Muzică / Descoperiri

Nou în muzică #20: Tim Hecker, Matthew Dear, Shinichi Atobe ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 23 octombrie 2018

Nici nu am apucat să ne tragem bine sufletul după referendum că am revenit la problemele obișnuite: jurnaliști omorâți din interese politice, pedofili lăsați în libertate și președintele american care vrea să-și marcheze mandatul cu un război nuclear. În acest caz, s-o dăm direct distopic cu Tim Hecker ș-apoi, ca de obicei, o mai dregem noi din mers, cumva.

Tim Hecker - Konoyo

Unul dintre cei mai buni experimentaliști și-a lansat cel de-al nouălea album. O oră, șapte melodii, sunete ambientale distopice, dezolante, întunecate și metalice. Canadianul a înregistrat materialul într-un templu din Tokyo, folosind și un ansamblu de cântăreți de muzică tradițională japoneză - ceea ce dă albumului mai multă căldură și claritate.

Ascultă-l noaptea târziu, când ești singur(ă) în casă.

7.9/10

Matthew Dear - Bunny

„Iepurașii sunt drăguți, jucăuși, neascultători și procreează ca niște disperați”, spune americanul din Texas. Matthew Dear a mers dintotdeauna pe o linie destul de subțire între micro house și electro pop. Vocea lui groasă și misterioasă e prezentă pe aproape tot albumul, mai puternic decât pe celelalte materiale. În rest, artistul a păstrat sound-ul club-pop, ba mai flirtos, ba mai anxios, ba inspirat de David Bowie, ba în colaborare cu producătorul de muzică electronică Ricardo Villalobos.

Ascultă-l duminică după-amiază.

7.1/10

Shinichi Atobe - Heat

Minimalistul s-a depărtat de techno-ul ambiental cu care ne-a obișnuit și a încercat un stil mai jovial și cu zvâc, dar în continuare liniștit, bun pentru dans, dar și contemplativ. I-a ieșit destul de bine, albumul ticăie, clicăie, se unduiește pe lângă urechile tale și te ia ușor prin surprindere.

Ascultă-l cu prietenii la băută.

7/10

Polyphia - New Levels New Devils

Trupa americană de rock progresiv și-a făcut apariția în 2014, New Levels New Devils fiind cel de-al treilea și, după părerea mea, cel mai bun album al lor. Materialul n-are deloc cuvinte, în schimb instrumentalul ciuruiește boxele cu influențe math rock și funk. Tobele sunt puternice și dinamice, bass-ul bagă groove, iar chitara sună amețitor. De prețuit e versatilitatea acestui album și faptul că au știu cât de lung să-l facă astfel încât să nu devină plictisitor.

Ascultă-l cu prietenii tăi care știu doar rock vechi.

7/10

twenty one pilots - Trench

Duoul Tyler Joseph, autor de hip-hop alternativ și Josh Dun, baterist agresiv, s-a maturizat odată cu lansarea celui de-al cincilea album. De departe cel mai bun material al lor de până acum. De fapt, este singurul lor proiect care mi-a gâdilat urechile. Flow-ul lui Tyler sună în sfârșit cum trebuie, instrumentalul între rock alternativ și pop-rock este minuțios lucrat și atrăgător, iar versurile curg creativ și inteligent. Te las să le descoperi singur. :)

Ascultă-l în drum spre serviciu.

7/10

Imagine principală: detaliu din coperta albumului Tim Hecker

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK