Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 20-26 mai

De Scena9, Ilustrații de Sorina Vazelina

Publicat pe 20 mai 2019

Ah, acele câteva săptămâni minunate, când încă nu e prea cald cât să nu poți respira, dar nici atât de plăcut seara pe-afară încât să nu mai dai o fugă și indoors, pe la un concert, o discuție, un spectacol. Săptămâna asta avem proză din Rusia, discuții despre masculinitate, personaje care coboară de pe ecran, teatru despre apropiere și niște pian de piept, să anime atmosfera. Dans!

O seară cu o uriașă prozatoare a Rusiei, de la Ioana 

Ludmila Ulițkaia în dialog cu Marina Constantinescu, București, Institutul Cervantes, marți, 21 mai, de la 18.30

Ludmila Ulițkaia, poate cea mai cunoscută prozatoare rusă, e un personaj. A studiat genetica și a lucrat în domeniu, dar și ca biochimist. A debutat târziu, la 47 de ani, dar de-atunci a luat lumea literară pe sus. A adunat premii din Rusia, până în Coreea de Sud și a fost înnobilată în Franța. Are 10 titluri traduse la noi, așa că, dacă nu știi de unde să începi s-o descoperi, pot să-ți recomand romanul ei de debut, Soniecika și/sau Daniel Stein, traducător. În paginile Ludmilei Ulițkaia se întâlnesc personaje dintre cele mai diverse, pe care naratorul le privește egal, fără să favorizeze sondarea profundă în tenebrele psihice ale unuia sau altuia, după cum ne-au obișnuit clasicii ruși. Ulițkaia, comentatoare activă a problemelor sociale contemporane, scrie despre nevoia de reconciliere între religiile abrahamice (ea însăși fiind născută evreică, dar trăind în tradiția creștină). În cele două milioane de exemplare ale cărților ei, vândute până acum în lumea întreagă, descoperi o tapiserie atent cusută a Rusiei ultimului secol, cu tragediile și iubirile ei, cu artiștii și intelectualii – poate cea mai accesibilă și exhaustivă astfel de imagine de ansamblu. Hai s-o cunoști pe Ludmila Ulițkaia, marți, în centrul Bucureștiului.

Muzică la pianul de piept, de la Venera

Elijah Saint :: Mystery Man With Accordion, marți, 21 mai, la Londohome, de la 20.00

Sunt câteva instrumente care sună ca viața pentru mine. Acordeonul este unul dintre ele. Îl asociez cu nunțile, muzica lăutărească și, ocazional, cu fragmente din peisele fetelor de la Andre, care strecurau sunetele lui printre sunetele noului val de pop din anii 2000. Dar cum sună acordeonul în muzica altor culturi? Mâine e o ocazie să aflăm. La Londohome va cânta Elijah Saint, un artist din Bulgaria care i-a făcut loc instrumentului pe scena muzicii contemporane. Dacă l-ai ratat până acum cântând alături de trupe ca ZMEI3 sau Aida și Noi (care amestecă jazz-ul cu indie, pop și folk) îl poți asculta mâine seară, de la orele 20.00.

Personaje fantastice devenite realitate, de la Andra

East European Comic Con, Romexpo, București, între 24 și 26 mai

Weekendul ăsta, se dau jos din ecrane tot felul de personaje care ne incită imaginația și aterizează într-un loc foarte implauzibil, la Romexpo: Proteasa Roșie din Game of Thrones (adică actrița olandeză Carice van Houten, cu care am avut plăcere să stau de două ori de vorbă, în 2017 și în primăvara lui 2019), însuși bossul White Wlaker-ilor din GoT (adică actorul Vladimir Furdik, care-a dat viață unei super-măști), vampirul sexi Stefan Salvatore din The Vampire Diaries (jucat de Paul Wesley) și mulți alții pe care-i găsiți aici. Fanii mai înrăiți se vor aventura la concursuri de cosplay, ca să se-apropie cât mai mult de ficțiunile favorite, alții vor sta la cozi pentru autografe și poze cu staruri, se va lăsa cu multe jocuri video și cele mai noi scurtături ale lor către lumi virtuale demente, cu sesiuni de discuții la care sunt invitate nume importante din SF & fantasy. Pe scurt: East European Comic Con, trei zile în care un colț de București e decor pentru întâlniri între personaje din basmele media ale lui 2019 și public. Atenție: fiecare experiență din asta costă, și biletele nu-s tocmai ieftine.

O discuție despre masculinitate, de la Ionuț

Întâlnire deschisă / Despre masculinitate, București, Cafe Verona, joi, 23 mai, ora 19.30

O întâlnire în care patru bărbați (Silviu Istrate, digital strategist), Radu Umbreș (doctor în antropologie socială), Eduard Gabia (muzician), Ștefan Botezatu (muzician) vorbesc despre masculinitate, din perspectivă personală. Evenimentul e prilejuit de apariția cărții lui Grayson Perry, Evoluția bărbatului, apărută recent la Editura Vellant. Pornind de la întrebarea „ce înseamnă să fii bărbat în secolul XXI?”, artistul Grayson Perry explorează patru zone ale masculinității: puterea („cum domină bărbații o mare parte a lumii”), performance-ul („cum se îmbracă bărbații și cum își joacă rolul”), violența („cum recurg bărbații la infracțiuni și violență”) și emoția („cum se simt bărbații”). Găsiți aici o anchetă inspirată tot de cartea lui Grayson Perry, în care șapte bărbați din România vorbesc despre modelele de masculinitate cu care au crescut.

Teatru despre apropiere, de la Diana

99,6% - Povești la Replika, Centrul de Teatru Educațional Replika, azi, 20 mai, ora 19,

Ce se întâmplă când se întâlnesc nouă artiști maghiari și români? Nu e început de (banc cultural), e început de spectacol. Mai exact, o producție REACTOR de creație și experiment, despre acceptare și solidaritate. Sau cum spun chiar ei foarte frumos: „Avem în comun 99,6% din materialul genetic. 99,6% din "noi" visează la aceleași lucruri, dar ajungem să ne definim doar prin ce ne diferențiază.” Spectacolul din seara asta e o explorare a ficțiunilor pe care le construim despre noi, despre cum ne separă acestea, dar și despre cum ne putem reapropia unii de alții. REACTOR de creație și experiment e o companie de teatru independent din Cluj-Napoca, care a produs niște spectacole foarte bune până acum, ca Miracolul de la Cluj, despre Caritas, celebra schema piramidală din anii ‘90.

20 mai 2019, Publicat în Arte / Recomandări /

Text de

  • Scena9Scena9

    Conștiința colectivă de pe Scena9

Ilustrații de

  • Sorina VazelinaSorina Vazelina

    Ilustrator. E una jumătate designer grafic, un sfert ilustratoare și o pătrime autoare de benzi desenate.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK