Arte / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 18-24 septembrie

De Scena9

Publicat pe 18 septembrie 2017

A venit perioada aia ciudată din an în care se suprapun în București câte trei-patru chestii la care vrei musai să ajungi, dar până la urmă decizi să ieși la un ultim șpriț cu prietenii, pentru că nu se știe când vine frigul și ne închide terasele. Am făcut puțină curățenie de toamnă printre evenimentele de săptămâna asta și ne-au ieșit, absolut întâmplător, fix 9 ;)


Ethan Hawke și-un protest, de la Luiza

Protest Biblioteca pentru Pop, în fața Guvernului, marți, 19 septembrie, toată ziua

Noile măsuri propuse de minstrul Pop au provocat un haos cumplit în școli. Profesorii cer pe-ascuns permisiunea scrisă a părinților ca să poată folosi în continuare la clasă materiale auxiliare. Ministrul Pop vrea doar manuale unice și un control centralizat al educației, care aduce aminte de vremuri nu-chiar-așa-de-mult apuse. Pe termen scurt, au de suferit copiii (da, cu trei de i). Pe termen lung, avem de suferit cu toții.

Așa a apărut protestul „Biblioteca pentru Pop”, în care sunt așteptați cetățeni și cetățene care să-și exprime dezacordul față de felul abuziv și iresponsabil în care ministrul Pop „reformează” educația din România: trebuie să aduci o carte. „Orice carte, scriu organizatorii protestului, pentru că nu dorim să trăim într-o țară în care un material didactic sau o operă literară să poată fi interzise.”

Proiecție Before the Devil Knows You’re Dead + Q&A cu Ethan Hawke, CinemaPRO, joi, 21 septembrie, de la ora 19.00

Ethan Hawke, un actor din pricina căruia am crezut multă vreme că o să-mi găsesc marea iubire într-un tren (vezi Before Sunrise) sau într-o librărie englezească din Paris (vezi After Sunset) e săptămâna asta în București, la invitația Festivalului Filmului American Independent. Pe lângă cele mai bune producții indie ale anului, mai poți să vezi la festival câteva dintre filmele lui Hawke, printre care Born to Be Blue  (în care joacă rolul lui Chet Baker atât de bine, încât criticii au zis că e cel mai bun rol al carierei lui), și Before the Devil Knows You’re Dead  (în regia lui Sidney Lumet, cu Philip Seymour Hoffman). Proiecția de la Before the Devil va fi urmată de un q&a cu Hawke.

Trailer „Before the Devil Knows You're Dead”

Queer, SF, hip-hop și case, de la Ioana

Serile Nautilus – scriitorul Ted Chiang în dialog cu Ana Nicolau, Librăria Humanitas de la Cișmigiu, București, luni, 18 septembrie, de la ora 19

Am mai scris despre Ted Chiang aici, la scurt timp după ce-i descoperisem proza densă și elegantă, călătorii intense în lumi posibile din punct de vedere matematic sau lingvistic. La câteva săptămâni după am văzut și Arrival, filmul bazat pe nuvela lui, The Story of Your Life. E o nuvelă din singurul volum publicat de autor, Stories of Your Life, tradus și publicat la noi anul ăsta, de Editura Nemira. Sunt extrem de curioasă să-l aud live pe omul care reușește, cu un minimum de resurse literare, să te arunce în teorii științifice complexe. Nota bene: nu sunt consumatoare de SF, însă Chiang m-a sedus cu argumentul că ceea ce își propune să scrie sunt ficțiuni despre știință. Și exact asta și face, rar, dar minunat (și multipremiat, pentru amatorii de scoruri și palmaresuri).

Trailerul filmului „Arrival”, r. Denis Villeneuve

Cineclub Queer  - Sunday Bloody Sunday (r. John Schlesinger), Cinema Union, joi, 21 septembrie, de la ora 19

Începe Cineclub Queer și era și timpul. Filmele LGBT au nevoie de un loc pe ecranele din România, iar Asociația Cinefocus a făcut primul pas spre asta. Joi o să vedem la Cinema Union Sunday, Bloody Sunday, primul film britanic în care se sărută două persoane de același sex. Se vorbește despre relații deschise și despre cum e viața LGBT – iar asta în condițiile în care filmul e lansat la doar patru ani după decriminalizarea homosexualității în Marea Britanie. După proiecție stăm de vorbă cu critcii de film Andrei Luca și Georgiana Madin, și-s curioasă cum o să se reflecte în discuție contextul în care stăm de vorbă, cu referendumul Coaliției pentru Familie care bate la ușă.

Concert Azealia Banks, Control Club, vineri, 22 septembrie, de la ora 22

Trebuie să vorbim despre Azealia. Pentru că e indie pop și rap hardcore, pentru că muzica ei se naște în locul ăla unde se întâlnesc Aaliyah cu Beyoncé cu Missy Elliott și cu Rihanna, pentru că vrea să-și însușească și să schimbe cuvântul „cunt”. Pentru că e inspirată de cultura gay afroamericană și pentru că are gura mare și a spus și-o grămadă de tâmpenii, care homofobe, care misogine. Pentru toate astea, care te fac să te-ntrebi cum naiba te descurci cu statutul de artistă tânără, de culoare, în epoca în care muzica și tweet-urile tale atârnă la fel de greu în ochii fanilor. Și mai ales pentru că vine vineri la București (și poți să-ți cumperi bilet cu 50 de lei de aici).

Azealia Banks feat. Lazy Jay - „212”

Noaptea Caselor #4, prin București, sâmbătă 23 septembrie, de la ora 18

V-am mai spus că nu-mi plac nopțile culturale? Sigur v-am mai spus. N-am nicio problemă cu faptul că se animă Bucureștiul noaptea și că merg oamenii pe gratis la galerii sau muzee. (De altfel, discursul „Vai, da' de ce se bulucește toată lumea doar când e moca?” mi se pare nul și neavenit.) Pur și simplu prefer să nu stau la înghesuială. Cu toate astea, Noaptea Caselor e notabila excepție. Intri în case și apartamente în care se locuiește, muncește și creează. Bei o bere cu gazdele, stai de vorbă, te sui pe bicicletă, pleci mai departe. Din casă-n casă pân-la ziuă. Anul ăsta, la a patra ediție, mergem în vizită la: Avanpost8, Carol 53, Casa Jurnalistului, Casa Lupu, Casa Costa-Foru, Colivia, CZVL12, EFdeN, Grădina Sticlarilor, Grădina Viitorului, Home Mătăsari, Insula42, Manasia Hub, SBang și Scrie despre tine. Și deși nu e genul ăla de vizită pentru care trebuie să te-mbraci frumos, eu sigur îmi pun hainele de duminică :)

Artă contemporană x 2 , de la Andra

Vernisaj Breaking the News & UFOtopia / Dan Perjovschi și Cristian Răduță, Salonul de Proiecte, București, 20 septembrie, ora 19

Doi artiști din generații diferite, cu metode de lucru și viziuni diferite, se-ntâlnesc într-o singură expoziție. Pe de o parte, Dan Perjovschi comentează lumea din jur, de data asta folosind ca materie primă ziarul, iar pe de alta, Cristian Răduță folosește în sculpturile lui tot soiul de materiale disparate, de la polistiren, la tablă, ca să dea formă unor contradicții. Cele două puncte unde se-ntâlnesc cei doi sunt interesul pentru observație și, înainte de toate, umorul, care-n lucrările celor doi își găsește aproape toate speciile. Miercuri, expoziția-dialog deschide noul sezon al Salonului de Proiecte, unul dintre cele mai active și relevante spații de artă contemporană din București.

Inside-Out: Artă sonoră în spațiul public, centrul vechi al Bucureștiului, până pe 24 septembrie

Într-un oraș care-și duce viața pe coloana sonoră a șantierului eternizat, cu un centru vechi unde muzica se scurge la volum maxim din fiecare cotlon, două artiste încearcă să-i scoată pe oameni din spamul sonor și să-i aducă mai aproape de un sunet discret și personal al orașului. Până pe 24 septembrie, artista berlineză Antje Vowinckel și Maria Balabaș, artistă din România pe care o puteți auzi moderând Dimineața Crossover pe Radio România Cultural, au pregătit trei instalații de sound-art în centrul Bucureștiului. Pe strada Poștei găsiți sunet în burlane, pe strada Franceză, ruine interactive, iar pe strada Șepcari, se aude muzică de sub bănci.

O întâlnire cu ideile Irinei Nicolau, de la Vlad 

Une partie de ping-pong avec Irina Nicolau (lansare de carte), Muzeul Național al Țăranului Român, joi, 21 septembrie, ora 18.00

Îmi place să mă gândesc la antropologul Irina Nicolau ca la unul dintre cei mai dragi oameni pe care nu i-am cunoscut. Mi s-a tot întâmplat în ultimii ani să dau de oameni care au fost în preajma ei, iar poveștile lor conturează un personaj unic, un om din care izvorau idei cât să dezmorțească o bucată din România abia ieșită din comunism, idei atât de frumoase în sine că nici n-aveau nevoie să se concretizeze laolaltă. „Ea vorbea și ideile ieșeau din ea ca un șuvoi, nu și le putea stăpâni. Și dacă te strâmbai - ăsta era genul meu de reacție, când ea venea cu o idee care mă surprindea: «nu, asta-i prea de tot» -, zicea «A, nu-ți place asta? Uite alta!» Așa era în permanență”, mi-a povestit despre ea etnologul Ioana Popescu, care a lucrat împreună cu Irina Nicolau și artistul Horia Bernea la conceperea Muzeului Național al Țăranului Român.

Joia asta se lansează la MNȚR volumul omagial Une partie de ping-pong avec Irina Nicolau: histoires d’objets et de musées (Editura Ars Docendi), care reunșete scrieri de-ale Irinei Nicolau, Ioana Popescu, Marianne Mesnil și Ecaterina Safarica. Volumul este coordonat de Marianne Mesnil, profesor onorific la Universitatea Liberă din Bruxelles, specializat în studiul privind România.    

La lansare va fi prezent sculptorul Florian Fouché, care între 2012 și 2014 a fotografiat MNȚR și a strâns documente despre muzeografia experimentală creată acolo în anii ‘90, și va fi proiectat un documentar al expoziției „Roumanie en miroir. Mémoires de tiroirs” („România în oglindă. Amintiri de sertar”) din 1997.

18 septembrie 2017, Publicat în Arte /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK