În afara bulei / Rasism

Cu fața la perete. O mamă din Rahova povestește abuzurile poliției

De Delia Marinescu, Fotografii de Vlad Petri

Publicat pe 24 aprilie 2020

După ciocnirile dintre poliție și câțiva locuitori din cartierul Rahova din București, forțele de ordine sunt acuzate că au abuzat mai multe persoane din zonă, printre care o mamă și unul dintre copiii ei. 

În duminica de Paște, pe la nouă seara, Ioana Mihai, o femeie de 29 de ani, se uita la filmul Titanic, pe ProTv. Era în pat, împreună cu trei dintre cei patru copii ai ei, pe care îi crește singură într-o casă din Rahova. Înainte de pandemie, femeia mergea zilnic alături de cei mici, după ce se întorceau de la școală, să strângă fier vechi cu calul și căruța lor. Asta era una dintre puținele sursele lor de venit.

La un moment dat, în timpul filmului, Ioana a auzit zgomot în curte și s-a ridicat să vadă ce s-a întâmplat. Spune că nici n-a apucat să ajungă la geam, că mai mulți polițiști mascați au intrat peste ea. Au tras-o de păr și de mâini și au împins-o afară. Au amenințat-o că o bat dacă scoate vreun cuvânt și au dus-o la poartă, lângă mașina de poliție, unde mai erau și alte vecine, rome și nerome. „Ne-a pus la aliniere, pe jos, pe toate. Una lângă alta, în genunchi, numai femei, cu copii cu tot”, povestește Ioana.

Maria, 11 ani, una din fiicele Ioanei, îi dă apă calului

Casa Ioanei e gard în gard cu curtea în care duminică seara, Vasile Badea, zis Spartacus, a spus într-un live pe Facebook: „Să-nnebunesc cum vine poliția de nu-i răstorn. Așteptăm poliția. Revoluție! Revoluție!”. Dorința lui Spartacus s-a împlinit. După un apel primit la 112, în jurul orei 20:45, în care a fost anunțat un scandal, mai multe echipaje de poliţie și jandarmi au ajuns la petrecerea de unde Spartacus făcuse live-ul. Au fost întâmpinate cu bucăți de BCA și pietre. Câțiva polițiști au fost răniți. Ofițerii i-au imobilizat pe unii dintre atacatori, au folosit gaze lacrimogene și au tras mai multe focuri de armă.  

Curtea din care Spartacus a făcut duminică un live pe Facebook. Vedere din curtea Ioanei

În ultima săptămână, au mai avut loc câteva confruntări între forțele de ordine și membri ai unor comunități de romi din alte orașe, din Ploiești, până în Săcele și Codlea. Ieri, a apărut în presă un abuz al Poliției asupra unui grup de romi din Bolintin-Vale, Giurgiu, care făceau un grătar în fața curții. Sub pretextul că ar fi încălcat regulile carantinei, un ofițer l-a bătut crunt pe unul dintre ei, până acesta urla de durere. Ulterior, șeful poliției din oraș a fost demis și i-a fost deschis un dosar penal pentru purtare abuzivă. 

În vreme ce mulți aprobă în rețelele sociale violențele poliției, alimentând rasismul deja inflamat de la începutul pandemiei, două organizații cer demisii și încetarea agresiunilor la adresa romilor.

*
De Paște, Ioana fusese și ea în curtea vecinilor, unde locuiesc nepotul lui Spartacus și familia lui, care o invitaseră la grătar, însă spune că stătuse doar câteva minute. „M-am dus cu copiii mei, am luat un pic de carne de oaie și i-am dat la băiat în mână, n-am stat eu acolo”. Crede că poliția a intrat peste ea ca să-i caute pe unii din bărbații care atacaseră forțele de ordine.

După ce a fost îngenuncheată la poartă alături de vecine, Ioana l-a rugat pe un bărbat în uniformă să o lase să-și găsească copiii. „«Taci, fă, fi-r-ai a dracu’ de cioară, băga-mi-aș p**a în gura ta de cioară!»”, spune că i-a răspuns acesta. 

Doi dintre copiii ei, Maria (11 ani) și Vasile (9 ani), apucaseră să fugă la bunica lor. Pe cel mai mic, polițiștii l-au găsit pitit. „Eram ascuns acolo în magazie la noi, în spate, după tablele alea, în curte”, povestește Nicolas, un băiețel de 6 ani, cu privirea în jos. Spune că un polițist l-a tras de braț, i l-a sucit la spate și i-a dat și un bobârnac în frunte. Apoi l-a pus și pe el în genunchi, lângă mama lui, la poartă. 

Nicolas, 6 ani, în casa în care locuiește cu mama și frații lui

„Eu cred că abuzurile astea sunt făcute pentru că nu există nicio forță politică, nu are cine să-i apere pe romi atunci când există astfel de abuzuri. E foarte ușor să intri în casele de romi. Nu se știe dacă au avut un mandat de percheziție. De exemplu, în cazul lui Dincă au stat 13 ore doar pentru un mandat de percheziție, aici nu au stat nicio secundă, au venit cu forțele speciale și au intrat în case”, spune Norbert Iuonas, activist rom și coordonator în România al programului JustRom

Maria, 11 ani, și Vasile, 9 ani, se joacă cu un tanc și elicopter de jucărie, primite cadou

Ioana, împreună cu fiul ei de șase ani și alte femei cu copiii lor minori, a fost băgată într-o dubă a jandarmeriei și dusă la Secția 19, de lângă Piața Rahova. 

Potrivit Poliției Capitalei, în total au fost conduse în seara aceea la audieri 37 de persoane. Purtătoarea de cuvânt al Poliției Capitalei, Diana Sarca, ne-a  confirmat că au fost duși și copii, dar nu a putut spune de ce: „Nu am aceste informații, dar știu că au fost câteva femei care au venit însoțite de copii pentru a îi însoți pe parteneri”. Ne-a trimis pentru detalii la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 5, care până la data publicării nu a răspuns la întrebări.

Când au ajuns la secție, Ioana spune că i-au pus pe toți în curte, „cu fața la perete, afară, la distanță de câte-un metru unu de altul”. Inclusiv pe fiul ei de 6 ani. Au stat așa nu mai puțin de 4 ore, timp în care povestește că au dârdâit de frig. Când cineva avea nevoie la toaletă, ofițerii îl punea să-și facă nevoile puțin mai departe de restul, nu îl ducea la baie, înăuntru. Iar când cuiva îi era sete, i se dădea să bea apă cu un furtun. 

Când soția lui Spartacus, aflată și ea la zid, în curtea secției, a întrebat de ce îi țin așa, în loc de răspuns, a primit „pumni în coaste”, spune Ioana. „Trei inși o lovea din fiecare parte până când a rămas jos și toată fața ei era plină de sânge”. 

După patru ore, polițiștii i-au dus pe toți înăuntru, într-o încăpere cu aparate de gimnastică. Când au vrut să se așeze pe scaune, oamenii au primit înjurături și li s-a ordonat să stea pe jos, spune Ioana. Fiindcă îi era frig, femeia s-a gândit cu părere de rău că nu-și luase mai multe rânduri de haine pe ea când se băgase în pat să se uite la film. „Dacă aveam două fuste, dădeam una jos și puneam pe băiat”. Dar avea doar una, așa că s-a dezbrăcat de pulover și l-a învelit pe cel mic, iar ea a rămas în tricou. 

Copilul de 6 ani nu e încă la școală și deja a învățat două lecții crunte chiar și pentru un adult: teroarea și umilința. 

A doua zi, la prânz, după aproximativ 15 ore de așteptare, Ioana a fost audiată. Spune că a fost întrebată dacă a fost martoră la scandal, cine erau cei care apar în live-ul lui Spartacus și ce treabă are cu ei. „I-am zis că ne mai vizităm așa, că doar suntem vecini, n-avem cum să ținem dușmănie sau să fim certați unul cu altul”. 

Ioana zice că Spartacus locuiește în Germania, împreună cu familia, și că s-a întors acasă de trei săptămâni din cauza pandemiei. Mai spune că nu știe cu ce se ocupă bărbatul care este o persoană influentă în cartier. 

*

De luni după-amiază, de când s-a întors de la secție, la poarta Ioanei și a vecinilor ei au fost încontinuu mașini de poliție, jandarmi și televiziuni și au survolat elicoptere. „Au băgat frica în copii, copiii tremură când îi văd”, spune Ioana.

Când are nevoie să cumpere ceva de mâncare, Ioana ia cu ea declarația scrisă cu litere de mână pe o foaie dictando ruptă din caietul unuia din copii. După nume și adresă scrie: „declar pe propria răspundere că mă deplasez la magazin”. Deși are doar patru clase, Ioana știe să scrie și să citească.

Crina Mureșanu, asistentă socială în sectorul 5, care o cunoaște bine pe Ioana de peste de un an, spune că aceasta este „persoană resursă” în comunitate – le ajută și pe celelalte femei din jurul ei când au nevoie să rezolve vreo problemă.

„Ioana este una dintre cele mai oneste persoane pe care le-am cunoscut, este respectuoasă, determinată, pune mâna și face, m-a impresionat modul în care își depășește situația”, spune Crina Mureșanu.   

Ioana nu vrea să tacă în fața nedreptății

Ioana și-ar dori ca ofițerii care au luat-o pe ea și pe copilul ei de șase ani în noaptea de duminică la secția de poliție să fie trași la răspundere. „Aș vrea să le fac o reclamație. Și eu, și copilul meu am fost pedepsiți degeaba. Copiii mei au rămas traumatizați.” Ca un simbol parcă, strada pe care locuiesc e la intersecție cu Drumul Luptătorilor Antifasciști.

Consilierii juridici de la programul JustRom, care le sprijină pe femeile rome în cazul în care vor să meargă în instanță, i-au explicat Ioanei care sunt procedurile legale în astfel de situații, iar în cazul în care va decide să depună plângere, o vor pune în legătură cu avocați care se pot ocupa de cazul ei pro bono. Ioana vrea să i se facă dreptate, dar în același timp se teme că, dacă ar face asta, polițiștii se vor răzbuna pe ea și pe copiii ei.

„Omul născut într-o comunitate marginalizată structural de către stat știe că autoritățile nu sunt de partea sa; mai mult, de fiecare dată când a avut de a face cu autoritățile a avut de pierdut”, explică sociologul Dani Sandu. 

*

În urma scandalului de duminică seară din cartierul Rahova, cinci bărbați, printre care și Spartacus, au fost arestați preventiv și două femei se află în control judiciar, potrivit Poliției Capitalei. Spartacus a revenit cu un mesaj pe Facebook în care a spus că regretă ce a făcut.

Diana Sarca, purtătoarea de cuvânt la Poliția Capitalei, spune că nu au primit nicio plângere cu privire la intervenția polițiștilor de duminică seara. Procurorul Costel Puntaru, purtător de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Sector 5, ne-a declarat: „Nu se cercetează decomandată intervenția lor, nu avem de ce să cercetăm, cel puțin până la acest moment, neprimind nicio solicitare”.  

Surse din teren spun că unii dintre oamenii care au fost duși abuziv la secție au fost la Institutul Național de Medicină Legală, să obțină dovezi că au fost bătuți de către polițiști duminică noaptea. Dar aceștia se tem să meargă mai departe, după ce alți vecini au fost amenințați de ofițeri că vor fi bătuți din nou dacă vor depune plângeri și li s-a spus să declare că s-au bătut între ei. 

24 aprilie 2020, Publicat în Lumea noastră / În afara bulei /

Text de

  • Delia MarinescuDelia Marinescu

    Reporter pe teme sociale. Se simte privilegiată că oamenii o lasă să le descopere viețile.

Fotografii de

  • Vlad PetriVlad Petri

    Realizator de filme documentare, fotograf, călător. Îi plac oamenii, plajele pustii, protestele și Orientul Mijlociu.


Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK