Viață&co / Protest

Simona Halep - Gabriela Firea. Game, Set, Match

De Ioana Pelehatăi, Fotografii de Andrei Pungovschi

Publicat pe 12 iunie 2018

Am fost pe Arena Națională, în culisele festivalului de glume și meme cu Gabriela Firea, ca să vedem cum a întâmpinat-o Bucureștiul pe Simona Halep.


Pe 11 iunie, la ora 20, Simona Halep s-a întâlnit cu fanii români pe Arena Națională. Inițial, sportiva și echipa ei au solicitat Primăriei Muncipiului București aprobarea unui eveniment scurt în una dintre marile piețe ale Capitalei. Însă, conform Gazetei Sporturilor, surse apropiate Primăriei Municipiului București au susținut că legislația în vigoare nu permitea aprobarea evenimentului într-un timp atât de scurt. Cu doar două zile înainte avusese loc la București mitingul PSD, pentru care PMB s-a mobilizat masiv și la care numele Simonei Halep a fost printre puținele care a stârnit entuziasme. În cele din urmă, deși primăria anunțase că întâlnirea se va o să aibă loc pe scările din fața intrării VIP de pe Arena Națională, cu câteva ore înainte de începere, au mutat evenimentul înăuntru.

***

Mai sunt doar câteva minute până la ora 20, iar șirurile de oameni se scurg fără oprire în incinta stadionului și în sus pe scările care duc sus în tribune. La intrare, unul dintre polițiștii care se ocupă de controlul de securitate se oprește de fiecare dată când dă de-un copil și-l mângâie patern pe cap sau dă mâna cu el. E plin de puștime, iar majoritatea celor care au venit la Arenă sunt cu familiile. Urcăm scările și zgomotul crește.

E mult tricolor pe stadion, de la culorile scaunelor din tribune, la cele ale confetti-ului cu care e întâmpinată Simona, la steagurile din public, la luminile proiectate pe gazon. Apropo, gazonul, schimbat a șaptea oară la finalul lui 2016 cu niște costuri estimate de 200.000 de euro, e tocit și decolorat pe suprafețe întinse. Sunt peste 15.000 de oameni aici, a estimat presa după eveniment, iar la fața locului internetul pe mobil a cedat sub atâta presiune. Pe cele trei ecrane de proiecție de pe teren se proiectează faze din timpul meciului final de la turneul de la Roland Garros, iar la mingile decisive ale Simonei Halep, publicul aplaudă.

Sus, pe teren, o așteaptă un pâlc de copii în albastru, câțiva oficiali din tenisul românesc, Ilie Năstase cel recent rămas fără carnet de șofer („Ăsta a venit cu bicicleta la stadion?”, se întreabă cineva din public) și mulți jurnaliști. Se scandează: „Si-mo-na! Si-mo-na!”. Cu doar câteva minute înainte de apariția sportivei, aspersoarele de pe teren încep să stropească cu jet puternic toți copiii de pe scenă și ecranele de proiecție. Un domn se repede la ele să le oprească, în cele 15 minute ale sale de glorie – tot stadionul reacționează, unii huiduie, alții aclamă. Copiii arată plouați.

Unii huiduie, alții aclamă.

Apare, în cele din urmă, Simona, într-o explozie de urale. Tot stadionul se ridică în picioare s-o întâmpine și rămân ridicați și pentru intonarea imnului. Omologii lui Beyoncé la București sunt Monica Anghel și Marcel Pavel. Simona știe versurile, după cum vedem cu toții pe ecranele de deasupra stadionului. Iar apoi, detonează cealaltă explozie de emoție a serii.

Pe scenă alături de Halep răsare Gabriela Firea, care-i înmânează flori, o decorație și cheia orașului București. Dacă la partea de ceremonie nu huiduie chiar tot stadionul, în clipa în care doamna primar general deschide gura, mulțimea se pornește într-un vuiet asurzitor. Se fluieră, se strigă, se arată degete (ridicate sau coborâte, în funcție de degetul în cauză). În fața mea, trei fetițe de circa 7-8 ani încep și ele să huiduie, chiar dacă nu le e deloc clar de ce - dar se iau cu restul lumii. Se și râde mult în jurul meu - majoritatea glumelor o trimit pe Gabriela Firea acasă, în Voluntari. Bucureștenii de pe stadion par să spună cât se poate de clar că nu-și doresc acest primar pentru Bucureștiul lor.

Din discursul doamnei primar general nu se înțelege absolut niciun cuvânt, sus pe stadion unde stau. Sonorizarea e proastă, dar nici dacă ar fi mai bună n-ar putea concura cu volumul de decibeli care iese din plămânii spectatorilor. Nu văd pe nimeni în jurul meu care să nu facă zgomot, într-un glas colectiv, fix ca la orice greșeală gravă de arbitraj la un meci de fotbal. După nici un minut, Gabriela Firea se oprește. În public, unii se-ntreabă dacă s-a întrerupt din cauza huiduielilor, că prea a vorbit puțin și a încheiat abrupt. Sprijinită de brațul unui bodyguard, doamna primar general părăsește stadionul în viteză și publicul începe să aplaude.

Cum iese Firea, se schimbă temperatura pe stadion de parc-ar fi pocnit cineva din degete. Campioana e din nou aclamată, în timp ce dă autografe copiilor pe mingi de tenis, ține un discurs scurt și emoționant în care le mulțumește fanilor și recunoaște că, deși „nu avem un sistem foarte dezvoltat, mulțumesc României pentru tot ce mi-a oferit.” Vorbesc și oficialii și Ilie Năstase, Monica Anghel, Tina Turner de Dâmbovița, îi cântă Simonei Simply the Best, iar Marcel Pavel tună un Nessun dorma. Aria finală din opera Turandot, de Puccini, e un cântec de dragoste pentru prințesa care dă titlul piesei, cântat de prințul care e convins că-i va ghici ghicitorile și, astfel, o va lua de nevastă.   

Părăsim stadionul în pâlcuri, iar de undeva de sub noi începe să se audă „Uniți salvăm/ toată România.” Sursa scandărilor mi se dezvăluie abia afară. Un grup mic, de câteva zeci de oameni de la Corupția Ucide, în frunte cu Florin Bădiță, a atârnat de o balustradă a stadionului un banner cu #rezist și continuă să scandeze.

Reacțiile au continuat până târziu în noaptea de luni spre marți. Dacă Simona Halep a ales să continue ceremonia ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, Gabriela Firea a reacționat virulent, dând vina pe „cetățenii plini de venin”, ONG-uril și „aparatele sorosiste de propagandă”. Apoi și-a suspendat contul de Facebook, probabil ca să stăvilească inundația de comentarii critice la reacția ei. Apoi a apărut alt cont, cu aceleași reacții. (Apoi, internetul bucureștean s-a prins că doamna primar uitase să-și suspende contul de Twitter, iar avalanșa de critici și ironii s-a mutat acolo.)

Presa străină, de la ESPN la New York Times, n-a ratat evenimentul și nici memarii români n-au stat degeaba. Facebook-ul românesc s-a umplut de poante care vizau incidentul de pe stadion. Multe dintre ele nu pot fi reproduse aici, însă bad lip reading-ul de mai jos e aproape la fel de coerent ca discursul original al doamnei primar general al capitalei. Gabriela Firea, care în dimineața aceleiași zile adusese moaște la PMB, pare să nu fi fost protejată de harul divin pe Arena Națională.

„Ce a zis de fapt Gabriela Firea?” Memat de Alex Lungu.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK