Lumea noastră / Recomandări

Ce facem în săptămâna 13-19 iulie?

De Scena9

Publicat pe 14 iulie 2020

La mijloc de iulie vă recomandăm un documentar de la unul din cele mai faine festivaluri de la noi, Pelicam, care anul ăsta se desfășoară online. În aer liber, cu mască și păstrând distanța socială, puteți merge la film la Institutul Cervantes sau la Rezidența BRD Scena9. Și tot în aceste condiții, în Cișmigiu, îi puteți cunoaște pe profesorii de la programele de master de Antropologie și Studii Vizuale SNSPA. 

Documentarul Ultimul mascul de pe pământ, sâmbătă, 18 iulie, de la ora 17, online, în cadrul Festivalului Pelicam  (Delia)

Sudan, ultimul mascul de rinocer alb nordic de pe pământ, a murit în martie 2018, într-o rezervație din Kenya.  De când devenise ultimul mascul al speciei, era păzit de bodyguarzi înarmați, iar turiștii și jurnaliștii se îngrămădeau să facă o poză cu el sau să-i spună povestea. Un documentar care ne dă ocazia să reflectăm la ce spune dispariția speciilor despre noi. 

Proiecții de filme peruane, Institutul Cervantes, București, miercuri, de la ora 21:30 (Venera)

Institutul Cervantes v-a pregătit trei filme din Peru pentru trei seri de vară. Filmul de miercurea asta, cel de-al doilea pe listă, e despre redescoperiri  și auto-reflecție, despre priviri aruncate în urmă atunci când ești nevoit să te uiți la propria viață din poziția observatorului. O poveste în regia lui Daniel Rodríguez Risco, numai bună pentru perioada crizei globale pe care o traversăm. Dacă vrei să vezi filmul în aer liber, fă-ți o rezervare pe mail la cultbuc@cervantes.es

Serile Masteratelor: Antropologie și Studii Vizuale SNSPA, marți, 14 iulie, de la ora 19, online; și miercuri, 15 iulie, de la ora 19, în Parcul Cișmigiu (Ioana)

Anul trecut, când stătea să înceapă anul universitar 2019-2020 (și când încă nu bănuiam că aproape jumătate din el se va desfășura online) am întrebat câțiva adulți de ce s-au reîntors pe băncile facultăților. Întâmplător sau nu, mai mulți dintre ei erau masteranzi înscriși la cele două programe ale SNSPA care se prezintă zilele astea - și online, via Webex, și offline, cu distanțare socială, în Cișmigiu. Experiențele celor care au trecut prin masterele astea vorbesc despre (re)aprinderea curiozității față de Celălalt, cercetare de teren care te poartă prin locuri în care nu credeai s-ajungi nici cu gândul, precum și despre învățarea unui fel nou de a te uita la lume. În textele publicate la noi pe site în categoria asta îi puteți citi pe câțiva dintre cei care v-ar fi profesori la master. :)

Cinevara: proiecția filmului Black Girl (Ousmane Sembene, Senegal, 1966), joi, 16 iulie, de la ora 21, Rezidența BRD Scena9, București (Andra)


Filmele văzute în aer liber sunt fără doar și poate cadouri prețioase ale verii, în orașe ca Bucureștiul, care și-au pierdut „grădinile de vară”. Iar dacă mai punem la socoteală și o selecție cum e cea făcută de Richard Peña pentru programul Cinevara, unde sunt proiectate săptămânal bijuterii recomandate din cinemaul lumii, deja avem un dublu cadou. Săptămâna asta, în curtea Rezidenței BRD Scena9 rulează un film făcut în Senegalul proaspăt declarat independent de Franța. Black Girl spune povestea unei servitoare de culoare, intrată în slujba unui cuplu francez și, chiar dacă filmul are deja la activ peste jumătate de secol, problemele de rasă & clasă pe care le pune pe tapet sunt în continuare extrem de actuale. Alte câteva recomandări din programul viitor, aici.

Main image: filmul Black Girl.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK