Muzică / Descoperiri

Nou în muzică #13: Jon Hopkins, Kimbra, Sleep ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 15 mai 2018

Nu ne mai satură Dumnezeu de atâta vreme frumoasă. Amare sunt zilele în care trebuie să stăm lipiți de scaun, cu ochii înfipți în calculator, călare pe nuj ce proiecte ale căror deadline a expirat ieri. Eh, pentru momentele de pauză, relaxare și evadare, ți-am pregătit cinci albume noi-nouțe cu care te faci brain-brake. Pace vouă!

Jon Hopkins - Singularity

Al cincilea album al britanicului este o continuare al celui anterior, Immunity, doar că de data asta călătorim într-o lume cu influențe psihedelice. „Iubesc ideea de a porni de undeva o piesă și de a o duce într-un loc complet neașteptat”, spune producătorul. Măestreala artistului vine din faptul că și-a făcut școala pe muzică clasică, pian, pe care o combină cu învăluiri electronice și vibrante, tobe techno și coruri înălțătoare. Ascultând albumul, pare că urmează să zburăm mai departe decât a fost un om vreodată, în cosmosul nemuritor și rece.

Ascultă-l când te apucă nihilismul.

7.9/10 ★

Jon Hopkins - „Emerald Rush”

DJ Koze - Knock Knock

Germanul Stefan Kozalla combină elemente de dream pop, funk și techno-minimal ca să scoată la iveală un album numai bun de primăvară, relaxare, pentru o atmosferă de euforie în bătaia vântului. Ne depărtăm de muzica de club cu care ne-a obișnuit Koze și, împreună cu invitații lui, José González, Róisín Murphy și Kurt Wagner, ne îndreptăm spre alte meleaguri. „Starea sufletească pe care o creează muzica house este limitată. Era senzațională pentru mine la început, dar acum aud mai multe emoții în muzica folk, spre exemplu. De ce să ne limităm la doar două acorduri house?”, spune artistul.

Ascultă-l într-un hamac, în aer liber.

6.4/10 ★

Dj Koze - „Pick Up”

Grouper - Grids of Points

Scurtuț album, șapte piese, 22 de minute în total. Șoaptele lui Liz Harris hașurează o atmosferă de mâhnire, vocea ei încețoșată, de parcă ar rosti o vrajă, este undeva în spatele pianului care străbate tot albumul. Iar versurile scurte, scrise ca niște haikuri, descriu o perioadă în care artista s-a izolat de restul lumii din cauza depresiei.

Ascultă-l când ai nevoie de liniște.

7.1/10 ★

Grouper - „Parking Lot”

Kimbra - Primal Heart

Cel mai probabil o știi pe tipa asta din colaborarea pe care a făcut-o cu Gotye - „Somebody That You Used To Know”, mega hitul de acum șapte ani care a depășit un miliard de vizualizări pe YouTube. Acum și-a lansat cel de-al treilea album cu o instrumentație bogată și progresivă peste care tună vocea ei caldă și încrezătoare. Artista încearcă să provoace o senzație ambițioasă, curajoasă și feroce, deși, uneori, pare că se străduiește prea mult și ar putea să o lase mai ușor.

Ascultă-l când te pregătești de plecare în excursie.

6.8/10 ★

Kimbra - „Primal Heart”

Sleep - The Sciences

Nu prea mai sunt cine știe ce trupe de stoner rock, dar băieții ăștia trei au lansat un album destul de electrizant chiar pe 4 aprilie (ziua internațională a giconului). Cei de la Exclaim spun că trebuie să-l asculți fumat, altfel nu o să-i prinzi subtilitățile. Într-adevăr, albumul pare repetitiv, dar este mai degrabă hipnotizant. Sunt șase piese, trei dintre ele destul de lungi, 14, 12 și 10 minute cu solouri psihedelice de chitară și versuri pentru prăjiți.

Ascultă-l când ești cu gașca și băgați cui după cui.

7/10 ★

Sleep - „Marijuanaut's Theme”

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK