud șuierături, asemănătoare cu cântecele păsărilor, sintetizatorul și orga te leagănă într-o stare de lene, iar violoncelul dă greutate și te aduce, la finalul pieselor, înapoi pe pământ.

Ascultă-l într-o duminică ploioasă.

7.9/10 ★

Ross from Friends - Family Portrait

Avem un nou talent în lumea muzicii electronice. Felix Clary Weatherall, aka Ross from Friends, și-a făcut debutul cu albumul Family Portrait - versatil, melodios, lo-fi și experimental, e destul de greu să-i cataloghezi muzica sub un singur gen. „Încerc chestii noi. Atunci simt că pot să conectez cu instabilitatea mea emoțională”, spune britanicul.   

8.2/10 ★

Ascultă-l când nu mai știi ce-i de capul tău.

Vinyl Williams - Opal

Lionel Williams cântă de parcă studioul lui de înregistrări ar fi într-un norișor. Al patrulea album este visător și gentil psihedelic-rock. Vocea lui curge ușor, elementele vizuale care compun albumul sunt planete ficționale, case plutitoare, extratereștri, iar versurile îți fac creierul să se topească: „Lessons of LSD/Light could illuminate me”.

Ascultă-l când te plimbi prin parc.

6.8/10 ★

Jazzanova - The Pool

Stefan Leisering, Alex Barck, Claas Brieler, Axel Reinemer și Jürgen von Knoblauch, aka Jazzanova, o trupă berlineză, au scos un album nou cam călduț și lipsit de zvâc. Are soul, trip-hop, pop, trompete ușoare, muzică de stat pe canapea și bâțâit finuț din cap și picior. Are groove, dar nu prea are flow. Mai degrabă merge ascultat undeva în fundal, fără să-i dai multă atenție, altfel devine plictisitor cam de la a treia piesă.

Ascultă-l când ai mulți invitați la masă.

5.9/10 ★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK