Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 10 - 16 decembrie

De Scena9

Publicat pe 10 decembrie 2018

E frig, dar asta nu înseamnă că nu putem să vă scoatem din casă. Săptămâna asta, avem un festival de poezie subversivă, filme din seria Sahia Vintage, un atelier de ornitologie o gală a literaturii scrise de femei & expoziție despre cartierul evreiesc din București.        

Arhitectură și film și iar arhitectură, de la Ioana

 

Documentarele și arhitecții | Daguerreotypes - Agnès Varda, București, Latitudine53 by Manasc Isaac (Bd. Hristo Botev, nr. 27), miercuri, 12 decembrie, de la ora 19 la ora 21.

Prietenii arhitecți de la Latitudine53 by Manasc Isaac s-au împrietenit, la rândul lor, de curând cu un alt proiect tare drag nouă, la Scena9: One World Romania la școală. La școală și nu numai, pentru că în ultima vreme, documentarele alese pe sprânceană de echipa OWR s-au plimbat prin curți de mahala, pe la țară, pe stadioane și oriunde altundeva au mai fost dorite și bine primită. De data asta, aterizează într-un superb birou de arhitectură, pe care merită să-l vizitezi fie și doar ca să admiri spațiul. Dar, ți-aș sugera, totuși, să nu vii doar pentru decor, ci și pentru minunatul film al lui Agnès Varda.

Dacă abia ai descoperit-o pe reputata regizoare franceză, prin intermediul celui mai recent film al său, Chipuri și locuri, Daguerreotypes e ocazia perfectă să vezi cum, cu mai bine de 40 de ani înaintea filmului mai sus menționat, Varda lucra deja la articularea unui discurs antropologic afectiv. Ce spune asta despre documentarul pe care îl poți vedea miercuri? Că o să faci o excursie de 80 de minute prin povești mai mici sau mai mari, o să observi textura materialelor, reflecția luminii, corporalitatea fiecărui obiect. Și că, în spatele țesăturii detalii și personaje, o să descoperi împreună cu Agnès Varda ce animă lumea colorată și vii a străzii: migrația și banii. 

Cartierul evreiesc din București. Pionierii locuinței moderne din perioada interbelică, București, Uniunea Arhitecților din România (str. Jean Louis Calderon, nr. 48), de joi, 13 decembrie, ora 17, până pe 20 decembrie, inclusiv.

Mi-ar plăcea să-ți pot spune mai multe despre acest eveniment, însă descrierea sa de pe Facebook nu mă ajută. Ce pot să-ți garantez este că, într-adevăr, cartierul evreiesc a fost unul dintre cele mai frumoase din istoria Bucureștiului. Din el astăzi supraviețuiesc doar câteva fragmente disparate: bucăți de străzi de care s-a milostivit istoria și care n-au încăput sub tăvălugul perioade ceaușiste.Dacă iei cartierul la pas, însă, o să vezi azi și mult abandon: clădiri neglijate sau complet abandonate, foste vile cu ușile și ferestrele bătute-n cuie, ca nici măcar să nu poată fi squatate de oameni fără adăpost și deja celebrul refren bucureștean, atenție, cade tencuiala. Așa că aș fi curioasă să văd cum arătau clădirile astea în copilăria lor. Cum se așterneau, unul după altul, minunată blocuri cubiste lângă locuințe bătrânești, cu briz-brizuri neoclasice și neo-românești. În plus, cartierul evreiesc a fost și una dintre cele mai vii zone artistice ale capitalei. Au trăit acolo regizori și actrițe, pictori și cântărețe, iar memoria multora dintre ei s-a pierdut azi, în siajul războaielor, pogromurilor și al antisemitismului. Poate recuperăm ceva din ea, cu ajutorul acestei expoziții.

 

O gală a literaturii scrise de femei, de la Luiza

Gala Premiilor „Sofia Nădejde” pentru Literatură Scrisă de Femei, Rezidența BRD Scena9 (Caragiale 32), luni, 10 decembrie, de la 19.

Într-o lume culturală încă dominată de figuri masculine, a devenit din ce în ce mai necesar să purtăm o discuție despre locul femeilor în toată povestea asta. Pentru că ele, deși unele sunt printre cele mai importante autoare contemporane din România, lipsesc din jurii, gale, topuri. Așa că Elena Vlădăreanu, poetă, jurnalistă și autoare de piese de teatru, s-a gândit să țină vie discuția înființând primele premii de la noi dedicate exclusiv literaturii scrise de femei. Juriul, alcătuit și din domni, și din doamne, a alcătuit deja o listă scurtă cu cele mai bune apariții din 2017 și 2018. Pe listă sunt poetele Teodora Coman, Ana Dragu, Doina Ioanid, Cosmina Moroșan, Olga Ștefan, Gabriela Feceori, Juliana Lvngu, Cristina Stancu, prozatoarele Gabriela Adameșteanu, Ioana Nicolaie, Marta Petreu, Andreea Răsuceanu, Tatiana Țîbuleac, Emanuela Iurkin, Raluca Nay, Mara Wagner. Premiile vor fi înmânate în seara asta, la prima Gală „Sofia Nădejde”, care poartă numele bunicii feminismului românesc de azi. Tot în cadrul Galei, extraordinara Adriana Bittel va primi Premiul Special pentru Inovație și Contribuții Deosebite Aduse Literaturii.

Până diseară, citiți o scrisoare pe care Ioana Pelehatăi i-a trimis-o din 2018 Sofiei Nădejde de la 1800 și ceva. După diseară, citiți cât mai multe femei scriitoare, sunt grozave. 

O întâlnire cu zburătoarele de deasupra orașului, de la Vlad

Atelier de Ornitologie #9 , Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu, str. Ion Brezoianu 47-49, sâmbătă, 15 decembrie, ora 9.00.
 
Atelierele organizate de Grupul de Inițiativă Civică Cișmigiu își propun să-i inițieze pe locuitorii cartierului - și nu numai - în domenii precum peisagistica, ornitologia, apicultura şi sunetul. În cadrul celui de-al nouălea atelier de ornitologie, curioșii sunt invitați să viziteze hrănitorile de păsări din apropierea parcului și să afle câte ceva despre alimentația păsărilor. Dacă vremea va fi OK, ornitologul Paul Țibu va arăta cum se face inelarea păsărilor, adică aplicarea unui cod numeric unic prin care respectivul exemplar poate fi identificat. Cine vrea să participe la atelier trebuie doar să trimită un mesaj pe pagina Gradina cu Oameni sau la adresa de mail cismi.civic@gmail.com. Aflați mai multe despre speciile de păsări din oraș din articolul ăsta

 

 

 

 

Ilustrație de Livia Coloji.

Cadouri & întrebări pentru copii, de la Andra

Intersecțiile de sâmbătă pentru copii. Despre daruri și cadouri, Rezidența BRD Scena9, sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 11

Lumea e așa pătrunsă de „spiritul sărbătorilor”, încât se agită peste poate: în trafic, mașinile se cațără unele peste altele, la fel fac și căruțurile de cumpărături, în malluri și hipermarketuri, curierii au pierdut șirul cutiilor, care se rătăcesc și se accidentează în drumurile lor încurcate. Ei bine, în tot haosul ăsta, e înțelept să ne oprim un pic și să tragem aer în piept. Să ne gândim la ce și de ce facem. La urma urmei, care-i faza cu „spiritul sărbătorilor”, ce sunt cadourile și de ce ne facem daruri? La întrebările astea (și la multe altele, din fericire), sunteți așteptați sâmbătă dimineața - cu condiția să fiți însoțiți de copii -, la o sesiune de filosofie practică prietenoasă, condusă de Constantin Vică, de la Facultatea de Filosofie a Universității din București. 

Un festival de poezie subversivă, de la Ionuț

ReSet, Biblioteca Națională a României, sâmbătă, 15 decembrie, de la ora 15.00

Sunt foarte curios să văd ce se citește și ce se discută la un festival de poezie subversivă, mai ales că la noi se întâmplă prea rar lucruri de genul ăsta, evenimente unde să se vorbească despre legătura dintre literatură și politică, despre relație dintre poezie și putere, angajament și conștiință socială. Și e interesant de văzut ce mai înseamnă subversiv pentru scriitori și scriitoare din generații diferite (de la Constantin Abăluță, Florin Iaru și Octavian Soviany până la Anastasia Gavrilovici, Miruna Vlada și Livia Ștefan) și ce conotații politice mai are poezia astăzi. Moderatorul evenimentului este Claudiu Komartin.

Filme efemere, de la Diana

Lansare DVD Sahia Vintage V: efemere, Modul Cărturești, joi, 13 decembrie, ora 18

Joi se lansează al cincilea DVD al seriei SAHIA VINTAGE, cu filme din România socialistă făcute în studiourile Alexandru Sahia. Seria asta reprezintă unul dintre cele mai interesante eforturi de până acum de a înțelege perioada comunistă. Recuperează o bucată de trecut recent fără patos sau încrâncenare, ci într-un fel antropologic. Dacă primele patru DVD-uri sunt organizate în jurul unor subiecte din viața cotidiană, ultimul include filme comandate de diferite instituții: Oficiul Național de Turism, Miliția Capitalei, ministere, fabrici sau uzine. Sunt așa-numitele producții „efemere”- filme cu scop utilitar, care nu sunt menite să dureze. Ce putem vedea? Un film despre nunta a doi americani dintr-un sat românesc, unul despre circulația pietonală din București, unul despre pericolul buteliilor improvizate și un film despre vacanța unei familii de evrei români emigrați cu câteva decenii în urmă. De văzut! 

Ilustrație main: Livia Coloji.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK