Carte / Rasism
Interior zero
Mihnea Bâlici
Romanul „Adunare” reușește, într-un spațiu restrâns, să ridice toate problemele care leagă rasa, clasa și genul în societatea britanică.
Romanul „Adunare” reușește, într-un spațiu restrâns, să ridice toate problemele care leagă rasa, clasa și genul în societatea britanică.
Cum am trăit pe pielea mea privilegiul de a fi europeană și albă în Mexic.
Am stat de vorbă cu o tânără româncă, directoarea Fundației Estuar, aflată în SUA, despre schimbările sociale petrecute în ultimul an.
În „Băieții de la Nickel”, Colson Whitehead face anatomia abuzului, pornind de la un caz real.
Cătălina Olteanu este prima femeie romă din Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, înființat acum 19 ani.
Statuile unor figuri influente în istorie, dar acuzate azi de rasism, au început să cadă pe capete în America și Europa. Ce avem de învățat din prăbușirea lor?
Citește fragmente din James Baldwin și Ta-Nehisi Coates, ca să înțelegi de ce e nevoie de mișcarea Black Lives Matter.
„Nu pot să respir.” Cum a ajuns SUA, dintr-un creuzet multicultural, o oală sub presiunea revoltelor.
După ciocnirile dintre poliție și câțiva locuitori din cartierul Rahova din București, forțele de ordine sunt acuzate că au abuzat mai multe persoane din zonă, printre care o mamă și unul dintre copiii ei.
Rasismul a explodat în spațiul public din România odată cu pandemia.
„Intuiționista”, primul roman al multipremiatului Colson Whitehead, este o carte intens politică sub forma unui roman noir.
Am stat de vorbă cu Delia Grigore, profă de romani și activistă, despre segregare, discriminare și ce-i învățăm pe copii despre ură.
Citiți un fragment dintr-una din cele mai importante cărți ale ultimilor ani. Despre ce înseamnă să fii diferit, să-ți fie frică și, cu toate astea, să-ți aduni tot curajul ca să mergi mai departe.
Textul unui englez despre un schizofrenic și medicii lui, pus în scenă în context local cu o pacientă de etnie romă, creează un spectacol cam lung și repetitiv, dar cu un univers sonor mișto.
Am fost la Pata Rât, ghetoul de romi de la groapa de gunoi a orașului Cluj-Napoca, pentru că am vrut să înțeleg de ce mai locuiesc oamenii acolo.
Femeile care apelează la două clinici ginecologice din Moldova sunt speriate cu informații false despre avort, în încercarea de a le convinge să păstreze cu orice preț sarcinile nedorite.
La Salonul de Proiecte, peste 400 de imagini încearcă să răspundă la întrebări despre cum apar femeile și bărbații în fotografii din România secolelor XIX-XX.
Două treimi dintre cei care au rămas șomeri în România de la începutul pandemiei sunt femei. Am vrut să aflăm de ce arată astfel cifrele și cum s-au descurcat câteva dintre persoanele incluse în aceste statistici.
Activista pentru drepturile femeilor care redactat plângerea penală împotriva vloggerului „Colo”, care instiga la violență împotriva femeilor, povestește despre valurile de ură pe care le-a primit de la urmăritori ai acestuia.
Scriitoarea Elena Vlădăreanu a invitat șapte scriitoare, artiste și regizoare să vorbească despre modelele feminine din viețile lor.
Chiar dacă azi dreptul femeilor de-a vota ni se pare un dat, în interbelic s-au dat lupte grele pentru obținerea lui. La 80 de ani distanță, am răsfoit publicații ale vremii ca să aflăm mai multe despre asta.