Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 15-21 iulie

De Scena9

Publicat pe 15 iulie 2019

Știm că e vremea concediilor, în mod oficial, dar pentru aceia dintre noi încă pribegi prin București, avem o serie de alternative interesante la lăfăitul pe plajă sau drumeția pe munte. Conferințe, tururi ghidate, reviste noi, sunete și istorie. Vedeți mai jos pe unde se plimbă reporterii Scena9 săptămâna asta.

Tur ghidat la un muzeu mic, de la Diana

Tur dedicat Ceciliei Cutescu-Storck, Muzeul Storck, sâmbătă, 20 iulie, ora 11.30

Pe lista mea de muzee mici pe care aș vrea să le vizitez la un moment dat era și Muzeul Storck, situat pe strada Vasile Alecsandri, nu departe de Piața Victoriei. Casa-muzeu a aparținut cuplului de artiști Cecilia Cuțescu-Storck și Frederic Storck. Așa că turul ghidat organizat sâmbătă asta, prin care se celebrează 140 de ani de la nașterea Ceciliei Cuțescu-Storck, mi se pare o ocazie minunată de a descoperi muzeul și de a afla mai multe despre artistă. Cecilia a realizat picturi monumentale, de tip frescă, care pot fi văzute în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București sau pe plafonul unei săli din Muzeul Național de Artă. În 1916, Cecilia a devenit prima femeie profesor într-o academie de arte de stat din Europa. În plus, artista a fost implicată în lupta pentru drepturile femeilor, înființând „Asociația femeilor pictore și sculptore”, alături de Olga Greceanu și Nina Arbore. Turul ghidat de sâmbătă asta va dura aproximativ trei ore. Este gratuit, dar fiecare participant trebuie să își cumpere bilet de intrare în muzeu. Înscrieri la e-mail: contact@pasisprearta.ro sau telefon: 0722 740 049. 

Holul de la intrarea în Muzeul Frederic Storck și Cecilia Cuțescu-Storck. Imagine via sacalatorim.ro

O discuție despre mituri și istorie, de la Venera

Axelle Pinot / Rezidența Plantelor 58, București, Anca Poterașu Gallery, joi, 18 iulie, de la ora 18 la ora 20

Pornind de la imaginea Penelopei din Odiseea lui Homer, Axelle Pinot ne propune un exercițiu de ascultare și contemplare a miturilor pe care le citim sau învățăm în copilărie. În cea mai recentă lucrare a ei, pe care o putem vedea joia aceasta, țesutul nu mai este o simplă activitate revenită femeilor în societatea tradițională, ci un mijloc prin care îți scrii și rescrii istoria personală, așa cum Penelopa obișnuia să facă în poveștile lui Homer. Artista și-a început studiile în arta contemporană la Lyon, în Franța, iar acum este într-o rezidență artistică în România. Joi, la Rezidența Plantelor 58, va fi proiectat un film urmat de o discuție cu autoarea despre rolul poveștilor și puterea de a reinterpreta istoria. Vino de la orele 18.00.

Axelle Pinot, „Dejeuner sur chromakey”

O seară cu sunete, de la Ionuț

Performance Maria Balabaș, vineri, 19 iulie, de la ora 18.30, Modul Cărturești 

Foarte faină ideea Mariei Balabaș - muziciană și om de radio - de a face un performance (parțial autobiografic) în care fragmente video & voci din arhiva radio (Ana Blandiana, Eugen Ionescu, Nina Cassian, George Coşbuc, George Bacovia, Alexandru Phillipide, Henriete Yvonne Stahl, Ion Caraion, Maria Banuş, Mariana Marin ş.a.) se suprapun unor sunete înregistrate în sfera privată și în drumurile ei prin țară. Zice Maria Balabaș în legătură cu acest eveniment: „Am fost mereu influenţată în practica mea artistică de ceea ce mi se întâmplă în, să-i spunem, viaţa personală. În prezent, trăiesc între spaţiul urban şi cel rural şi plimb după mine un întreg bagaj de sunete şi voci care-mi populează călătoriile, întâlnirile şi singurătăţile. În conversaţiile uzuale, despre lucruri practice, amintirile mele sonore rămân tăcute, pare că nu e locul lor acolo şi se refugiază în interiorul memoriei; se fac auzite doar când găsesc un spaţiu potrivit, un moment în care cineva să fie dispus să asculte şi să participe la întâlnirea dintre sunetele domestice, ale câmpului şi furtunilor şi cele ale literaturii şi poeziei.”

Idei, muzică și poezie contemporană, de la Ioana

În ciuda verii, se întâmplă multe zilele astea, așa că n-am putut să mă rezum la o singură recomandare. Deși probabil a ajuns deja la voi informația asta, prima mea sugestie e să mergeți diseară la concertul caritabil pentru profesorul Vintilă Mihăilescu, la Ateneul Român, cu începere de la ora 19. Nu mai sunt locuri multe, dar fiecare bilet cumpărat e o șansă în plus la viață pentru antropologul aflat momentan în căutarea corpului pierdut.

  • Nocturne de poezie contemporană / Ediția a 5-a, București, terasa blocului Magheru One, vineri, 19 iulie, de la ora 21. Seria de lecturi de poezie vie pe acoperișul orașului e o încântare - iar dacă nu mai prindeți bilete pentru vinerea asta, nu vă impacientați, evenimentele vor avea lor în fiecare vineri seara, până pe 13 septembrie. (Biletele se dau destul de repede, puteți să verificați aici dacă mai sunt.) Vinerea asta citesc poezie Anastasia Gavrilovici și Livia Ștefan-Martin, cu selecții muzicale de Alexandru Anghel. Se va vorbi la serile astea de vulnerabilitate, iubire, sinceritate și trei decenii de poezie românească fără cenzură. Nu ratați :)
Nocturnele de poezie. Fotografie via Facebook/ARCEN
  • Open Registrations, Power of Storytelling 2019: HealAnul acesta, pe 18 și 19 octombrie are loc din nou cea mai importantă conferință cu povești a anului, Power of Storytelling. Poți să citești aici și aici cu cine ne-am întâlnit acolo în anii trecuți. Tema de anul ăsta e vindecarea, iar printre vorbitori se vor număra Lulu Miller, co-fondatoarea podcastului Invisibilia, jurnalista Jacqui Banaszynski, câștigătoare a premiului Pulitzer, și prozatoarea Tatiana Țîbuleac.
  • Launch - KAJET no. 3. București, Artichoke, joi, 18 iulie, de la ora 18. Doi oameni foarte mișto, care au deschis recent și prima librărie de reviste străine din oraș, lucrează de ceva vreme și la editarea și publicarea revistei KAJET. Numărul actual e despre luptă (struggle), iar revista își propune programatic să pună bazele unui nou internaționalism est-european, prin solidaritate dincolo de capital și punți între practică și teorie. Hai pe-acolo la un drink joi, conversațiile interesante sunt garantate.

Imaginea principală este un detaliu din pictura „Golful din Balcic” de Cecilia Cuțescu-Storck

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK