Recomandări / Timp Liber

Ce facem săptămâna asta? 10-16 ianuarie

De Scena9

Publicat pe 10 ianuarie 2022

Nu ducem lipsă de evenimente culturale nici în cea de-a doua săptămână din an. Ne așteaptă talk-uri online&offline cu artiști, o prelegere istorică despre fake news, scurtmetraje documentare, cursuri online despre cultura romilor și tururi ghidate prin București. Mai multe detalii despre fiecare găsești mai jos:

Să Film: „Documentare de Vlad Petri”, Cinemateca Eforie, București, vineri, 14 februarie, de la orele 19

Seara de vineri e bogată în film documentar. Scurtmetrajele producătorului și regizorului Vlad Petri pot fi vizionate la cinemateca Eforie, în cadrul programului Să Film!, al studenților de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”.


„În timpul perioadei de izolare, bunica din partea tatălui, în vârstă de 90 de ani, a decedat. Căutând prin arhivele personale, am găsit o înregistrare audio cu ea și câteva albume cu fotografii. Acest film, compus în întregime din fotografii, prezintă o parte a poveștii ei de viață, reflectată în contextul evenimentelor socio-politice prin care a trecut România în secolul al XX-lea”, spune Vlad Petri despre scurtmetrajul documentar Cerbul a trecut prin fața mea. În aceeași seară, veți mai putea vedea un fragment din lungmetrajul Între revoluții, unde regizorul a lucrat la scenariu împreună cu scriitoarea Lavinia Braniște. Ia-ți bilet de aici. (Venera)

Construcții ale inginerului Emil Prager (tur ghidat), Piața Victoriei, București, duminică, 16 ianuarie, de la ora 10

Emil Prager este unul dintre cei mai mari ingineri români ai secolului trecut: a construit, între altele, Biblioteca Central Universitară din Iași, Catedrala Episcopală din Bălți (Republica Moldova) sau Centrala Electrică de la Florești, județul Prahova. Plimbarea propusă de ghidul de turism Andrei Berinde include câteva străzi și bulevarde bucureștene pe care se află clădiri ridicate de Prager: ​​Șoseaua Kiseleff, Str. Arhitect Ion Mincu, Bd. Aviatorilor, precum și străzile cu nume de capitale dinspre Piața Dorobanți. (Vlad)

Conferință Carlo Ginzburg: Fake news? An old, new story, miercuri, 12 ianuarie, de la ora 19 (online)

O prelegere susținută de istoricul italian Carlo Ginzburg (profesor la Scuola Normale Superiore di Pisa), în care acesta vine cu o perspectivă inedită asupra fenomenului fake news/știri false. Tradus în peste 20 de limbi, Ginzburg este autorul mai multor cărți de referință, printre care The Cheese and the Worms și The Night Battles: Witchcraft and Agrarian Cults in the Sixteenth and Seventeenth Centuries. Mai multe detalii aici.  (Ionuț)

Artist Talk | Anton Roland Laub | Last Christmas, Goethe Institut București, luni, 10 ianuarie, de la ora 18 la ora 19

Crăciunul a trecut, ca toate Crăciunurile - cu excepția unuia, din istoria recentă a României, pe care nu-l vom depăși colectiv prea curând. Crăciunul lui 1989, încărcat de simbolistică a violenței, jertfei și identității naționale, e sondat de artistul vizual Anton Roland Laub, născut și crescut la București - educat și expus în întreaga Europă. Despre baia de aur din casa soților Ceaușescu, despre uciderea lor după un proces de fațadă chiar de Crăciun, dar și despre reevaluarea acelei întregi epoci în context contemporan stă de vorbă artistul, împreună cu Florian Banu, cercetător CNSAS. Evenimentul poate fi urmărit live, din sală sau pe Facebook. (Ioana)

Romanies in the Americas, marți,  11 ianuarie, de la ora 17, online

Începând cu septembrie 2020, Institutul European Rom pentru Arte și Cultură (ERIAC) cu sediul la Berlin, organizează cursuri online despre istoria, arta și cultura romilor din întreaga lume, sub umbrela Barvalipe Roma Online University. Săptămâna asta, Ian Hancock, unul dintre cei mai importanți cercetători romi contemporani, va vorbi despre romii din Americi. 

„Romii se află în Americi de peste cinci secole, când trei transportatori au sosit împreună cu Columb în a doua sa călătorie în 1498. De atunci, guvernele Angliei, Scoției, Spaniei, Portugaliei și chiar și Suediei au văzut cu toții America de Nord și de Sud și Insulele Caraibe ca locuri convenabile de unde să alunge poporul nostru. Cel mai mare număr, însă, a ajuns în secolul al XIX-lea ca urmare a conflictelor din Imperiul Austro-Ungar şi - mai ales - a abolirii sclaviei în România. Deschiderea Europei în anii 1990 a văzut un „nou val” de sosiri; astăzi, între un sfert și o treime din populația totală a romilor din lume trăiește în Americi”, scrie în descrierea conferinței. (Delia)

foto cover: Institutul Goethe București.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK