Recomandări / Timp Liber

Scena9 recomandă: săptămâna 9-15 septembrie

De Scena 9

Publicat pe 9 septembrie 2019

În cea de-a doua săptămână de toamnă, expozițiile, spectacolele de dans și festivalurile de muzică și film ne așteaptă să ne încălzim serile deja răcoroase. Printre ele, festivalul DokStation e de neratat. În cadrul singurului festival de filme documentare muzicale de la noi, poți asculta și vedea poveștile unor artiști precum PJ Harvey sau trupa britanică Suedes. Lista cu evenimente continuă. 

Un spectacol de dans contemporan despre oameni și mediu, de la Venera

Anthropology, de Mårten Spångberg, premieră în cadrul Festivalului Explore Dance din București, WASP Working Art Space and Production, vineri și sâmbătă, de la orele 19:30

Cum ne poate ajuta dansul să înțelegem și să tratăm vulnerabilitățile planetei care ne găzduiește? Un profesor de coregrafie și dramaturgie de la Academia Națională de Arte din Oslo a legat dansul de cele mai urgente frământări ale lumii contemporane. Schimbările climatice și relația disfuncțională a oamenilor cu natura sunt temele abordate în spectacolul Anthropology, care va avea premiera la București, săptămâna asta. Mårten Spångberg studiază coregrafia și face spectacole de peste 20 de ani. Dintre toate formele artistice, coregrafia i se pare cea mai flexibilă, pentru că îi permite să transforme un spectacol într-un laborator în care ideile sunt puse deja în mișcare, „un instrument de organizare a spațiului și timpului”, așa cum spune într-un interviu pentru The Guardian. În spectacolul de vinerea asta, îl putem vedea cum încearcă să spargă distanța dintre noi și natură pornind de la miturile și ierarhiile cu care suntem învățați să trăim, dar care mai tare ne dezbină atunci când căutăm soluții la probleme comune. Biletele se pot cumpăra online pentru oricare dintre cele două zile în care va avea loc evenimentul.


Un festival tânăr de jazz, de la Luiza

ORA Jazzfestival, Sinagoga din Oradea, de vineri, 20 septembrie, până duminică, 22 septembrie

Ideea unui festival nou de jazz într-un oraș care nu era până acum pe harta festivalurilor de gen  mi se pare excelentă, mai ales când orașul e Oradea, despre care am auzit în ultima vreme (aproape) numai de bine. ORA Jazzfestival se întâmplă la finalul săptămânii viitoare, la Sinagoga din Oradea, și e un prilej excelent de călătorie de weekend, nu doar pentru felul în care orașul a știut să-și pună în valoarea parte din patrimoniu, dar mai ales pentru muzicienii care vor cânta în Sinagogă, câteva dintre numele cele mai palpitante din jazz-ul actual. Printre ei: saxofonista britanică Nubya Garcia, chitaristul danez Jakob Bro, contrabasistul american Thomas Morgan și bateristul american Joey Baron (preferatul meu dintre toți bateriștii de jazz din lume, mai ales pentru exploziile din Masada lui John Zorn), saxofonistul jumătate turc, jumătate suedez Ilhan Ersahin în combinație cu muzicianul electro Oceanvs Orientalis. Pe scurt, ăsta-i chiar un festival de neratat pentru cine știe că n-are aer fără jazz.

Un artist de avangardă, redescoperit, de la Andra

Expoziția „Mattis Teutsch. Avangardă și realism constructiv”, Rezidența BRD Scena9, joi, 12 septembrie, de la ora 19
Numele lui Mattis Teutsch e aproape necunoscut pentru cea mai mare parte a publicului - până de curând, nici eu nu-i cunoșteam lucrările. Tocmai de-asta, cercetarea artistului Szilárd Miklós despre Teutsch, pe baza căreia se și bazează expoziția de la Rezidență, are o importanță dublă. Pe de-o parte fiindcă scoate la lumină istoria unui artist & gânditor relevant, dar insuficient studiat. Iar apoi, fiindcă prin această cercetare, radiografiază un context social, cultural și politic traversat de schimbări semnificative. Mattis Teutsch s-a născut la Brașov, la sfârșitul secolului 19, înainte de existența României așa cum o știm azi, într-un mediu multietnic, și-a construit un limbaj abstract în interiorul avangardei care scurtcircuita lumea, iar mai apoi, odată cu stabilirea regimului comunist, arta lui a trecut la figurativul realismului socialist. Pe această ultimă schimbare importantă se concentrează expoziția curatoriată de Mircea Nicolae, care se deschide joi, și pe întrebările pe care le deschide un asemenea subiect, unde miza artistică vine la pachet cu una ideologică.

Un festival despre cultura ibero-americană, de la Ioana

Película - 4th Edition, București, Cinema Elvira Popescu, Institutul Cervantes, J’ai Bistro, de miercuri, 11 septembrie, până duminică, 15 septembrie
Miercuri începe pentru a patra oară un festival care aduce, de peste oceane și continente, cultura ibero-americană la București. E, în esență, un festival de film - dar e și mult mai mult de-atât. Anul ăsta, de pildă, țara invitată e Brazilia. Ediția se va deschide cu multipremiatul Central do Brasil (Franța-Brazilia, 1998, r. Walter Salles): povestea tandră a unui puști de 9 ani, care pleacă la drum cu o fostă învățătoare. Dar Bucureștiul va avea parte de o infuzie mult mai amplă de spirit brazilian, care include demonstrații de capoeira și muzică, degustări de băuturi, o seară culinară și concerte. Pe lângă asta, filme de pe tot cuprinsul Americii Latine și o seară de povești despre călătorii pe continent, cu jurnalistele Oana Vasiliu și Amalia Enache, vineri, la Vino Wines & More. În plus, filme mai vechi și mai noi, din Cuba, Peru, Mexic, Chile, Uruguay, Argentna. Dacă vrei să-ți iei abonament la festival sau bilete la proiecții individuale, click aici.

Recomandare de studii, de la Diana

Master jurnalism politic, 11-18 septembrie, Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării

Recomandarea mea de săptămâna asta e un master, mai exact cel de jurnalism politic de la Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din Bucureștii. În săptămâna asta se fac înscrierile și mai sunt 9 locuri la buget. De ce să te înscrii la studii la început de toamnă în loc să mergi la un film sau la expoziție? Răspunsul pe larg o să vină într-un articol pe care îl vom publica curând. Dar până atunci pot să vă spun că masterul ăsta e printre cele mai bune de la Facultatea de Jurnalism. Se adresează celor care vor să lucreze în jurnalism politic sau comunicare politică, dar și celor care doresc să aibă o lentilă critică prin care să privească și să înțeleagă ce se întâmplă în politica de la noi și din afară. Cred că avem nevoie de mai mulți jurnaliști specializați în domeniul politic care pot să ne informeze corect și să traducă ce se întâmplă în jurul nostru. Jurnalismul politic în România se face încă la nivel de amator și cu un aer de partizanat, sau de multe ori, într-un fel în care informația nu e contextualizată. Dincolo de latura profesională, mai cred că avem cu toții nevoie de o educație politică ca să putem fi cetățeni informați și activi. Masterul de jurnalism politic este coordonat de către Oana Băluță, de la care puteți afla mai multe detalii despre program.

foto cover: fragment din spectacolul Anthropology.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK