Lumea noastră / Recomandări

Ce facem săptămâna asta? 10-17 august

De Scena9

Publicat pe 11 august 2020

Săptămâna asta mergem offline la film, spectacol de dans și la o discuție cu o tânără regizoare și online, la o expoziție a unui artist sloven.

On the Edge - Proiecție F-Sides Cineclub no. 3, București, Roaba de cultură (Parcul Herăstrău), joi, 13 august, de la ora 20:30 

În vara asta distanțată, nu-s multe evenimente culturale offline, însă unul dintre ele, pe care-l recomandăm responsabil, e cineclubul feminist F-Sides. O dată la două săptămâni poți vedea un film de, cu și despre femei, ales la tema lunii. În august, tema asta e munca, iar filmul e On the Edge / Sur la planche (2011, r. Leïla Kilani). Badia și Imane lucrează ziua într-o fabrică de creveți, iar noaptea jefuiesc bărbați pe care-i seduc în prealabil. O întâlnire fatidică le angajează într-o cursă cu obstacole, la capătul cărora speră să poată schimba locul de muncă grea cu unul în industria textilă. Proiecțiile F-Sides au loc în aer liber, în condiții de siguranță, cu locuri la distanță și recomandarea purtării de mască pe tot parcursul evenimentului. Intrarea e pe bază de donații, iar locurile se pot rezerva aici.

Spectacolul de dans contemporan Babel, coregrafie Arcadie Rusu, București, curtea Muzeului Țăranului Român, marți, 11 august, de la ora 20:00 și de la ora 22:00

Dacă ți-e dor de dans, e un moment cât se poate de potrivit să vezi sau să revezi Babel, un spectacol despre iluzia stabilității și despre încercările noastre continue de a ne păstra echilibrul în mijlocul haosului.

Performance-ul online Insuflarea unei morți cronice, realizat de colectivul brazilian Mulheres em Quarantena (Femei în Carantină), live, 24 de ore, până pe 16 august 

Timp de 14 zile, patru artiste braziliene umflă 100 000 de baloane negre, echivalentul numărul celor care au murit de Covid19 până acum în Brazilia. În afară de umflatul baloanelor, artistele conviețuiesc cu acestea în timp ce își desfășoară activitățile cotidiene. Până acum au umflat peste 34 000 de baloane. La sfârșitul performance-ului, baloanele se vor dezumfla și vor fi duse la un colectiv de mame de la periferia orașului São Paulo, unde vor fi transformate într-o mare mantie neagră.   

Cinevara: Trecut pentru viitor // Filme în aer liber, București, Rezidența BRD Scena9, joi, de la orele 21:00 

Filmul de văzut săptămâna asta la Rezidența BRD Scena9, al cincilea din selecția făcută de Richard Peña, profesor la Columbia University, din patrimoniul restaurat al world cinema, e Mumia, o poveste despre mumii regale și cum trecutul devine o afacere, în regia egipteanului Shadi Abdel Salam. Poți să-ți iei bilet de aici

Expoziția online Resilience Test: Ištvan Išt Huzjan, organizată de galeria Gaep, între 10 și 30 august 

Pentru momentele când luați o pauză sau așteptați metroul: vizitați expoziția virtuală Resilience Test. Ištvan Išt Huzjan e un artist sloven stabilit în Belgia, care reinterpretează prin munca lui relațiile oamenilor cu ceilalți, cu spațiul, cu distanța. Într-un moment în care suntem nevoiți să ne limităm libertatea de mișcare, lucrările lui Huzjan, foarte abstracte și greu de pătruns la prima vedere, pot fi declanșatoare. Ce înseamnă pentru fiecare dintre noi drumul și cum anume ne schimbă? 

Întâlnire cu Andreea Borțun, București, Atelier030202, joi, 13 august, de la ora 19 la 20:30 

Am mai recomandat aici proiectul Where is she?, care-și propune să tragă un semnal de alarmă asupra unei lipse cronice de reprezentare a artistelor în spațiul public din România. Următorul eveniment din proiect e o întâlnire cu regizoarea și dramaturga Andreea Borțun, ale cărei filme explorează, dintr-o perspectivă feminină, ruralul, natura și ideea de origini. Despre primul ei film de lungmetraj, Malul vânăt, care se află încă în dezvoltare, am scris aici, într-o discuție mai amplă despre munca femeilor de la sat. Iar aici poți să citești despre Pustnik, un program de rezidență pentru scenariști, co-fondat de Borțun.

Foto main: On the Edge

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK