Muzică / Descoperiri

Nou în muzică #18: Tunng, Yves Tumor, Eminem ș.a.

De Matei Bărbulescu

Publicat pe 10 septembrie 2018

A venit toamna, la fix pentru un album folk experimental de la Tunng. Ieșim din găoace și ne pregătim de noi încercări și proiecte cu Yves Tumor și punk revoluționar de IDLSE. După o zi de muncă, ne relaxăm și medităm cu Okonkolo și, la un moment dat, dacă ne pasă, băgăm o ascultare și la albumul lui Eminem (dar mai bine nu).

Tunng - Songs You Make at Night

Tunng este o trupă englezească de folktronică -  muzică ce combină sunete acustice și specifice muzicii folk cu cele experimentale și avangardiste din electronică. Al șaselea album, Songs You Make At Night, abordează în versuri teme precum speranța, existențialismul sau fuga de realitate. În fundal se aud chitări delicate, viori psihedelice și beat-uri mărșăluitoare. După o pauză de cinci ani, cea mai lungă de până acum, mă bucur să le ascult noul proiect.

Ascultă-l când mergi la pădure.

7/10 ★

tunng - „ABOP”

Yves Tumor - Safe in the Hands of Love

Din păcate, muzica experimentală sună în general destul de unitar pentru un gen care vrea să rupă bariere convenționale. Yves Tumor, aka Sean Bowie, reușește să facă fix asta cu cel de-al treilea album. Sunetul e bogat și producția impecabilă. Americanul amestecă ambient electronic, psych pop, noise, R&B vechi și alt-rock și cântă despre iubire câștigată, iubire pierdută, traume fizice și psihice.

Ascultă-l când îi dai tare pe biclă.

8.5/10 ★

Yves Tumor - „Noid”

Okonkolo - Cantos

Albumul e o incursiune în religia Santeria. Cei trei tobari și două vocaliste practică această religie africană în primul rând prin muzica pe care o produc. Newyorkezul Abraham Rodriguez povestește cum s-a desfășurat ritualul de acceptare: spiritul tobei Bata trebuie să decidă dacă îi acceptă sufletul ca fiindu-i fiu. Dacă nu vrei sa te convertești la Santeria, muzica lor poate fi apreciată pentru frumusețea și simplitatea ei. Pe lângă ritmurile de tobe se mai aud chitări, bas, sunetul este groovy, organic și gâdilă timpanul.

Ascultă-l seara când ajungi acasă.

7.6/10 ★

Okonkolo - „Yemaya”

IDLES - Joy As An Act Of Resistance

La un an după ce au spart piața cu albumul lor de debut, Brutalism, trupa de punk IDLES din Bristol face pași în față cu al doilea material. Au învățat multe, progresul melodiilor este mai dinamic, sunetetul mai murdar, iar versurile mai profunde (mi-a plăcut în mod special: „The mask / Of masculinity / Is a mask / A mask that's wearing me”). Solistul Joe Talbot cântă despre schimbare, emigrație, naționalism și materialism, iar instrumentalul sună bine legat și electrizant.

7.9/10 ★

Ascultă-l când mergi la protest.

IDLES - „COLOSSUS”

Eminem - Kamikaze

Unul dintre idolii copilăriei mele lovește din nou cu un album deosebit de dezamăgitor. După Relapse, Recovery și penultimul și cel mai slab dintre ele, Revival, raperul din Detroit face un follow-up în care îi beștelește fără creativitate, dar cu ipocrizie și aroganță, pe toți cei care i-au criticat albumele. Producția lasă de dorit, versurile la fel, când Eminem cântă ți se cam întoarce stomacul, iar când repuiește are un flow fie sacadat, fie plictisitor, care sună groaznic.

Ascultă-l dacă chiar ți se face dor de Eminem.

3.5/10 ★

Eminem - „Fall”

Imagine principală: detaliu din coperta albumului Tunng

Acest site web folosește cookie-uri prin intermediul cărora se stochează și se prelucrează informații, în scopul îmbunătățirii experienței dumneavoastră. Mai multe detalii aici.

OK