Muzică / Descoperiri

Nou în muzică#11: Jack White, Hop Along, Judas Priest ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 10 aprilie 2018

A ieșit soarele din nori, e în sfârșit primăvară, evadăm din case, din sau prin oraș, ne dăm cu bicla, mergem în parc sau la munte, stăm în curte, pe iarbă, facem grătare, bere, muzică, voie bună, caterincă șamd. Astea cinci albume noi sunt la fix pentru a fi ascultate cu picioarele desculțe în pământ, pe asfalt sau pentru a începe ziua cu un zvâc de energie. Dhwamne-ajută.

Jack White - Boarding House Reach

Jack White, fostul membru al duoului the White Stripes, a lansat cel de-al treilea album solo. Chitaristul explorează niște țărmuri noi, spre muzică electronică, experimental, glitch și hip-hop. Nu sună prea bine. Noile elemente par luate cu furca din muzica EDM și aruncate peste, mișcare din care rezultă ceva electro-rock. Dar când Jack White revine la ce știe să facă mai bine, garage/hard/blue rock și solouri de chitară care-ți pulsează în vena de pe tâmplă, muzica parcă prinde aripi și te duce într-un loc familiar care-ți dă putere. Fiecare melodie are conflictul ăsta: cu cât e mai experimentală, cu atât sună mai prost, cu cât e mai old school Jack White, cu atât mai bine.

Ascultă-l când ieși la grătar.

6.8/10 ★

Jack White - „Connected By Love”

Hop Along - Bark Your Head Off, Dog

Al patrulea album al americanilor e plin de acorduri însorite și ritmuri colorate peste care vocea Francesei Quinlan zburdă, urlă, hurie și răsună. Muzica lor indie-folk sună curat, iar versurile te leagănă ca și cum „Sunset on a cart / Pulled home by a white horse / Conscience of the husband was righteous and coarse / There must be a limit If we only circle around / There's no hurry in reaching it”.

Ascultă-l dimineața, după ce ai ieșit din duș.

7.4/10 ★

Hop Along - „Not Abel”

Judas Priest - Firepower

„Cum este posibil așa ceva? Judas Priest, una dintre cele mai longevive trupe, 50 de ani de heavy metal, tocmai a lansat unul dintre cele mai bune albume din cariera lor”, spune Scenthony Nouatano (aka Anthony Fantano, cel mai cunoscut critic de muzică de pe YouTube). Al 18lea album al englezilor sună electric, gen firepower, riffurile sunt forțoase, tobele ca un bombardier, iar vocea lui Rob Halford parcă scoasă din purgatoriu. Mna, nu poți să le ceri să fie pe culmile hard-rock-ului ca-n anii ‘70, dar albumul ăsta e musai de ascultat pentru orice rock fan.

Ascultă-l împreună cu tatăl tău.

7.9/10 ★

Judas Priest - „Firepower”

Czarface & MF Doom - Czarface Meets Metal Face

Czarface, adică un super grup american de hip-hop care-i include pe 7L, Esoteric și Inspectah Deck (Wu Tang Clan), s-au unit cu MF Doom, raperul care se inspiră din personajele negative ale benzilor desenate, și au lansat un album de 16 piese & 43 de minute. Tema super eroilor și a inamicilor lor e prezentă pe întreg albumul, raperii fiind cei care salvează hip-hopul de muzica proastă. Armele lor? Linii de bass care vibrează, beat-uri jazzy, sunete glitchy și versuri coioase: „No friendly warfare, this ain’t wrestling / There’s nothing staged over here, you’re trippin’, mescaline”.

Ascultă-l când te joci pe consolă/calculator/telefon.

6.5/10 ★

Czarface & MF Doom - „Bomb Thrown"

Booka Shade - Cut The Strings

Berlinezii Walter Merziger și Arno Kammermeier au lansat un album ușor întunecat, presărat cu sintetizatoare reci care creează o atmosferă hipnotizantă și melancolică. Sunetul pășește gradual într-o muzică vibrantă, dar relaxantă, pe care poți la fel de bine să stai întins pe iarbă sau să dansezi în club, ceva între techno-minimal, trip-hop și chill step. Nu e vreo revoluție în muzica electronică, dar este un album pe care (cel puțin) fanii celor doi îl vor aprecia.

Ascultă-l la apus.

6.8/10 ★

Booka Shade - „Night Surfing”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK