Muzică / Alternativ

Ce mai e nou prin muzică #1

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 19 septembrie 2017

Radiohead continuă să lanseze videoclipuri noi pentru piese vechi pentru a celebra 20 de ani de la lansarea albumului OK Computer. Piesa se numește „Lift”, iar în clip îl vedem pe Thom Yorke cum merge cu liftul și trece prin câteva întâmplări bizare. Sfârșitul e simpatic, am să te las să-l descoperi singur. Sound-ul e curat, melancolic, cu o urmă de optimism, chitări, viori pe fundal, exact cum suna Radiohead înainte să intre în zona electro. Melodia se găsește pe albumul aniversar OK Computer OKNOTOK 1997 2017.

LCD Soundsystem, o trupă destul de legendară de dance punk, a lansat la începutul acestei luni cel de-al patrulea album: American Dream. Asta după ce, în 2011, anunțase că-și închide prăvălia. James Murphy, solistul trupei, spunea acum câteva luni că David Bowie i-a convins să mai scoată un album - influența lui Bowie se simte pe tot materialul. American Dream aduce un pic a New Order sau Hot Chip. „How do you sleep” e melodia mea preferată, începe cu o serie de tobe amenințătoare și se dezvoltă, din ce în ce mai anxios, cu ajutorul unor viori ca o alarmă și-un sintetizator care ne grăbește în lumea celor care nu dorm, Erasing our chances just by asking how we sleep.

Din iulie încoace, Four Tet a lansat patru melodii: „Two Thousand and Seventeen”, „Planet”, „SW9 9SL” și „Scientists”. Ne tease-uiește pentru albumul pe care-l va lansa pe 29 septembrie - New Energy. Nu pot să spun decât că abia aștept - tipul combină jazz-ul cu hip-hopul și sunete ambientale pe care le așază pe un beat electronic. Rezultă un sound complex, dar ușor și plăcut de descifrat, cu pian care zgârie ușor, o linie de bass amenințătoare și tobe care trosnesc. Kieran Hebden (numele adevărat al lui Four Tet) este, imho, unul dintre cei mari producători de muzică electronică. Pleacă urechea la piesele alea patru, dacă nu mă crezi.

Pe 22 septembrie vin Azealia Banks (live), Roman Flügel și Tiago la Control. Azealia Banks are 26 de ani și cântă rap. Probabil o știi de când a colaborat cu Major Lazer pentru piesa „Can’t Stop Now”. Roman Flügel (știi piesa asta? e tare) și Tiago pun muzică electronică. Ne vedem acolo.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK