Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 25-30 ianuarie

De Scena 9

Publicat pe 25 ianuarie 2022

Dacă nu ți-ai făcut încă planuri pentru acest sfârșit de ianuarie, ți-am pregătit noi câteva recomandări: 

Tur ghidat - Ploiești - „Voiaj în orașul aurului negru”, sâmbătă, 29 ianuarie, sâmbătă, începând de la ora 7:45 am, Gara de Nord  

Pentru ultimul weekend din ianuarie, ghidul Andrei Berinde organizează un tur foarte interesant pe două trasee diferite în Ploiești (cu plecare din Gara de Nord). Prima oprire are loc în stația Ploiești Sud (unde poți să afli mai multe despre mitologiile locale & despre Constantin Dobrogeanu-Gherea și restaurantul lui legendar), iar apoi se pleacă pe un traseu de 6 ore prin oraș (ce include alte povești, muzee, descoperiri & localuri ). Găsești mai multe informații despre acest tur ghidat aici. (Ionuț)

Lansare volum: Ipostaze și etnografii ale carantinei în pandemie, online, vineri, 28 ianuarie, de la ora 17 la ora 19

Acum pandemia a intrat în anul al treilea, însă, când avea doar câteva luni, iar starea de urgență ne făcea pe mulți dintre noi să ne suim pe pereți, o mână de masteranzi în antropologie și studii vizuale începeau să documenteze ce trăiesc - atât ei, cât și cei din jur. Doi ani mai târziu, rezultatele cercetărilor acestora, inspirate de exemplul lui Vintilă Mihăilescu, de a îmblânzi lumea prin cunoaștere, au fost reunite într-un volum colectiv despre perioada de lockdown, coordonat de antropologii Bogdan Iancu, Andrei Mihail și Monica Stroe. (Câteva dintre cercetări au fost explorate în scris în acest articol de pe Scena9, în primele luni ale pandemiei.) La lansarea cărții vor vorbi scriitorul Bogdan Ghiu și sociologa Raluca Popescu. (Ioana)

Păsări din Cișmigiu | Grădina cu Oameni, Parcul Cișmigiu (zona ceasului), București, sâmbătă, 29 ianuarie, de la 10 

Poate credeai, ca mine, că Cișmigiul e populat doar de ciori și porumbei. Cică sunt de fapt zeci de specii de păsări care și-au găsit adăpost sau sunt în trecere pe-acolo, iar de-acum le vei putea observa în timpul viitoarelor plimbări. Grupul de Inițiativă Cișmigiu și Grădina cu Oameni au invitat sâmbătă dimineață doi ornitologi pasionați, Lidia și Silviu Panțîru, care îi vor învăța pe curioși câte ceva despre păsările rezidente din parc și despre cele care îl vizitează pe parcursul iernii. Locul de întâlnire e zona ceasului de la intrarea dinspre Bulevardul Regina Elisabeta. (Vlad)

„s+s=bff, Liga Femeilor Gorjene", joi, 27 ianuarie, București, Atelierele Malmaison, de la orele 18:00 

Joia asta ai ocazia să vezi o lucrare video care explorează un fragment mai puțin cunoscut din istoria noastră: existența și evoluția Ligii Naționale a Femeilor din Gorj, fondată în 1921, o comunitate de femei cu un crez deopotrivă cultural și politic, care a ajutat la crearea unor case memoriale dar și a unor ateliere și „centre sătești de lucru pentru femei”. Produsul artistic, care ia forma unui eseu video, aparține artistei interdisciplinare Nicoleta Moise, care a prezentat filmul prima oară lumii la BOZAR, în cadrul „Europalia - în cea mai amplă retrospectivă a operei artistului Constantin Brâncuși din ultimii 25 de ani”. (Venera)

 

Foto main: Ina Alice Dănilă

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK