Film / TIFF

TIFF Unlimited: Cinematograful online al filmelor de artă

De Venera Dimulescu

Publicat pe 13 iunie 2019

Majoratul Festivalului Internațional de Film Transilvania s-a sărbătorit duminica trecută, iar pe covorul roșu au trecut, printre alții, regizorul Michel Gondry și actorul Nicholas Cage, care au venit în România să țină workshop-uri la cea de-a 18-a ediție a celui mai important festival de film din România și din partea asta de Europă. Dacă n-ai ajuns la Cluj, nu-i nimic. Pe Nicholas Cage nu-l mai poți prinde, dar poți vedea filmele festivalului la cinematograful online proaspăt lansat.

TIFF Unlimited este primul proiect de video-streaming autohton, unde poți vedea filme românești care nu se mai găsesc în cinematografele noastre. Platforma s-a născut oficial pe 6 iunie 2019, dar ideea preocupă mințile organizatorilor de ceva vreme. În septembrie anul trecut s-au apucat de treabă. Ideea platformei a apărut la unul dintre workshop-urile festivalului, Transilvania Talent Lab, care adună de trei ani managerii cinematografelor din țară și îi învață cum să evite falimentul în industrie. Practic, aceste ateliere îi învață pe manageri cum să construiască o comunitate în jurul unei pasiuni comune: filmul. Platforma are același scop, doar că în online. Comunitatea care se strânge în jurul festivalului numără aproximativ 120 000 de spectatori, după estimările organizatorilor. O mie dintre ei și-au făcut deja abonament pe site.

„Știm că la noi există Netflix, Mubi și HBOGo. „Nouă ne spun tot timpul oamenii: «Am văzut filmul ăla la TIFF, oare unde aș putea să-l mai văd?» El nu există în cinematograf la noi, nu există nicăieri. Filme de genul ăsta le găsești foarte greu pe torenți sau foarte târziu după festival”, spune cea care s-a ocupat de proiect, Dorina Oargă, care este responsabilă și cu departamentul de industrie al TIFF. Curatorul filmelor este chiar directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov, cel care de 18 ani vede sute de filme în fiecare an ca să le aleagă pe cele mai bune pentru festival. Momentan, pe site există o selecție de 52 de filme, care se va schimba complet în luna iulie. De altfel, la fiecare două săptămâni vor apărea pelicule noi pe site. Fiecare selecție va fi în jurul filmelor proiectate la festival de-a lungul anilor, dar și a celor distribuite de casele Independența Film sau Bad Unicorn, care aduc în România filme premiate la festivaluri, mai puțin consumate de publicul larg. Un abonament lunar costă cât un bilet la un film la mall, adică 5 euro.

Până pe 20 iunie poți viziona pe site pelicule ca: On Body and Soul, un lungmetraj unguresc care a câștigat Ursul de Aur pentru cel mai bun film al anului 2017, la Festivalul Internațional de Film de la Berlin; câștigătorul Marelui Premiu la Cannes, în 2013, Blue is the Warmest Color, sau Melancholia de la sfârșitul lumii, în regia lui Lars von Trier. Un film din colecție care mi-a atras atenția este Undeva la Palilula, primul lungmetraj al regizorului de teatru Silviu Purcărete, apărut în 2012. Țin minte că e prima distopie românească pe care am văzut-o vreodată, fiind obișnuită cu filmele autohtone din realismul noului val. Un film de pe site care trebuie văzut neapărat este Utøya, despre atentatul terorist din Norvegia anului 2011, când 69 de tineri aflați într-o tabără au fost omorâți de un extremist băștinaș. Personajele te fac să te simți ca o căprioară vânată prin pădure de animalul de pradă pe care nu-l poți mirosi din nicio direcție. Alungă-ți teama din oase și relaxează-ți corpul apoi cu Oslo, 31 August, filmul norvegian care te bagă la o sesiune de contemplat sensul vieții și al unui nou început.

Te poți bucura de toate aceste filme la cinematograful online.

 

foto: Vlad Cupșa

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK