Carte / Gaudeamus

Ce să faci la Gaudeamus 2017

De Mihai Iovănel

Publicat pe 20 noiembrie 2017

Nu-i o ediție care să strălucească prin mari evenimente (programul poate fi consultat aici), însă pot fi cumpărate câteva cărți excelente.

Ficțiune

Cel mai bun roman românesc pe care o să-l găsiți la târg este Greva păcătoșilor sau Apocrifa unui evreu de Florin Chirculescu (Editura Nemira). Aștept cu nerăbdare debuturile lui Bogdan Răileanu (Tot spațiul dintre gândurile mele, proză scurtă) și Dinu Guțu (Intervenția, roman cu/despre fotbal și galerii), ambele la Editura Polirom.

Amatorii de thrillere (dar nu numai) nu vor rata Testamentul lui Abraham de Igor Bergler (Editura Litera). Pentru că am ajuns la genre, la Editura Tritonic Michael Haulică a coordonat antologia fantasy Povestiri cu dragoni, iar Bogdan Hrib antologia Noir de București – să vedem ce au de zis autorii români în materie. Dintre traduceri, n-aș rata Jo Walton, Printre ceilalţi (Editura Paladin) – omagiu adus evaziunii prin intermediul literaturii SF/fantasy.

Probabil cea mai importantă traducere este ultimul roman al lui Salman Rushdie, Casa Golden (trad. Dana Crăciun, Editura Polirom), considerat primul roman „despre” Donald Trump apărut după alegerea acestuia ca președinte SUA.

Principalul concurent al lui Rushdie este romanul Altă țară al lui James Baldwin, tradus de Ștefan Iancu pentru Paralela 45; cum e vorba de un autor prea puțin cunoscut în România, îl citez in extenso pe traducător: „este romanul unui expatriat (de culoare, gay, înainte de a deveni un scriitor stindard al mişcărilor sociale ale vremii), început la New York, pe când Baldwin avea 24 de ani, continuat în Franţa, unde şi-a petrecut cea mai mare parte a vieţii, şi finalizat în încă o altă ţară, la Istanbul. Povestea începe cu sinuciderea unui jazzman de culoare, traumatizat de ura lumii faţă de el şi de a lui faţă de ceilalţi şi de el însuşi, în urma căreia prietenii lui încearcă să proceseze ce s-a întâmplat şi să îşi continue vieţile. Personajele ajung să formeze patru cupluri, inclusiv un cuplu gay şi unul interrasial, dar până la sfârşitul cărţii niciunul nu rămâne neafectat. În acelaşi timp, jazzul, Bronxul, Greenwich Village, începuturile mişcării hippie sunt personaje discrete în romanul lui Baldwin, care pune în scenă complexitatea intersecţiilor dintre gen, sexualitate, rasă şi clasă socială, mult înainte ca asta să fie o temă importantă a activismului politic, rămânând în acelaşi timp artă, prin francheţea cu care explorează internalizarea dispreţului şi a prejudecăţilor.”

Nonficțiune

Pentru mine, cel mai bun nonfiction cumpărabil de la Gaudeamus 2017 este volumul colectiv editat de Gabriela Filippi și Andrei Gorzo, Filmul tranziției. Contribuții la interpretarea cinemaului românesc „nouăzecist” (Editura Tact). Tot din domeniul cinemaului românesc amintesc importanta lucrare a lui Claudiu Turcuș Împotriva memoriei. De la estetismul socialist la noul cinema românesc (Editura Eikon).

Un volum de reportaje bogat ilustrate din România precară de care pe politicieni îi cam doare în bască este Acasă, pe drum. 4 ani teleleu de Elena Stancu și Cosmin Bumbuț, (Editura Humanitas).

Aștept cu interes câteva cărți de teorie: Ovidiu Anemțoaicei, O propunere de corpo-etică feministă. Masculinități și filosofia diferenței sexuale (Editura Tracus Arte) și Alexandru Matei, Roland Barthes, mitologii românești (Editura Art).

La capitolul traduceri conduce autobiografia lui Bruce Springsteen, Born to Run (trad. Mircea Pricăjan, Editura Polirom); muzica lui The Boss m-a lăsat mereu rece, dar omul știe să scrie.

Și un nou volum semnat de Radu Cosașu, unul dintre cei mai mari scriitori români postbelici: Fotbal plus ai mei și ai noștri (Editura Polirom), eseuri despre fotbal scrise în anii ’90.

Poezii

Cele mai importante volume de versuri sunt Elena Vlădăreanu, Bani. Muncă. Timp liber (Editura Nemira) și Florentin Popa, Efrafa (Editura Charmides). Un proiect extrem de inteligent și de amuzant este batonul de dinamită pe care Octavian Perpelea îl introduce în târtița haikuului, un gen care a făcut ravagii printre veleitarii din Ro: Noaptea Sfântului Alcoolomeu (Casa de pariuri literare).

N-ar trebui ratate frumoasele antologii ale Editurii Cartier: autoantologia lui Claudiu Komartin, Maeștrii unei arte muribunde, cu un ciclu de inedite, plus selecțiile din Emil Brumaru (editor Radu Vancu), Petre Stoica (editor Marius Chivu), A.E. Baconsky (editor Al. Cistelecan) și Nichita Stănescu (editor Matei Vișniec).

Literatură pentru copii

Închei cu cele câteva cărți pentru copii scoase tot de Cartier: Lavinia Braniște, Jungla lui Toco (ilustrații Anca Smărăndache), Alina Purcaru, catrina și Marele Domn-Somn (ilustrații de Mihaela Paraschivu) și Radu Vancu, Regele Piticuț (ilustrații de Irina Dobrescu).

În concluzie, vorba unui cântecel mai vechi marca Planeta Moldova,

„Poftiți, intrați,

Intrați și cumpărați,

Avem di tăti”.


Imagine principală via site-ul Gaudeamus (detaliu din afișul ediției curente).

Ediția de anul acesta a târgului internațional de carte Gaudeamus poate fi vizitată între 22 și 26 noiembrie, la Pavilionul Central Romexpo.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK