Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 8-14 aprilie

De Scena 9

Publicat pe 7 aprilie 2019

Plouă toată săptămâna-n București, așa că am strâns tot felul de locuri unde te poți ascunde de ploaia asta de primăvară, de la sala călduță de cinema până la muzee și săli de expoziție în care te poți refugia ore bune. Pe lângă recomandările alese pe sprânceană de jurnaliștii Scena9, nu uitați de Jojo Mayer la Jazz Nouveau și de Bucharest Fashion Film Festival (despre care vă mai aducem noi aminte joi ;).

O expoziție despre moarte, de la Luiza

Expoziție de fotografie „Memento Mori”, Galeriile UCIN (Mendeleev, 28-30), de joi, 12 aprilie, ora 18.30, până joi, 26 aprilie

„Dacă te uiți prin societate, frica de moarte e foarte mare. Lumea evită să vorbească despre moarte. Și tocmai asta e greșeala: dacă-ți aduci aminte că mori, îți aduci aminte că trăiești.”, spunea Silviu Gheție, coordonatorul grupului Memento Mori și fotograf strașnic al micilor și marilor evenimente ale vieții, într-un interviu pentru Scena9. Expoziția grupului de fotografi adunați mai întâi pe Facebook, și-apoi și-n offline, ajunge la București după ce-a descălecat la Timișoara în noiembrie anul trecut. A venit momentul să ne gândim și noi puțin la viață, intrând în imaginile celor 18 fotografi care și-au îndreptat obiectivul spre moarte. Printre alții, veți putea vedea în expoziție fotografiile lui Silviu Gheție, Vasile Dorolți, Ciprian Hord, Remus Țiplea și Vlad Bâscă.

Program de vizitare: 10-14, de luni până vineri (închis în weekend)

Fotografie de Silviu Gheție

Un sezon nou-nouț de expoziții, de la Andra

Deschiderea noului sezon expozițional la MNAC, vineri, 19 aprilie, de la ora 19

Dacă tot se-anunță ploaie toată săptămâna, cele 7 expoziții care se deschid săptămâna asta la Muzeul Național de Artă Contemporană sunt un refugiu numai bun. Mai ales că fiecare dintre ele vine dintr-o zonă foarte diferită: de la arta din colecția Renault (cu VIP-uri ca Robert Doisneau și Joan Miro), până la street art românesc (cu clasici ca Erps, Sage, Irlo &co), de la artă interactivă, până la o privire colectivă în istoria recentă („Văzând istoria 1947-2007) și la (re)descoperirea unei artiste despre care știm mult prea puțin - Yvonne Hassan. Iar dacă mai punem la socoteală că de pe terasa MNAC puteți vedea live work in progress cu construcția Catedralei Mântuirii Neamului, nu știu ce motive ați avea să refuzați invitația.

Yvonne Hassan, „Prietenie”, cca 1978 (relief colorat)

Un film despre eliberare, de la Venera

Black Peter / Fiction Tuesdays, Centrul Ceh, marți, 9 aprilie, orele 20:00

Anii ’60 au provocat turbulențe în moravurile și valorile societăților occidentale. Revoluția sexuală a pătruns gospodăriile și a înfiripat în toți o dorință puternică de eliberare din strânsoarea disciplinei sociale. Cehoslovacia a avut un amplu exercițiu de protest în 1968, când generațiile tinere s-au revoltat împotriva regimului comunist. Cum arăta revolta prin ochii unui adolescent care lupta atunci să-și câștige libertatea de alegere? Filmul lui Miloš Forman, Black Peter, încearcă să răspundă la asta. E și filmul lui de debut, care i-a adus marele premiu la Festivalul Internațional de Film de la Locarno. I-a bătut atunci pe Jean-Luc Godard și Michelangelo Antonioni, doi dintre cei mai respectați regizori ai tuturor timpurilor.

Mergeți mâine seară, la Centrul Ceh, să vedeți povestea unui tânăr revoltat în vremuri de tranziție, un pic diferite de cele pe care le trăim acum, dar cu aceeași miză: libertatea individuală.

Trailer „Black Peter”

Artă botanică, de la Diana

Expoziția „Flori sălbatice din România - o istorie botanică”, de joi, 11 aprilie, ora 19, până pe 5 mai, la Muzeul Național de Artă al României

Anul trecut am mers pe urmele Angiolinei Santocono, o ilustratoare de origine italiană care a făcut mii de acuarele botanice în România, acum aproape 100 de ani. I-am scris povestea, pornind de la arhiva nepotului ei. Așa că recomandarea mea pentru săptămâna asta nu are cum să fie altceva decât expoziția „Flori sălbatice din România - o istorie botanică”, curatoriată de către Irina Neacșu. Expoziția include ilustrații de-ale Angiolinei Santocono, dar și lucrări ale unor pictori precum Grigorescu, Andreescu și Satmari sau Țuculescu. În cadrul evenimentului, va fi lansat și albumul regal „The Transylvania Florilegium”, realizat de Fundația caritabilă a Prințului de Wales.

Desen de Angiolina Santocono

Un film despre cât e de greu să fii rom, de la Ioana

Să nu mor în vis - proiecție de film și discuție, MNAC București, luni, 8 aprilie, de la ora 19

Cu subtitlul Poveste romă despre sănătate, Să nu mor în vis e un documentar pe care-l aștept de când am auzit prima oară de el. Că romii sunt adeseori discriminați în contexte medicale - mai ales dacă sunt îmbrăcați în port tradițional - am citit în relatările jurnalistei Elena Stancu, dar am văzut și cu ochii mei, când o mână ruptă m-a adus la triaj la Spitalul Universitar. Cât despre romii care trăiesc în comunități izolate și/sau sărace, un drum până la medic se transformă într-o epopee plină de obstacole: costul transportului, distanța, atitudinile medicilor. Documentarul, realizat de-a lungul a trei ani, prezintă mai bine de 20 de povestitori, din toate colțurile țării. Din Rahova-Uranus, adică din vecinătatea Muzeului Național de Artă Contemporană, până în Giulești-Sârbi, Băcioiu, Borca, Brădeni, Brateiu, Chirnogi, Coșula, Curcani, Dragoș Vodă, Gângiova, Iași, Ocolna, Podul Iloaiei, Polovragi și Sânpaul. Printre ei se vor număra și Alina, Carmen, Daniel și Sorin, câțiva dintre primii medici romi din România care își asumă etnia. La discuția de după film vor participa realizatoarele, Anelise Sălan și Ama Ciutu, precum și Daniel Stanciu, chirurg pediatru rom. Evenimentul are loc cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor, (8 aprilie), iar accesul e gratuit.

Trailer „Să nu mor în vis”

7 zile de cinema, de la Ionuț

American Independent Film Festival, 12 - 18 aprilie, București

AIFF 2019 înseamnă 7 zile pline de filme noi, cele mai multe dintre ele abia lansate în circuitul marilor festivaluri din lume, de la Veneția și Berlin până la Toronto și Sundance. Pe lângă o serie de filme regizate de Paul Dano, Brady Corbert, Kent Jones, Crystal Moselle, Jonah Hill, Panos Cosmatos ș.a., a treia ediție American Independent Film Festival îl are invitat pe Jacques Audiard cu The Sister Brothers, bazat pe un roman de Patrick de Witt - cu Joaquin Phoenix, Jake Gyllenhaal, Rutger Hauer (proiecția din 12 aprilie, de la Cinema Pro, va fi urmată de un Q & A cu Audiard). Un alt invitat tare este Roberto Minervini, care va susține un masterclass la MȚR pe 16 aprilie, după proiecția filmului său, What You Gonna Do When The World's On Fire.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK