Publicat pe 2 august 2021

Vara este incendiară, doamnelor și domnilor, așa că, bine hidratați, dați cu loțiune de protecție anti-UV și cu pălării pe cap, ne ascundem într-o expoziție foto, la proiecții de filme, performance-uri de dans și lansări de carte.

EXPO_03_VERNACULAR (din colecția Mihai Oroveanu), Salonul de Proiecte, Palatul Universul, București, 5 august-28 noiembrie

Fotografia vernaculară înseamnă intimitate și adesea stângăcii și imprevizibil, însă poate spune mai multe decât imaginile oficiale și atent arhivate despre viața unei comunități într-un anumit moment. A treia expoziție realizată în urma selecției de materiale din colecția Mihai Oroveanu este dedicată acestui tip de imagini și aduce, pe lângă fotografii individuale, albume care compun traiectoriile unor personaje sau familii, „aducând în atenție cu multă acuitate felul în care dimensiunea subiectivă se împletește cu contextul socio-politic sau conlucrarea adeseori idiosincratică între memoria personală și cea colectivă”. Despre colecția Mihai Oroveanu am scris pe larg aici. (Vlad)

After the Curfew (Indonezia, 1954) la Cinevara #3, Rezidența BRD Scena9, București, joi, 5 august, ora 21

După ce Olanda recunoaște independența Indoneziei, în 1949, un soldat se întoarce acasă, însă nu-și găsește locul în societatea ce se transformă în jurul său. Filmul regizat de Usmar Ismail a devenit un clasic al cinematografiei indoneziene.

Până pe 2 septembrie, Cinevara #3 prezintă o selecție de 9 filme clasice, realizate între 1939 și 1997, bijuterii ale cinematografiei internaționale, restaurate recent. (Vlad)

Lansare: Louise Glück, Noapte credincioasă și virtuoasă, Muzeul Național al Literaturii Române, marți, 3 august, de la orele 19:00 

Louise Glück e considerată una dintre cele mai puternice voci din poezia contemporană, cu douăsprezece volume la activ. Cele mai recente poeme ale sale au fost traduse și-n limba română, de către Bogdan-Alexandru Stănescu, la editura Pandora M. Evenimentul de mâine este dedicat apariției volumului, în jurul căruia traducătorul, alături de trei dintre cele mai apreciate poete de la noi, Adela Greceanu, Anastasia Gavrilovici și Domnica Drumea, vor încinge o discuție. Poți să te pregătești pentru seara de mâine citind câteva poezii în avanpremieră. (Venera)

Things to Come - Proiecție F-SIDES Cineclub 2.5, București, Cinema Muzeul Țăranului, marți, 3 august, de la ora 20:30

Nathalie (Isabelle Huppert) predă filosofie la Paris și are o viață așezată, tihnită, fără prea mari riscuri de surprize în viitor. Toate astea se schimbă odată ce divorțează, sănătatea mamei ei începe să se clatine, iar cărțile ei, odinioară populare, pierd teren pe o piață din ce în ce mai interesată de atractivitate. Filmul din 2016, regizat de Mia Hansen-Løve, e prilej de discuție, înainte de proiecție, despre înaintarea în vârstă în România - țara în care învățarea, implicarea civică și consumul cultural par că se opresc după vârsta a doua. Discuția va fi moderată de subsemnata, cu participarea regizoarei Anca Damian. Dacă vrei să vii, biletele se găsesc aici. (Ioana)

Premieră: Iluzionistele, de Mădălina Dan, vineri și sâmbătă (6 și 7 august), de la ora 19.30, Centrul Național al Dansului București

Realizată inițial în 2009, lucrarea Iluzionistele este readusă pe scenă într-o formă (& formulă) nouă, implicând o altă generație de performeri: Alexandra Bălășoiu, Smaranda Găbudeanu, Georgia Măciuceanu, Laura Murariu, Virginia Negru. Mădălina Dan, una dintre cele mai importante coregrafe de la noi,  revine astfel la temele de atunci - joc, ludic, copilărie, realitate, imaginar - dar le (re)chestionează la un deceniu distanță folosind noi mijloace de expresie și mișcare. (Ionuț)


Fotografie principală: Baraschy - București, via Salonul de Proiecte