Actual

Nou în muzică #20: Tim Hecker, Matthew Dear, Shinichi Atobe ș.a.

de Matei Bărbulescu

Nici nu am apucat să ne tragem bine sufletul după referendum că am revenit la problemele obișnuite: jurnaliști omorâți din interese politice, pedofili lăsați în libertate și președintele american care vrea să-și marcheze mandatul cu un război nuclear. În acest caz, s-o dăm direct distopic cu Tim Hecker ș-apoi, ca de obicei, o mai dregem noi din mers, cumva.

Tim Hecker - Konoyo

Unul dintre cei mai buni experimentaliști și-a lansat cel de-al nouălea album. O oră, șapte melodii, sunete ambientale distopice, dezolante, întunecate și metalice. Canadianul a înregistrat materialul într-un templu din Tokyo, folosind și un ansamblu de cântăreți de muzică tradițională japoneză - ceea ce dă albumului mai multă căldură și claritate.

Ascultă-l noaptea târziu, când ești singur(ă) în casă.

7.9/10

Matthew Dear - Bunny

„Iepurașii sunt drăguți, jucăuși, neascultători și procreează ca niște disperați”, spune americanul din Texas. Matthew Dear a mers dintotdeauna pe o linie destul de subțire între micro house și electro pop. Vocea lui groasă și misterioasă e prezentă pe aproape tot albumul, mai puternic decât pe celelalte materiale. În rest, artistul a păstrat sound-ul club-pop, ba mai flirtos, ba mai anxios, ba inspirat de David Bowie, ba în colaborare cu producătorul de muzică electronică Ricardo Villalobos.

Ascultă-l duminică după-amiază.

7.1/10

Shinichi Atobe - Heat

Minimalistul s-a depărtat de techno-ul ambiental cu care ne-a obișnuit și a încercat un stil mai jovial și cu zvâc, dar în continuare liniștit, bun pentru dans, dar și contemplativ. I-a ieșit destul de bine, albumul ticăie, clicăie, se unduiește pe lângă urechile tale și te ia ușor prin surprindere.

Ascultă-l cu prietenii la băută.

7/10

Polyphia - New Levels New Devils

Trupa americană de rock progresiv și-a făcut apariția în 2014, New Levels New Devils fiind cel de-al treilea și, după părerea mea, cel mai bun album al lor. Materialul n-are deloc cuvinte, în schimb instrumentalul ciuruiește boxele cu influențe math rock și funk. Tobele sunt puternice și dinamice, bass-ul bagă groove, iar chitara sună amețitor. De prețuit e versatilitatea acestui album și faptul că au știu cât de lung să-l facă astfel încât să nu devină plictisitor.

Ascultă-l cu prietenii tăi care știu doar rock vechi.

7/10

twenty one pilots - Trench

Duoul Tyler Joseph, autor de hip-hop alternativ și Josh Dun, baterist agresiv, s-a maturizat odată cu lansarea celui de-al cincilea album. De departe cel mai bun material al lor de până acum. De fapt, este singurul lor proiect care mi-a gâdilat urechile. Flow-ul lui Tyler sună în sfârșit cum trebuie, instrumentalul între rock alternativ și pop-rock este minuțios lucrat și atrăgător, iar versurile curg creativ și inteligent. Te las să le descoperi singur. :)

Ascultă-l în drum spre serviciu.

7/10

Imagine principală: detaliu din coperta albumului Tim Hecker

X Revista Scena9