Film / Horror

Fălci pentru generaţia Pokémon

De Adela Marcov

Publicat pe 21 iulie 2016

Pentru că anul ăsta concediul la mare e doar un vis frumos din altă viaţă, am ales alternativa mai simplă - să admir oceanul pe un ecran de cinema, cu briza aerului condiţionat în păr şi fărâmele de popcorn scrâșnindu-mi nisipos sub tălpi. Am mers, aşadar, s-o văd pe Blake Lively, blonda newyorkeză din Gossip Girl, în The Shallows (paradoxal tradus la noi Din adâncuri), povestea confruntării între o surferiţă ambiţioasă şi un rechin alb. Un soi de Jaws contemporan, la 40 de ani distanţă de original.

Nancy e o medicinistă din Texas care, după moartea mamei, abandonează şcoala şi porneşte într-un soi de pelerinaj în căutarea unei plaje secrete din Mexic. Plaja unde, cu ani în urmă, în timp ce o purta în pântece, mama ei înfruntase valurile pe placa de surf. Un colţ de paradis izolat de lume, cu ape de un albastru-electric şi zero turişti. Nu vă grăbiţi să-l căutaţi pe Google: majoritatea filmărilor s-au desfăşurat într-un water park din Queensland, Australia; vorba cântecului, „Space may be the final frontier / But it's made in a Hollywood basement”. În mod bizar, în acest capăt de lume, Nancy are semnal full pe telefon, perfect pentru un video-call cu familia - tatăl şi sora mai mică, rămaşi acasă să ţină doliu în felul lor, mai puţin extravagant. Aşa că n-aţi putea scăpa nici acolo de e-mailurile nesuferite de la serviciu. În plus, în apele acelea splendide îşi are teritoriul de vânătoare un rechin uriaş, iar Nancy, care s-a aventurat prea aproape de masa lui de prânz (carcasa unei balene eşuate), devine următoarea pradă, urmărită cu ferocitate şi silită să se refugieze pe o stâncă golaşă, la câteva sute de metri de ţărm.

Apa e mică şi malul relativ aproape, salvarea pare să fie la-ndemână, ceea ce face pândă asta reciprocă cu atât mai frustrantă. Însă deshidratarea şi urmele lăsate de colţii rechinului în coapsă scad vizibil şansele lui Nancy la un final fericit. Chiar dacă şi-a suturat rana cu cerceii din urechi, o performanţă care l-ar fi făcut invidios şi pe Bear Grylls. Studentele la ASE n-ar fi avut nicio şansă.

N-am să va spun cum se termină totul, cine învinge în meciul dintre carnivorul nemilos, posesor a mai multe şiruri de dinţi, şi tânăra texană înarmată, pe lângă puterea voinţei, cu un ceas sport ultra-performant (plasarea de produs de la Casio funcţionează de minune). Doar că The Shallows e genul ăla enervant de film în care personajul trece prin varii încercări ale sorţii doar că să uite de apăsările cotidiene şi să-şi aducă aminte că viaţa are, totuşi, sens.

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK