Muzică / Descoperiri

Nou în muzică#5: Björk, Baths, Emancipator ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 28 noiembrie 2017

Noul album al lui Björk ne învață să construim o utopie, Baths ne duce într-o lume imaginară, Emancipator și Shongle ne relaxează, iar la final, niște pinguini de-ai noștri ne duc la război. 

Björk - Utopia

„Pentru mine e natural, probabil mai mult inconștient decât conștient, să fac pe un album fix opusul a ceea ce-am făcut pe albumul dinainte”, spune Björk. „Vulnicura [albumul dinaintea Utopia, n.m.] a fost foarte realist și dur - ești în centrul a ceva foarte personal. Cred că aveam nevoia să mă distanțez și să găsesc un nou manifest.” Pe Utopia, artista ridică probleme legate de xenofobie sau schimbări climatice. Printre șuierături de flaut și sunete în contratimp, de parcă ar fi niște erori ale instrumentului, ne îndeamnă să ne construim raiul împreună, aici, pe pământ. Music heals too / I'm here to defend it.

Ascultă-l când părinții te întreabă ce e aia muzica electronică.

3.8/5★

Baths - Romaplasm

Pe cel de-al treilea album al său, producătorul american de muzică electronică Baths încearcă următoarea combinație: vorbește despre lucruri intime prin prisma unui tărâm imaginar. Adică își pune versurile idealiste și romantice peste un instrumental compus din sunete de pian hipnotizante, beat-uri ba mai lente, ba mai rapide și sintetizatoare care ciripesc, flicăre și murmură. Nu-mi place să pun etichete, dar dacă te uiți în „dicționarul de muzică” la sintagma glitch-pop o să găsești coperta albumului Romaplasm.  

Ascultă-l când vrei să ți-o arzi experimentalist.

3.7/5★

Emancipator - Baralku

De când l-am descoperit pe Emancipator, mi-am imaginat muzica lui ca pe un pat, făcut dintr-un bas moale și tobe răsfirate, în care mă întind și-mi trag peste mine o pătură subțire cu viori, chitare și clape. Adorm și-ncep să visez că cineva îmi șoptește ceva, nu-mi dau seama exact ce, dar sună liniștitor. Cam așa și cel de-al cincilea album al artistului american. Relaxant, pașnic și aerisit.   

Ascultă-l la primul ger.

3.2/5★

Sphongle - Codex VI

Imaginează-ți muzica psytrance fără cele 148 de bătăi pe minut. Rămâne ceva atmosferic și hipnotizant, se numește psybient. Duoul Shpongle ridică ștacheta, amestecând sunete inspirate din muzica etnică de prin toată lumea. Pare a fi un amestec kitschos, știu, dar lor le iese bine. Băieții o dau subtil. Albumul cu numărul VI te invită la mediație, în timp ce dai din cap și-ți miști corpul. Untz Untz Untz   

Ascultă-l când vrei să vezi cerul plin de diamante.

3.5/5★

Alex & The Fat Penguins - Amiral

Din muzica românească a ultimului deceniu lipsește aproape cu desăvârșire mesajul activist și pacifist care luptă pentru drepturile omului (mesajul naționalist, conspiraționist și anti-minorități există din plin). În cântecul „Amiral”, lansat de trupa Alex & The Fat Penguins, este vorba despre drama unui soldat care dă piept cu ororile războiului. Băieții spun că i-au marcat fotografiile pe care le-au văzut cu sirieni morți și răniți: „După atât amar de vreme, încă facem războaie și nu suntem capabili să folosim diplomația pentru a rezolva conflictele.”

Ascultă-l când mergi spre birou.

3/5★

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK